Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ukradziono moją własność intelektualną ... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ukradziono-moja-wlasnosc-intelektualna-67841/)

pawelblu 07.10.2006 20:34

Cytat:

Napisany przez Berion
@Atronic

Dostałem PM - koleś tłumaczy się, że dostał od kogoś tam pozwolenie (nick mi nic nie mówi) i że jeśli kogoś uraził to przeprasza.

:wow:

To nie ma znaczenia. Albo spelnia Twoje zadania (usuniecie, odpowiednie podpisanie lub oplata za uzycie tekstu), albo ma problem o ile bedziesz chcial to pociagnac. Tamten gosc co mu niby pozwalal tez moze miec problem o ile ten watek tez pociagniesz, tylko mala szansa zeby cokolwiek udowodnic.

Berion 06.10.2006 17:14

Wybaczcie, ale pokasowałem ostatnie posty ze względu na stale rosnący offtop i kto wie czy w przyszłości nie flame ;)

Mich@ł 05.10.2006 15:43

Cytat:

nawet nie potrafisz porzadnie zabrac sie za kradziez dzieciaku
Dobre :P

FatAlbert 05.10.2006 14:45

Cytat:

Napisany przez Berion
(..)
Dostałem PM - koleś tłumaczy się(..)

powinien błagać o litosc;)

Berion 05.10.2006 09:25

@Atronic
Porównanie narkotyków do kopii nie jest na miejscu. Biorąc środki odurzające przecież nikogo nie okradam, conajwyżej siebie - ze zdrowia. Robiąc kopię mogę kogoś okraść, ale nie muszę. Zresztą zostawmy to, naprawdę, przynajmniej na forum.

Pewnie żadne, ale jeśli się będzie rzucać to nad czymś trzeba będzie pomyśleć. Pytanie tylko czy jest sens.

Dostałem PM - koleś tłumaczy się, że dostał od kogoś tam pozwolenie (nick mi nic nie mówi) i że jeśli kogoś uraził to przeprasza.

:wow:

para 05.10.2006 08:24

Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i pokrewnym:
Art 1.4. Ochrona przys***322;uguje tw***243;rcy niezale***380;nie od spe***322;nienia jakichkolwiek formalno***347;ci.

AleX69 05.10.2006 08:15

Cytat:

Napisany przez Atronic
Odpowiedz sam sobie ile razy wykonywa***322;e***347; kopi***281; legalnego no***347;nika , a ile razy pirata , ile zripowanych film***243;w masz na swoim "koncie" . Ja sam r***243;wnie***380; archiwizuj***281; "tylko legalne " kopie , i nie zamierzam tutaj nikogo potepia***263; , ale przyk***322;adajmy t***261; sam***261; miarke do siebie jak i do innych . Czy wszyscy macie legalny soft? Ja odrazy odpowiadam ***380;e nie mam wszystkiego super legalnego , i uwa***380;am ***380;e to i***380; sam korzystam z softu "a`la osio***322;ek" nie pozwala mi stosowa***263; etyki Kalego :" ja ukra***347;***263; to dobrze , mnie ukra***347;***263; to ***378;le".
Nie pochwalam tutaj kradzie***380;y tego tutoriala , ale je***347;li chcemy "uwalnia***263; soft" to r***243;wnie***380; i sw***243;j wysi***322;ek musimy uzna***263; za wolny.

@Berion masz swoje racje w tym co piszesz , ale jako***347; nie mog***281; si***281; zgodzi***263; z ca***322;o***347;ci***261; . T***322;umaczenie w stylu " niech czytelnik zdecyduje jak wykorzysta wiedz***281; " jest w stylu tych:
-legalizujmy narkotyki , niech ka***380;dy zdecyduje sam czy ma bra***263;
W moim przekonaniu takie t***322;umaczenie nie jest dobre.

hmmm Atronic@ ... masz wielki zapal moralizatorski
ale pomyliles forum

Atronic 05.10.2006 05:58

Cytat:

Napisany przez @ndy
@Atronic czyli autorzy programu Alcohol, AnyDVD, CloneCD, DVDDecrypter, GameJack itp są według Ciebie złodziejami ?

Odpowiedz sam sobie ile razy wykonywałeś kopię legalnego nośnika , a ile razy pirata , ile zripowanych filmów masz na swoim "koncie" . Ja sam również archiwizuję "tylko legalne ;)" kopie , i nie zamierzam tutaj nikogo potepiać , ale przykładajmy tą samą miarke do siebie jak i do innych . Czy wszyscy macie legalny soft? Ja odrazy odpowiadam że nie mam wszystkiego super legalnego , i uważam że to iż sam korzystam z softu "a`la osiołek" nie pozwala mi stosować etyki Kalego :" ja ukraść to dobrze , mnie ukraść to źle".
Nie pochwalam tutaj kradzieży tego tutoriala , ale jeśli chcemy "uwalniać soft" to również i swój wysiłek musimy uznać za wolny.

