Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   nagryw. hp dvd840-nagrywa i weryfik ale nie potrafi odczytac (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagryw-hp-dvd840-nagrywa-weryfik-ale-nie-potrafi-odczytac-67469/)

gariz 11.09.2006 16:24

nagryw. hp dvd840-nagrywa i weryfik ale nie potrafi odczytac

bez sensu ale wlasnie tak jest to bylo moje pierwsze podejscie do nagrania DVD (calego)....nagrywalem z predkoscia x12 mimo ze teoretycznie moglem x16 ale test wykryl za mala predkosc dostepu do danych zrodlowych....

i co sie okazalo:
weryfikacja kompilacji - POZYTYWNA
zadnych bledow
plyta bez opcji wielosesyjnej (zamknieta)
.......---a po wlozeniu jej spowrotem do czytnika plyty nie ma - po kliknieciu na ikone nagrywarki pojawia sie okienko "WLOZ PLYTE......"

co ciekawe ta sama plyta w innym czytniku DVD dziala bezproblemowo....

zaktualizowalem firmware - ale nic to nie zmienilo.......;/

zaznaczam ze w tym napedzie inne plyty typu CD oraz DVD (nie nagrane do konca lub nagrywane na innym napedzie) dzialaja prawidlowo..... a te nagrane na tym napedzie dzialaja wszedzie tylko nie na nim

co moge zrobic zeby to naprawic???

czy nagrywajac plyte DVD z duzymi plikami np obrazy ISO musze miec jakies inne ustawienia??

czytalem watek o nagrywarce Liteone i podejrzeniach ze powodem moze byc rodzaj tasmy..... probowalem na 40-zylowej (1 dysk na tasmie) i na 80-zylowej niesety u mnie nic to nie zmienia...... nie potrafi odczytac tego co nagral - paranoja!!!

melag 11.09.2006 18:25

Za***322;***261;cz *.log z nagrywania.

gariz 11.09.2006 19:02

Cytat:

Napisany przez melag
Załącz *.log z nagrywania.

ale nagrywanie przebiega bez zastrzezen!!! klopoty sa jedynie z odtworzeniem DVD zarowno w NERO jak explorerze itp a na innych komputerach dziala bezproblemowo!!! nawet otwarte plyty widac na innych kompach!!! tylko na moim nie moge dostac sie do plyty (nawet zamknietej:ysz: )!!!!

zainstalowalem nowe ASPI firmware i zaktualizowalem nero nie bardzo wiem co moge jeszcze zrobic..........:help: :help: :help:

melag 11.09.2006 19:40

Cytat:

Napisany przez gariz
ale nagrywanie przebiega bez zastrzezen!!! klopoty sa jedynie z odtworzeniem DVD zarowno w NERO jak explorerze itp a na innych komputerach dziala bezproblemowo!!! nawet otwarte plyty widac na innych kompach!!! tylko na moim nie moge dostac sie do plyty (nawet zamknietej:ysz: )!!!!

zainstalowalem nowe ASPI firmware i zaktualizowalem nero nie bardzo wiem co moge jeszcze zrobic..........:help: :help: :help:

W pliku *.log oprócz przebiegu nagrywania są też zawarte inne informacje mogące pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu.

8 )

gariz 11.09.2006 20:51

Cytat:

Napisany przez melag
W pliku *.log oprócz przebiegu nagrywania są też zawarte inne informacje mogące pomóc w rozwiązaniu Twojego problemu.

8 )

teraz zawiesil sie nero podczas nagrywania - teraz reinstaluje nero a w jego katalogu znalazlem taki plik log moze to o ten chodzi..... innego nei mam......:nie: :nie: http://www.icpnet.pl/~klakier/inne/NeroHistory.log

melag 11.09.2006 21:32

Cytat:

Napisany przez gariz
teraz zawiesil sie nero podczas nagrywania - teraz reinstaluje nero a w jego katalogu znalazlem taki plik log moze to o ten chodzi..... innego nei mam......:nie: :nie: http://www.icpnet.pl/~klakier/inne/NeroHistory.log

Dobra, dysk twardy przepnij na primary master, nagrywarkę na secondary master ten DVD-ROM masz podpięty po USB czy pod równoległy ?

