![]() |
zupka mleczna z dynią to jest to
albo na ostro australijska z dyni no to mi przypomnieliście - jak jadę na działkę to po drodze sprzedają wyśmienite dynie dynia dobra rzecz :) o ketchupie nie słyszałem, ale chyba wystarczy zastąpić pomidory dynią a reszta tak samo. i od razu gęste wyjdzie... |
Witam!
Przecie***380; to mia***322; by***263; keczup z dyni, a nie z biedronki. |
Trzeba zatem sie zjednoczyc i przycisnac naszych lokalnych dyrektorow biedronek aby naprawili owe niedopatrzenie.
|
Cytat:
Cytat:
ale teraz dosłownie zapadł się pod ziemię... |
No nie wiem, niech sie wypowie zalozyciel tematu.
W czasach naszych babc byli dresiarze ? |
kiedy***347; m***243;j kolega dosta***322; z dyni od takiego dresiarza i mu z po***322;amanego nosa ci***261;gle lecia***322;a krew, ale to chyba nie o to Ci chodzi :hmm:
|
Kilka lat temu mialem keczup z dyni i sie sprawowal calkiem calkiem. Od tego czasu nie widzialem go w sklepie. Przynajmniej mi sie nie rzucil w oczy bo tez za bardzo sie nei rozgladalem.
EDIT: A moze to byl z zoltych pomidorow z dodatiem dyni lub cos takiego :) |
hehe, o ketchupie z dyni babcia nie słyszała :wow:
Może sos z dyni? - 1/2 kg dyni - 4 średnie drobno posiekane cebule - 1 świeża, drobno posiekana papryka - 1/2-3/4 łyżeczki piepprzu, chili lub ostrej papryki w proszku - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki śmietany - 2 łyżki soku cytrynowego lub 1 łyżka wody - 1/2 łyżki zmielonego lubczyku - 1 zmielony liść laurowy - 1/2 łyżeczki zmielonych nasion koperku - 1/2 łyżeczki soli. Dynię obrać, usunąć pestki i włókna, posiekać, utrzeć na jednolitą masę. Masę wymieszać z pozostałymi składnikami, dusić na małym ogniu, aż powstanie gęsta pasta, często mieszając. Przed podaniem ochłodzić. Sos można przechować w lodówce przez 3-4 dni. Uwaga! Przepis nie sprawdzony w praktyce! ;) |
przepis na ketchup z dyni ?!
bardzo proszę bo ja nie mam poszperajcie babciom w notatkach :spoko:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:03. |