![]() |
Odczyt plyt w Lite-On SOHD-167T [DVD-ROM]
witam
DVD-ROM Lite-On SOHD-167T podlaczony sam jako master na jednym z kanalow IDE jest poprawnie wykrywany. Niestety nie czyta zadnych krazkow (sporadycznie czytal jeden). Po wlozeniu plyty do napedu dioda miga przez chwile tak jakby probowal ja czytac i na tym sie konczy. Sprawdzilem tasme - jest sprawna. Komp dziala pod Win98SE. Zaktualizowalem firmware do najnowszego ze strony producenta. Bez zmian. Zaktualizowalem aspi do wersji 4.71a2. Bez zmian. Zaktualizowalem (a w zasadzie zdezaktualizowalem) aspi do ForceAspi 1.8. Bez zmian. Jedyne co mi przychodzi jeszcze na mysl to przeczyszczenie soczewki (mozna to wykonac we wlasnym zakresie?). Czy ktos z Was ma moze jakis pomysl? pozdrawiam |
Sprawdzi***263; na innym komputerze. Jak nie pomo***380;e to bra***263; si***281; za czyszczenie.
|
Wyczy***347;***263;.
Wyczy***347;***263; mu ten laser, tylko nie p***322;yt***261; czyszcz***261;c***261;! Rozbierz i zr***243;b to delikatnie r***281;cznie, opisy by***322;y na forum. Je***347;li nap***281;d masz na gwarancji (nie wiem czy to stary model czy nowy), to niestety p***322;ytka czyszcz***261;ca i dalej ju***380; tylko serwis. |
Można też na początek póki co psiknąć mu sprężonym powietrzem do środka
Ale myślę, że to nie to :nie: Poza tym nic nie wiadomo w jakich okolicznościach to sie stało Czy w trakcie pracy czy nagle czy progresywnie? Czy CD czy DVD? Czy od nowości działał w tym kompie i systemie i nagle amba... Przypuszczam, że tak właśnie jest Można sprawdzić jeszcze na innym kompie, ale wydaje mi się, że napęd się spsuł :ysz: Najprawdopodobniej optyka lub elektronika optyki :czytaj: :] |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Byłem jego idolem... :> :mruga: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:04. |