![]() |
Ilość załączników: 1
nie nie chyba jest ok ja też mam na necu 24 MB/s znaczy Ultra DMA 33 tak że moim zdaniem jest ok.
|
@lee99 - :spoko:
Ja sobie tak dla hecy zrobiłem test transferu i mam dziwne przeczucie że cos jest nie tak :hmm: użycie CPU dość wysokie , transfer magistrali tez coś kuleje chyba że tak ma być mile widziane komentarze :> Cytat:
|
jak rozumiem to byłby update tych sterowników pod http://www.nvidia.pl/object/nforce3_winxp_5.11_pl.html
ech no teraz to jest git transfer magistrali 38 MB/s :) |
Jak patrze w menedżerze to tak jest właśnie. Czyli że to można ustawić pod biosem żeby było jak należy? Aha no i właśnie co z tymi sterownikami? Aktualnie mam płytę GIGABYTE'a.
EDIT ech no teraz chyba wszystko jasne :) miałem standardowe sterowniki spod windowsa w kontrolery IDE. Zainstalowałem te do płyty głównej pod nForce i chyba teraz będzie OK. |
podejrzewam że taśma 80żyłowa więc spróbuj zrobić test napędów osobno [tylko jeden potem 2gi]
no i tak jak @sobrus napisał - sterowniki Cytat:
|
no jak kontroler wyrabia tylko 14MB/s to nic dziwnego ze nie moze wyjsc poza 10x. To wyglada jakby urzadzenie dzialalo w Multi-Word DMA (16MB/s) zamiast UltraDMA/2 (33MB/s). Sprawdz w BIOSie czy "UltraDMA" jest wszedzie na "Auto".
Moze tez pownienes uaktualnic sterowniki do plyty. |
Transfer magistralii kontra dvd x16
Ilość załączników: 3
Witam
Mam takie pytanko czy transfer magistrali ma wpływ na zapis/odczyt danych z płyt dvd? Mam taki drobny problem, ponieważ płyta główna mi padła byłem zmuszony na zakup nowej. Testuje parę dni i tak ogólnie to jest git :) ale zastanawia mnie jedna rzecz: poprzednio na Master miałem transfer magistrali 30-32 MB/s teraz mam 24 MB/s a na Slave było 24 MB/s a teraz marne 14 MB/s. W załącznikach jest ta sama płyta odczytywana na napędzie M i S. Na liteonie przed awarią normalnie szło odczytywać płyty dvd + i - x16 w cav a teraz odczytu w p-cav :help: Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:10. |