![]() |
benq 1650 nagrywa bardzo wolno
Witam
moj benq 1650 nagrywa mi plyty 4,40GB przez 16 minut (plyta to sony DVD-R 16x)a predkosc ustawiona na maksimum. Do tego zle nagral mi kilka plytek TDK-R 16x, co wczesniej takze sie nie zdarzalo. DVD nagrane na laptopie takze nie chce juz czytac, mimo ze wczesniej ja czytal. Sadze ze czas zaniesc ta nagrywarke do serwisu i tu pytanie - nagrywarka plyty nagrywa fakt ze trwa to dlugo i tak samo je odczytuje, czy jest moze cos czego nie wiem zanim pojde do nich, bo wg mnie laser pada. pozdrawiam Kris |
DMA na moje oko. :idea:
W FAQ przyklejony temat. :czytaj: :) |
Cytat:
|
Zdaje się, że chodzi o bios.
W najnowszym trochę Benq przesadziło z dostosowaniem prędkości do jakosci zapisu i takie są efekty. Z tego, co wyczytałem należy wrócić do poprzedniego biosu. Zresztą poczytaj ten topic. |
Cytat:
P.S. poza tym wlasnie po nagraniu plyty i przeskanowaniu jej na jakosc w nero dostalem komunikat o obledzie PO no i jakosc 0. |
A nie instalowa***322;e***347; mo***380;e ostatnio, jakich***347; gier zab. systemem Starforce?
|
Cytat:
czy na szybkosc nagrywania i te bledy moze miec wplyw nagrzewanie sie nagrywarki. W pudle nie jest zbyt chlodno P.S. kolejna plyta zupelnie innej firmy (sony 16x) i bledy PO - plyta do wyrzucenia. Mysle ze nie powinno jednak tak byc, zeby nagrywarka nagrala plyte a potem okazywalo sie ze sa na tej plytce bledy - nigdy wczesniej takiego czegos nie mialem. Zabieram ja jednak do serwisu. POza tym dalej pozostaje problem dlaczego komunikuje problemy z odczytaniem niektorych plikow z plyt, ktore jakis miesiac temu jeszcze czytala a ktore bexz najmniejszego problemu czyta mi dvd np. w laptopie |
No Benq ma system podw***243;jnego ch***322;odzenia.
W topicu o DW 1640 Slawekj pisa***322;, ***380;e zas***322;oni***281;cie otwor***243;w wentylacyjnych z boku nagrywarki mo***380;e spowodowa***263;, ***380;e zapis b***281;dzie kiepski (dok***322;adnie, ***380;e mo***380;na zapomnie***263; o dobrej jako***347;ci nagrywania). By***263; mo***380;e to to. Wyjmij nagrywark***281; z obudowy i wtedy spr***243;buj co***347; nagra***263;. Ja jednak mia***322;em probelmy z nagrywaniem, gdy syn wgra***322; mi "Worms 4" zab. Starfoce., kt***243;ry nie***378;le mi namiesza***322; ze sterami IDE. Dopiero przywracanie systemu pomog***322;o. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:42. |