EDIT :
użyj tego narzędzia KLIK

gariz 11.09.2006 22:16

ale ja mam tylko jeden hdd i jedna nagrywarke DVD hp840 nie mam zadnego napedu pod USB albo LPT

to jak mam to pozamieniac na tasmach??

melag 11.09.2006 22:44

Cytat:

Napisany przez gariz
ale ja mam tylko jeden hdd i jedna nagrywarke DVD hp840 nie mam zadnego napedu pod USB albo LPT

Pozmieniaj tak jak napisałem - KLIK

VIZZARD 11.09.2006 22:47

Cytat:

Napisany przez gariz

Najlepiej zrobić to ręcznie :taktak:

Wprzódy odpiąć a potem wpiąć

Tak jak pisał @melag :czytaj:

:D

Prezesik 11.09.2006 22:53

Cytat:

Napisany przez gariz

użyj śrubokręta :szczerb:

VIZZARD 11.09.2006 22:59

Cytat:

Napisany przez Prezesik
użyj śrubokręta :szczerb:

O Matko Święta! :O

^_^

gariz 11.09.2006 23:01

oj ale wy dowciopni jestescie - fakt nie wzielem poprawki na humorystyczne podejscie, wszytsko przez to ze sie zirytowalem ze dopiero po roku sie taka afera ;) ;) wydala i to calkiem przypadkowo:D :D

oczywiscie pytanie nie dotyczylo czesci fizycznej a bardziej merytorycznej chcialem spytac w jakiej kolejnosci na tasmie podpiac te 2 napedy zwazywszy na to ze opis Pana melag odnosil sie do jakis urzadzen na LPT USB wiec chial sie upenic jak ma byc

wykonalem co nastepuje :D :D
zamienilem na:
pri master HDD
pri slave hp dvd840
odinstalowalem nero
uruchomilem programik podany przez Pana melag
narazie nie instalowalem nero ale po wlozeniu DVD komp sie wiesza :ysz: :ysz: z tym ze ctr+alt+del daje mozliwosc wywalenia procesu......
.....zainstalowac nero - czy jeszcze cos przedtem zrobic???

p.s.1) moj kabelek IDE nie jest tak wypasiony mam poprostu tasemke :'(
p.s.2) widze ze tu sie lubi zartowac :):)

Prezesik 11.09.2006 23:07

Cytat:

Napisany przez gariz
widze ze tu sie lubi zartowac :):)

tutaj się nic innego nie robi :szczerb:

Można by rzec, iż to forum istnieje DLA JAJ :fiu:

Poza tym, wracając do tematu. Odinstaluj kanały IDE i uruchom komputer ponownie - u mojego kolegi, to zdało egzamin ;)

VIZZARD 11.09.2006 23:08

Cytat:

Napisany przez gariz
pri master HDD
pri slave hp dvd840

A miało być:

Pimary Master HDD
Secondary Master HP DVD840i :czytaj:

Cytat:

Napisany przez gariz

p.s.2) widze ze tu sie lubi zartowac :):)

Jak cholera... ||

:czar:

gariz 12.09.2006 00:06

poprawilem sie jest tak jak kazaliscie zainstalowalem tez inne stery do IDE z CD od plyty gl i sam nie co o tym myslec bo jedna plytke DVD otworzyl ale chwile pozniej juz nie dalo sie jej otworzyc i zadnej innej..... macie jakies pomysly?? moze reinstalka systemu - to chyba zawsze dziala pod winshitem........chyba wroce na ux ;]

macie jakies pomysly??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:45.