Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   zabezpieczona p³yta (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zabezpieczona-plyta-6746/)

johnny 14.03.2002 09:24

zabezpieczona p³yta

Niedawno wpad³a mi w rêce p³yta z filmem. Na p³ycie dwa pliki, jeden avi, drugi txt.Niestety, pliku avi nie da siê przegraæ na dysk (przynajmniej przy pomocy zwyk³ych mened¿erów plików).Kopiowanie zaczyna siê zupe³nie normalnie, ale mniej wiêcej w 75-80% d³ugo¶ci paska wyskakuje komunikat o niemo¿liwo¶ci czytania z okre¶lonego urz±dzenia. I zawsze w tym miejscu.Clonem z w³±czonymi "opcjami odczytu"da siê to skopiowaæ, chocia¿ trwa³o to bardzo d³ugo. Co to jest takiego, jak to zlikwidowaæ, jak zabezpieczyæ swoj± w³asn± p³ytê?
pozdrawiam, johnny

PRzeMO 14.03.2002 09:38

Ja tez juz tak pare razy mialem jak nagrywalem na esperancach to niejest zadne zabezpieczenie poprostu plyta jest walnieta i dlatego tak jest na lepszych nosnikach tak sie niezdaza jakiej firmy jest ta plyta?

johnny 14.03.2002 09:47

Cytat:

PRzeMO (14-03-2002 09:38):
Ja tez juz tak pare razy mialem jak nagrywalem na esperancach to niejest zadne zabezpieczenie poprostu plyta jest walnieta i dlatego tak jest na lepszych nosnikach tak sie niezdaza jakiej firmy jest ta plyta?
To chyba nie to, Stary.
P³yty Dysan i Verbatim. Przy odtwarzaniu filmu z p³yty jest wszystko ok. To dotyczy kilku nowych tytu³ów, mam informacje, ¿e chodzi tu jednak o celowe dzialanie. Chcia³bym poznaæ jego zasadê.

obar 14.03.2002 09:51

jak zgrywa³e¶ clonem to w logach nie by³o jaki¶ niespodzianek ? typu ¿e nie moze odczytaæ z tych sektorów dotycz±cych tego miejsca (tego 70-80%?) ?

johnny 14.03.2002 10:00

Cytat:

obar (14-03-2002 09:51):
jak zgrywa³e¶ clonem to w logach nie by³o jaki¶ niespodzianek ? typu ¿e nie moze odczytaæ z tych sektorów dotycz±cych tego miejsca (tego 70-80%?) ?
Przy Clonie bez wlaczonych opcji, odczyta³ mi blad sektora 0 (CD-ROM LG 52x) i obraz byl do niczego, chociaz wykazywal wszystkie normalne cechy,tj. rozmiar, ale po wypaleniu bylo wielkie nic.Pozniej wlozylem do nagrywarki (TEAC 4x)dalem predkosc x1, zaznaczy³em dwie dolne kropeczki (bledy odczytu, brak korekcji) i po ponad godzinnym odczycie dostalem ccd bez wyrzuconych bledów
(troche to dziwne), wypalona plyta dziala, tzn ogladam film.Na plycie sa tylko dwa pliki, zero ukrytych czy czegos w tym stylu.Ktos chyba niezle pomyslal.

Weron 14.03.2002 16:00

Nie wiem czy to jakies podchody czy nie, ale na temat jak zabezpieczyc plyte konkretnie film bylo juz pare takich postow i raczej nikt nigdy nie otrzymal odpowiedzi ( i ty takze mam taka nadzieje) poza jakimis ogolnikami, ktore udzielaly jakies anonimy.
Ja sam takze ci nie odpowiem, bo gdy mam taki film i chce go wrzucic na dysk to musze poswiecic na to duzo czasu( czasami 1h ).
Wiec denerwuja mnie ludzie ktorzy zabezpieczaja filmy bo dlugo trwa kopiowanie a zabezpieczenie i tak mozna o kant dupy rozbic jak to mowia.
Jesli bys chcial sie dowiedziec jak taki film wrzucic na dysk to nie ma problemu , ale jesli zabezpieczyc to nic z tego

&y 14.03.2002 16:11

Cytat:

johnny (14-03-2002 09:47):
Cytat:

PRzeMO (14-03-2002 09:38):
To chyba nie to, Stary.
P³yty Dysan i Verbatim. Przy odtwarzaniu filmu z p³yty jest wszystko ok. To dotyczy kilku nowych tytu³ów, mam informacje, ¿e chodzi tu jednak o celowe dzialanie. Chcia³bym poznaæ jego zasadê.
Nie bylbym taki pewien. Sam mam dwie takie plytki (nagrywane w nero na lg 8080b). Kiedys pozyczyl je ode mnie kumpel i tez pytal czym to zabezpieczylem. I faktycznie to wygladalo na zabezpieczenie - obejrzec mozna bylo, a nie dalo sie przegrac ani zgrac na dysk; w koncu kumpel potraktowal to clonem i zrobil kopie.