@Berion masz swoje racje w tym co piszesz , ale jakoś nie mogę się zgodzić z całością . Tłumaczenie w stylu " niech czytelnik zdecyduje jak wykorzysta wiedzę " jest w stylu tych:
-legalizujmy narkotyki , niech każdy zdecyduje sam czy ma brać
W moim przekonaniu takie tłumaczenie nie jest dobre.

a już tak na spokojnie to jak wyobrażasz sobie ukaranie winowajcy?

FatAlbert 04.10.2006 23:15

@Berion
aaa, to takie buty :D

@Piterniel
to s****y***, m***243;g***322;by***347; napsia***263; co sta***322;o sie dalej? bo co***347; temat sie uraw***322; :D

Piterniel 04.10.2006 21:33

Cytat:

Napisany przez pops
ktoś tutaj już miał podobny problem.

http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/41...m-zrobiae.html
O to Ci chodzi?;-)

Berion 04.10.2006 21:24

Cytat:

Napisany przez Atronic
Najciekawsze jest to iż litujemy się wszyscy na kradzieżą tekstu , który instruuje jak robić "legalną kopię gier" . Przecież to jest instrukcja jak omijać zabezpieczenia , czyli defakto jak również ukraść czyjąś własnośc intelektualną.
Bez urazy , ale czy to nie jest podwójna moralność?

Przecież wszyscy wiemy ile kopii jest robionych jako archiwizacja legalnie posiadanej płyty , a ile jest poprostu piratami.

Zostawiam to już czytelnikowi - jego sprawa jak wykorzysta wiedzę. Zamysł jest taki: masz oryginał, chcesz coś porobić z grą lub zwyczajnie zrobić 'kopie do maltretowania'? Proszę, o to gotowy przepis, baw się dobrze... Pamietaj, że "wolnosć jednych nie może być kosztem drugich", "każdy kij ma dwa końce" itp. ;)

Jeśli mielibyśmy iść tym tropem to serwisy takie jak CDRinfo.pl stałyby się nielegalne.

@Kris/pawelblu
Hmm... czyli są podstawy prawne, aby komuś tym pogrozić? Sam nie wiem, spytam się kolegi prawnika.

@FatAlbert
Za mną, to mój znajomy :D Poprosiłem go, aby jeszcze nie kasował, w ten sposób część userów tamtejszego forum dowie się jakim userem jest florek11. Ciekaw też jestem jego reakcji (jeśli wogóle jakaś będzie).

@Smartek
Widziałem, widziałem :). Trzeba było to napisać u nas, już był wtedy temat z konsolami.

Dostałem cynk, ale czasem kopiuję kawałek tekstu do google'a i szukam frajerów, czasem przeglądam allegro (już były dwa incydenty :ysz: ).

Patrix 04.10.2006 21:15

Cytat:

Napisany przez Atronic
Najciekawsze jest to iż litujemy się wszyscy na kradzieżą tekstu , który instruuje jak robić "legalną kopię gier" . Przecież to jest instrukcja jak omijać zabezpieczenia , czyli defakto jak również ukraść czyjąś własnośc intelektualną.

Nie zgadzam się. Manual/toutoriale są dla ludzi, ktorzy chca wykonac kopie zapasowa oryginalnego nosnika i zlamac zabezpieczenia kretyńskich producentów, ktorzy takiej opcji nie biora pod uwagę...

PS
Mogliby choć w komplecie dwa nosniki dawac jeden do archiwum a drugi do napedu...

andy 04.10.2006 21:04

@Atronic czyli autorzy programu Alcohol, AnyDVD, CloneCD, DVDDecrypter, GameJack itp s***261; wed***322;ug Ciebie z***322;odziejami ?

pawelblu 04.10.2006 20:58

Dokladnie to wyglada tak, ze jezeli napisales chociaz kawalek takiego tutoriala to niezleznie od zastrzegania, zabraniania itd. masz prawo nie zgodzic sie na jego publikacje w jakims miejscu i koniec.

Atronic 04.10.2006 20:55

Cytat:

Napisany przez AleX69
moderator powinien usunac tutoriale ze swojego serwera ... ale ten nazwal tylko zlodzieja po imieniu
szkoda gadac :sciana:

Bez urazy , ale czy to nie jest podwójna moralność?

Przecież wszyscy wiemy ile kopii jest robionych jako archiwizacja legalnie posiadanej płyty , a ile jest poprostu piratami.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:49.