Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych (https://forum.cdrinfo.pl/f29/)
-   -   co nowego oferuje bios MREC do Benq DQ 60? (https://forum.cdrinfo.pl/f29/co-nowego-oferuje-bios-mrec-benq-dq-60-a-67628/)

onufry 22.09.2006 16:12

co nowego oferuje bios MREC do Benq DQ 60?

nie mogę wypalić płyt dwuwarstwowych na Benq DQ 60. Próbowałem (TDK, Verbatim, Platinum) Inne nagrywarki (Asus, Lg, Lite-On) wypalaja ten sam materiał bezproblemowo. Mam więc pytanie jak rozwiązać ten problem, czy zmiana biosu na MREC pomoże i co nowego oferuje wymieniony bios. Pozdrawiam.....

andy 22.09.2006 16:22

Cytat:

nie mog***281; wypali***263; p***322;yt dwuwarstwowych na Benq DQ 60. Pr***243;bowa***322;em (TDK, Verbatim, Platinum) Inne nagrywarki (Asus, Lg, Lite-On) wypalaja ten sam materia***322; bezproblemowo.
Na jakich no***347;nikach pr***243;bowa***322;e***347; wypali***263;.

Oczywi***347;cie masz w***322;***261;czone DMA dla nap***281;du. Tasiemki s***261; sprawne i masz zainstalowane wszystkie sterowniki do p***322;yty g***322;***243;wnej.

mensir67pl 22.09.2006 18:40

Cytat:

Napisany przez onufry
nie mogę wypalić płyt dwuwarstwowych na Benq DQ 60. Próbowałem (TDK, Verbatim, Platinum) Inne nagrywarki (Asus, Lg, Lite-On) wypalaja ten sam materiał bezproblemowo. Mam więc pytanie jak rozwiązać ten problem, czy zmiana biosu na MREC pomoże i co nowego oferuje wymieniony bios. Pozdrawiam.....

a w czym problem zeby zaktualizować do najnowszej wersji biosu ? :>

onufry 26.09.2006 03:02

Cytat:

Napisany przez @ndy
Na jakich nośnikach próbowałeś wypalić.

Oczywiście masz włączone DMA dla napędu. Tasiemki są sprawne i masz zainstalowane wszystkie sterowniki do płyty głównej.

Sory ale byłem nieobecny ze względów rodzinnych. bardzo p[rzykre przeżycie dotknęło mnie dlatego może niezbyt logicznie pisze, ale to nieważne. Przede wszystkim dzięki za odpowieć bo to się liczy... Pisałejm na stronę BENQ i do tej pory nic, jak coś odpiszą to przekopiuję bo dla mnie to dziwne że sami nic nie piszą. Sorry ale może nie znam się i pewnie jestem cienki w te klocki. Do tej pory wszystko co miało powyżej 4,7 GB (oczywiście to umowna wielkość) kopiowałem czy to w DVD Clon, NERO 7.0, 0000, Alkochol 120 % bez problemów na LG, Asus i LITE-ON bez problemów, ale ze względu na pewne problemy i to nie z "gotowymi płytami" tylko z nośnikami wypalonymim przezemnie zawierającymi moje dane (będące - co motgę pokazać, wynikiem mojej pracy) były ze względu na porysowanie wzorcowych nośników nieodczytywaqlne w kolejnych nośnikach, które powinny to odczytać (płyty nie były bardzo porysowane). W związku z trym po zasięgnięciu opini "Fachowców" kupiłem dwie nagrywarki BENQ DQ 60, które odczytywały (tzn. 99 % nagranych i porysowanych w trakcie wymiany i odczytu danych) informacje zawarte na DVD. Była to najlepsza korekcja błędów z jaką się spotkałem do tej pory. Problem pojawił się kiedy chciałem nagrać płyty dwuwarstwowe, wtedy np. w klonie DVD pojawiał się komunikat: "Nagrywarka nie daje możliwości nagrania informacji w sposób w jaki wybrałeś. Materiał źródłowy jest zbyt duży aby go nagrać. Według mnie tasiemki są sprawne bo je wymieniałóem i niewierze aby dwie były złe. Nkie wiem co to jest DMA (skoro na innych nagrywarkach bez żadnych ustawień nagrywam), Nie wiem czy mam zainstalowane wszystkie "wymagane" sterowni9ki do płyty głównej (co powinienem zainstalować) sterowniki. Dzięki za pomoc..Próbowałem wypalać na TDK, Verbatim i Platinum.......

onufry 26.09.2006 03:08

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
a w czym problem zeby zaktualizować do najnowszej wersji biosu ? :>

Dzięki za odpowieć, ale, który bios będzie najlepszy. Ja potrzebuje bardzo dobrej korekcji przy odczycie. (Jak mam go wgrać i skąd pobrać) dzięki i piozdrawiam....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:02.