Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ubuntu, a PPPOE (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ubuntu-pppoe-67748/)

melag 29.09.2006 13:09

Cytat:

Napisany przez icemac
u mnie na suse 10.1 neo wstaje samo i działa ;)

lecz wpierw musiałem pogrzebać w plikach konfiguracyjnych i ściągnąć sterowniki ;) eagle

--edit--
to zmienia postać rzeczy :taktak:

czy podczas instalowania sysa nie pytał się o konfigurację karty sieciowej ??
slackware, madrake, mandriva, suse i jeszcze sporo innych przez które prezebrnąłem podczas konfiguracji sieci (przy instalacji) zawsze się pytały o sieć czy dhcp, stały ip i czy ma startować razem z systemem czy też nie

Mam zinstalowany plugin pppoe, skonfigurowałem.

polsat 29.09.2006 12:49

a nie to jest do neostrady myslalem ze masz neo ppp0 i nie wiem czy u ciebie to zadziala
poszukaj tu http://forum.ubuntu.pl/index.php?sid...37aad5d54129c8

icemac 29.09.2006 12:34

u mnie na suse 10.1 neo wstaje samo i działa ;)

lecz wpierw musiałem pogrzebać w plikach konfiguracyjnych i ściągnąć sterowniki ;) eagle

--edit--
to zmienia postać rzeczy :taktak:

czy podczas instalowania sysa nie pytał się o konfigurację karty sieciowej ??
slackware, madrake, mandriva, suse i jeszcze sporo innych przez które prezebrnąłem podczas konfiguracji sieci (przy instalacji) zawsze się pytały o sieć czy dhcp, stały ip i czy ma startować razem z systemem czy też nie

melag 29.09.2006 12:33

Cytat:

Napisany przez polsat
a czy dopisywales cos w pliku /etc/init.d/eagle-usb jesli nie to zrob tak
sudo gedit /etc/init.d/eagle-usb

Następnie szukamy fragmentu:

case "$PARAM" in
start)
$CMDECHO $START_SERVICE_MSG

I poprawiamy na:

case "$PARAM" in
start)
eaglectrl -d

Nic nie dopisywałem, pierwszy raz instalowałem Ubuntu :) , wczesniej miałem Mandrake i Mandrive.

To może być to, zastanawia mnie tylko to USB, tak powinno być w przypadku NEO (modem), ja mam net kablówką bezpośrednio do karty sieciowej.
Oczywiście jak wrócę z roboty sprawdzę.

polsat 29.09.2006 12:15

a czy dopisywales cos w pliku /etc/init.d/eagle-usb jesli nie to zrob tak
sudo gedit /etc/init.d/eagle-usb

Nast***281;pnie szukamy fragmentu:

case "$PARAM" in
start)

I poprawiamy na:

case "$PARAM" in
start)
eaglectrl -d

radosio 29.09.2006 12:06

Cytat:

Napisany przez melag
Połączenie jakby wstaje wraz z systemem, ale wygląda na to że są promlemy (tak mi się wydaje) z DNS-ami. Pomaga dopiero w/w polecenie.

tak się składa, że ja też mam pppoe ale na Suse 10.0 i połaczenie wstaje podczas startu ale muszę go i tak odpalać poleceniem z konsoli. Skryptu nie pisałem bo nie mam takiej potrzeby, przynajmniej nikt bez mojej wiedzy nie odpali neta :)
ale tak w Twoim jak i w moim przypadku rozwiązaniem bedzie skrypt, który jakby za Ciebie uruchomi pppoe.

melag 29.09.2006 11:40

Cytat:

Napisany przez radosio
siema.

musisz sobie napisac skrypt, który bedzie uruchamiał neta przy starcie.
zerknij na forum ubuntu albo zapytaj chłopaków na irc'u. napewno Ci cos podpowiedzą.

Połączenie jakby wstaje wraz z systemem, ale wygląda na to że są promlemy (tak mi się wydaje) z DNS-ami. Pomaga dopiero w/w polecenie.

radosio 29.09.2006 11:29

Cytat:

Napisany przez melag
Mam taką zagwozdkę z którą nie potrafię sobie poradzić, a mianowicie, zainstalowałem Ubuntu, skonfigurowałem system, uruchomiłem łącze internetowe (pppoe), wszystko działa jak należy - przynajmniej tak mi się wydawało na pierwszy "rzut oka".

Przy (re)starcie systemu nie inicjuje się ponownie połączenie z netem, a powinno.
Mogę natomiast uruchomić net poprzez (z konsoli) :

sudo /etc/tu jakiś katalog nie pamiętam nazwy.d/networking restart

i połączenie zostaje ustanowione, nie jest to jakaś duża niedogodność, ale to mnie trochę irytuje.

Co o tym sądzicie, moze jakieś wskazówki.

siema.

musisz sobie napisac skrypt, który bedzie uruchamiał neta przy starcie.
zerknij na forum ubuntu albo zapytaj chłopaków na irc'u. napewno Ci cos podpowiedzą.

melag 29.09.2006 11:22

Ubuntu, a PPPOE

Mam taką zagwozdkę z którą nie potrafię sobie poradzić, a mianowicie, zainstalowałem Ubuntu, skonfigurowałem system, uruchomiłem łącze internetowe (pppoe), wszystko działa jak należy - przynajmniej tak mi się wydawało na pierwszy "rzut oka".

Przy (re)starcie systemu nie inicjuje się ponownie połączenie z netem, a powinno.
Mogę natomiast uruchomić net poprzez (z konsoli) :

sudo /etc/tu jakiś katalog nie pamiętam nazwy.d/networking restart

i połączenie zostaje ustanowione, nie jest to jakaś duża niedogodność, ale to mnie trochę irytuje.

Co o tym sądzicie, moze jakieś wskazówki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:53.