Wg mnie to raczej blad/uszkodzenie plytki (fizyczne) a nie zadne zabezpieczenie (no chyba ze masz potwierdzone dane, ze to jakies zabezpieczenie)

obar 14.03.2002 18:46

a jesli bys zczytywa³ z max prêdkosci± .. to wywali³o by b³±d ?..to raz
wsadz i zczytaj nagrywark± z maxem bez zaznaczania flag..jesli sie uda to znaczy ze piszemy tu na marne jesli wywali b³êdy w tamtym miejscu to albo no¶nik walniêty ..bo o tym by zabezpieczaæ filmy przed przegraniem to¿ to czysta paranoja... gry programy w³a¶nej roboty ale filmy ??? sam je kolekcjonuje i wiem jak to jest ..nie ma czasu na takie pierdo³y jak nawet pomyslenie o jakim¶ zabezpieczeniu..to raz no chyba ze kto¶ ma jeden film i experymentuje ..naszczê¶cie takich jest ma³o...

Weron 14.03.2002 19:02

A co byscie powiedzieli na to;
Przy kopiowaniu filmu na dysk wywala blad plikow, blad odczytu( czy cos w tym stylu). Nie mozna skopiowac na dysk filmu.No to biore clona, zrzucam na dysk, wyciagam film z obrazu, nagrywam na plyte i znowu z tej nowej plyty nie mozna zrzucic filmu na dysk.
Wyglada to jakby film byl zpatchowany?

A co do zabezpieczenia to zabezpieczaja sam mam znajomego, ktory sprzedaje plytyi specjalnie zabezpiecza filmy, aby jak najwiecej osob od niego tylko kupilo(zlamas jeden).

johnny 15.03.2002 10:09

Cytat:

Weron (14-03-2002 16:00):
Nie wiem czy to jakies podchody czy nie, ale na temat jak zabezpieczyc plyte konkretnie film bylo juz pare takich postow i raczej nikt nigdy nie otrzymal odpowiedzi ( i ty takze mam taka nadzieje) poza jakimis ogolnikami, ktore udzielaly jakies anonimy.
Ja sam takze ci nie odpowiem, bo gdy mam taki film i chce go wrzucic na dysk to musze poswiecic na to duzo czasu( czasami 1h ).
Wiec denerwuja mnie ludzie ktorzy zabezpieczaja filmy bo dlugo trwa kopiowanie a zabezpieczenie i tak mozna o kant dupy rozbic jak to mowia.
Jesli bys chcial sie dowiedziec jak taki film wrzucic na dysk to nie ma problemu , ale jesli zabezpieczyc to nic z tego

Bardzo proszê o oswiecenie mnie, jak zgrac to na dysk inaczej niz Clonem (tzn.jakims managerem plikowym).pozdrawiam,johnny

obar 15.03.2002 11:27

Cytat:

Weron (14-03-2002 19:02):
A co byscie powiedzieli na to;
Przy kopiowaniu filmu na dysk wywala blad plikow, blad odczytu( czy cos w tym stylu). Nie mozna skopiowac na dysk filmu.No to biore clona, zrzucam na dysk, wyciagam film z obrazu, nagrywam na plyte i znowu z tej nowej plyty nie mozna zrzucic filmu na dysk.
Wyglada to jakby film byl zpatchowany?

A co do zabezpieczenia to zabezpieczaja sam mam znajomego, ktory sprzedaje plytyi specjalnie zabezpiecza filmy, aby jak najwiecej osob od niego tylko kupilo(zlamas jeden).
dziwie sie bo przeciez zeby zabezpieczyæ p³ytke to trza troche roboty.... i nie na wszystkich nagrywarkach sie da.....a poza tym te zabezpieczenia s± i tak prymitywne... ale troche czasu na rozgryzienie poch³aniaj± i przewa¿nie pierwsza p³yta chc±c przegraæ idzie do kosza ..

Weron takiego znajomego to ja bym....

Weron 15.03.2002 15:15

Cytat:

johnny (15-03-2002 10:09):

Bardzo proszê o oswiecenie mnie, jak zgrac to na dysk inaczej niz Clonem (tzn.jakims managerem plikowym).pozdrawiam,johnny
Chyba nie da rady
Najlepiej skopiowac film clonecd.
U mnie trwa to czasami nawet 1h.
Nastepnie bierzesz byle jaki program do otwierania obrazow:winiso, isobuster, cdmage lub winimage.
Otwierasz obraz i bez problemu wypakowujesz film na dysk a pozniej robisz z nim co chcesz.
Tak to wlasnie trzeba zrobic.
Innej metody chyba nie ma.

johnny 15.03.2002 15:32

Cytat:

Weron (15-03-2002 15:15):
Cytat:

johnny (15-03-2002 10:09):

Chyba nie da rady
Najlepiej skopiowac film clonecd.
U mnie trwa to czasami nawet 1h.
Nastepnie bierzesz byle jaki program do otwierania obrazow:winiso, isobuster, cdmage lub winimage.
Otwierasz obraz i bez problemu wypakowujesz film na dysk a pozniej robisz z nim co chcesz.
Tak to wlasnie trzeba zrobic.
Innej metody chyba nie ma.
Niestety, po zgraniu obrazu Clonem otworzylem go WinIso i zdziwilem sie, bo otworzylo mi znów do tego miejsca (75-80%).Spróbuje jeszcze innym programem. Zlosci mnie to zabezpieczanie równie mocno jak Ciebie, ale chcialbym poznac na jakiej zasadzie to dziala. Jestem czasem dociekliwy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:04.