![]() |
LG 4163B - nagrywał DVD, teraz nie.
Od ponad roku mam LG 4163B i od roku korzystam z tych samych płyt: SPEED. Nagrywał wszystko pięknie i wogóle, aż nagle..
Problem się zaczął od tego, że w przypadku nagrywania płyt DVD(-R), zawsze końcówka płyty była rozwalona (błędy w plikach). Reszta - wszystko ok. Obecnie płyt DVD wogóle nie chce mi nagrać: otwiera się okno zapisu, buforuje pliki i na 3%, gdy już powinien wypełnić bufor nagrywarki i zacząć nagrywać, starsznie długo myśli. Słychać, że płyta przyśpiesza i zwalnia. Po kilku minutach wywala błąd (z loga): 00:00:44 #28 CDR -1135 File Writer.cpp, Line 312 Write error H: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B 00:00:44 #29 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 228 all writers idle, stopping conversion 00:00:44 #30 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 222 conversion idle, stopping reader 00:00:45 #31 Text 0 File DVDR.cpp, Line 3283 EndDAO: Last written address was -1 00:00:45 #32 CDR -1135 File WriterStatus.cpp, Line 167 Write error H: HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B 00:00:45 #33 TRANSFER -24 File WriterStatus.cpp, Line 167 Could not perform end of Disc-at-once 00:00:45 #34 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1730 Burn process failed at 8x (11 080 KB/s) I tak ok 20 z rzędu.. :/ Na chwilę obecną jestem 1h po reinstalce systemu, z najnowszym Nero, sterowniki IDE z płytki ASUSA (chipset nForce 4), DMA włączone (z tego co widziałem). Minutę temu nagrał poprawnie płytę cd-r tej firmy. Pytanie proste - co to może być?? No i jak móc w końcu nagrać coś poprawnie.. |
Kup firmowe plyty i problem zniknie takie jak Verbatim, Sony, TDK a te speedy ze ci sie dobrze nagrywaly to miales poprostu szczescie trafiles na lepsza partie mozna powiedziec
|
Gdyby raz tak wyszło, to ok. Ale jechałem na nich od samego początku: kilka zakupów, itp. Poza tym ta cd-r też jest speeda, a na niej nagrał bez problemu..
|
Skoro sadzisz ze te speedy sa dobre to nagrywaj na nich dalej moze na jakas dobra trafisz i nagrywarka ja wypali ale ze wypali dobrze to nie znaczy ze dane na nich nagrane skopiuja sie po kilku dniach czy nawet po samym nagraniu
|
W takim razie płytki jeszcze przetestuję jeszcze inne.
Natomiast cały czas pytanie - czemu nie mogę nagrać? Nawet na zwalonych (firmowych) rw, dawało się nagrać bez problemu. Inna sprawa, że tych danych już nie udało się odczytać, ale "nagrał". Czy to jakaś wina sprzętowa nagrywarki, firmware, chwilowy kaprys, czy walnięta seria speedów? |
To jest wina plytek bo LG nie lubia nagrywac na kiepskich plytach i jak juz nagrywasz na dvd do nagrywaj na plusach lepiej jej to idzie niz na minusach, firmware tez poprawia jakosc zapisu ale nie licz ze tanie plyty beda sie nagrywac jak firmowe, powiedz jakie masz firmware to moze jest aktualizacja
|
..czyli jednak Nero też ma pokazywanie wersji.. W każdym razie jest to a104. Wyżej zatem są 3 wersje (a105, a106, an16). Pytanie - czym i do której wersji?
|
Pisałeś, że masz Nero, czyli pewnie masz też Nero InfoTool, który poda Ci wersję firmwareu. LG 4164B ma firmware oznaczony A10x, gdzie 1 <= x <= 6, chyba że była też wersja A100 o której nie wiem.
-- edit -- AN16 ? Co to i skąd to ? Ostatni do 4163B to A106, u mnie chodzi jak burza. Bierz najnowszy. Rozpakowujesz, uruchamiasz program który się wypakował, wciskasz UPDATE, chwila niepewności i gotowe. Chyba, że się coś nie uda, albo braknie prądu podczas całej operacji ;) A co do Twojego problemu to tak jak pisze Bródka, zmień płyty. |
Odinstaluj stery IDE od NForce.
To najprawdopodbniej te stery s***261; przyczyn***261; problemu. |
Wymiana softu (na 106) = bez rezultatu.
Postawienie systemu bez sterów nForce = bez rezultatu. Wsadzenie płytki SPEEDa z innej serii = bez rezultatu. Wsadzenie płytki TDK = nagrał (nawet 16x), bez błędu.. Wniosek - jeśli nie wiadomo o co chodzi, to znaczy, ze chodzi o kasę.. Czyli droższe płytki. Do admina - temat uważam chyba za zamknięty - nic dodać więcej się nie da. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:08. |