Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jak podłączyć wew nagrywarke na zewnątrz (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-podlaczyc-wew-nagrywarke-zewnatrz-6764/)

milo1979 15.03.2002 00:33

jak podłączyć wew nagrywarke na zewnątrz

czy istniej coś takiego jakby obudowa aby z wew nagrywrki zrobić zew - widziałem coś takiego do nagrywarki na SCISI ale na IDE nie

jacoob 15.03.2002 00:44

może przerób sobie kieszeń od twardziela teoretycznie powinno się udać będzie na ide (sam niepróbowałem) :)

pozdrowienia

Pab 15.03.2002 00:48

Na szybko: taśma przez szparę nad napędami, no i ZASILANIE!!! na ile druty starczą, chyba że przedłużka do kostki. Niezbędny będzie duży słownik i CIĘŻKI (wibracje) na górkę. Można też taśmą przykleić na Tower. Zgrzebna obudowa do wew nagry? Nie widziałem. :-|

Nie bierzcie tego na poważnie :-) Trochę mnie poniosło.

Mayeranek 15.03.2002 07:28

tylko do kieszni na twardziela się nie zmieści :P najlepiej sklej sobie z tektury taka obudowe i wymontuj złacza z kieszeni do dysku ;)

dragal 15.03.2002 11:41

tektura? a co z BHP? przxeciez cos takiego moze sie zapalic

Neon 15.03.2002 16:51

Cytat:

milo1979 (15-03-2002 00:33):
czy istniej coś takiego jakby obudowa aby z wew nagrywrki zrobić zew - widziałem coś takiego do nagrywarki na SCISI ale na IDE nie
A ja widzialem taka obudowe wlasnie na IDE, tyle ze nie pamietam gdzie. Pogrzebie po necie i jak cos znajde to dam znac.

cz 15.03.2002 17:03

kup sobie cos takiego jak kieszen USB, taka na 5,25 cala
koszt kieszeni okolo 200 PLN

masz nagryware przez USB i np. nie potrzebujesz Burn Proofa,
bo szyna USB za staly doplyw danych bezwzgledu na to czy cos robisz
na kompie czy nie

milo1979 15.03.2002 17:50

dzięki za te odpowiedzi na temat i nie całkiem >:)

Za wszelkie dodatkowi informacje będe bardzooooooooooooo wdzięczny

Silencer 15.03.2002 18:57

Ja tez widzialem, podlacza sia ja pod LPT!!! Ale wysmialem kolesia ktory to mial w sklepie bo chcial za to 350zł !!!! Za to mozna se kupic ze 3 nowe obudowy :)

cz 15.03.2002 20:14

hmm... pod LPT ?

nie wiem, w kazdym razie to "pudelko" z USB jest wielkosci....
trudno powiedziec czego (np. kartonowe pudelko z opakowania po CD-ROM'ie),
ma wlasny zasilacz i jest podpinane do gniazdka osobnym kablem;
drugi kabel to USB

InfoNexus 17.03.2002 07:22

Cytat:

milo1979 (15-03-2002 00:33):
Ja jedną ze swoich nagrywarek wsadziłem w zewnętrzną obudowę do napędów CD-ROM (IDE). Swego czasu były one dostępne w ofercie, nieistniejącej już niestety :-(, f-my sprzedającej akcesoria do Amigi. Taśmę sygnałową i zasilanie podłączyłem do odpowiednio zmodyfikowanej kieszeni na HD (typ RH-06). Dzięki takiemu rozwiązaniu można bezproblemowo podłączyć nagrywarkę do dowolnego komputera posiadającego wolne gniazdo na kieszeń od "hadeka" oraz ustawionego na "slave'a"... W ten właśnie sposób wspomniana nagrywarka "kursuje" pomiędzy dwoma moimi pecetami i Amigą...

BTW: Zamiast dedykowanej, zenętrznej obudowy do napędów IDE można w tym cel wykorzystać obdowę od zewnętrznej stacji dysków 5.25"... dawniej były takie do Amig (popytaj więc wśród znajomych amigowców, czy nie mają jeszcze takiej stacji i czy nie zechcą się takowej pozbyć)... :)

CrazyLucas 29.04.2003 00:30

temat stary ale go odswierze - swoja spaware mam podpieta popraez przerobiona kieszen RH-06 - w jednej serii byly w niej montowane grzebienie do kabla IDE wiec wystarczylo wypilowac szczeline w przedniej sciance, zdobyc dluzszy kabelek IDE i dorobic przedluzacz do zasilania - dzlala to od 3 lat i problemow nie bylo

dodatkowej obudowy do spawary nie mam - lezy toto sobie na biurku - bardzo wygodne to zreszta

koskut 30.04.2003 09:39

Re: jak podłączyć wew nagrywarke na zewnątrz

Cytat:

milo1979 napisa***322;(a)

zobacz link www.datafab.com

mam takie obudowy w pracy na USB 1.0 a w nich yamahy 4x4x24 ide i liteona x32 ide
zasilanie, wentylator itp nawet to działa tylko wypalanie ogranicza do x4 na usb 1.0 jest też obudowa na wejście IEEE 1394
tylko niewiem gdzie w polsce to można kupić ale poszukaj na net-cie

pozd. k

koskut 30.04.2003 09:43

ach zapomniałem nazwa tego (tak przynajmnie jest napisane na pudełku) to "5,25" External Enclosure"

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:03.