![]() |
wino tańsze niż woda ;D
Uczniowie pewnej szkoły w Glasgow, którzy odkryli, że w pobliskim sklepiku puszka wina jabłkowego kosztuje mniej, niż butelka wody, postanowili złożyć protest w szkockim parlamencie.tutaj
|
Stara info. ale nie wa***380;ne...
Sens wszystkiego - OK, nie powinno by***263; tak. Ale, my***347;l***281;, ***380;e trzeba te***380; zapyta***263; si***281; tak: 1. Co to za woda i jakie s***261; koszty wydobycia wody ***378;r***243;dlanej a jakie kibl***243;wki na winiacza... :mruga: 2. Jak***261; pojemno***347;***263; ma puszka tego wina a jak***261; butelka wody. Przyk***322;ad: - puszka piwa - p***322;aci***322;em ostatnio za puszk***281; 0.5 litra 2.20, woda ***379;ywiec gazowana 1.5 litra - 2.50... :mruga: |
tzn, wiesz nie wiem jak to licz***261; :P ale wa***380;ne jest, ze gdyby u nas taka rzecz mia***322;a miejsce to lepiej nie m***243;wi***263; co by sie dzia***322;o:D
|
nie jest to nic dziwnego
po prostu u nas alkohole sa chorendalnie drogie, i daltego dla nas to dziwnie wyglada nie tak daleko ode mnie (do Frankfurtu nad Odra mam 2 h jazdy, do supermarketu po drugiej stronie miasta godzine...) moge kupic bardzo dobre wino deserowe lub obiadowe po ***8364; za butelke oczywiscie rocznik biezacy, ale nie jest to siara (przy tych winach siara mozna nazwac to, co u nas kosztuje 2-3 razy wiecej) woda jest niewiele tansza, ale ma wieksza butelke wiec wcale bym sie nie zdziwil, gdyby mozna bylo kupic w niemczech jeszcze tansze wino (np to samo, ale w foliowych workach i w wiekszej objetosci), ktore okazalo by sie tansze od wody pamietajmy, ze cena produktu to glownie podatki, transport i marza posrednikow, bardzo drobna czesc pieniedzy to koszt wytworzenia (na ktory znowu skladaja sie podatki, koszt pracy, magazynowania, place itd) tylko u nas dochodzi akcyza i podatki sa kilkukrotnie wyzsze niz w innych panstwach jezeli wiec litr wina u producenta bedzie kosztowac np 20 centow a litr wody 5 (koszt wydobycia), to glownie od podatkow, opakowania itd bedzie zalezec cena ostateczna |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08. |