![]() |
Co niszczy moje płyty CD??
Witam!
Mam taki problem że "coś" mi niszczy płyty CD na około 6 minucie (coś między 50 a 70 megabajtem płyty). Na początku myślałem że siada system (winda xp) więc reinstall i nadal to samo, później wpadłem na pomysł że przecierz mam dwa systemy, to spróbuje coś nagrac pod pingwinem, ale nadal to samo. Więc pomyślałem że to taśmy IDE, więc biegiem do sklepu po nowe taśmy, no i zgadnijcie co? Nadal to samo (niszczy płyty)... No to już byłem w 100% pewny że to wina nagrywarki (LiteOn 16h5s) i poszedłem kupić nową ( kupiłem SONY DWQ120ASV), i po podłączeniu okazuje się że nadal się dzieje to samo! I tu pytanie do Was. W czym może jeszcze tkwic problem? Dodam że obie nagrywarki płyty DVD nagrywają dobrze (w nero speed test wynik 93-97%)... a na innych komputerach nagrywają nawet CD dobrze!! Posiadany sprzęt: AsRock 939 DualSata II AMD A64 Venice 3000+ GF 6600 AGP Galaxy (OC) HDD WDC WD1600JB (160 GB) Zasilacz Forton 350W Dodatkowe akcesoria: Modem Speedtouch 330 Drukarka HP DJ 945 Pad noname Nic poza kartą graficzną nie kręcone, wszystkie sterowniki ( i BIOSy) w miarę nowe, problem pojawił się nagle, tzn. nie był związany z instalacją nowego sprzętu, oprogramowania, sterowników... Dzieje się tak nawet jak system (winda xp) jest po reinstalce, ma tylko wgrane Nero... PROSZĘ O POMOC! POZDRAWIAM! KoLi |
Na jakich no***347;nikach masz takie cuda ?
|
A sprawdź no te obydwie nagrywarki na innym kompie, bo coś mi to wskazuje na wady nagrywarek.
Mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe. Od czegoś trzeba zacząć...... PS Racja @ndy - może to być też wina płytek, ale zakładam że sprawdził na różnych zanim zaczął larum. |
Cytat:
Cytat:
Mo***380;e masz wadliw***261; parti***281; p***322;yt ? |
Płty odpadają... są to "markowe" CD-rki TDK, Verbatim, EMtec i jak gdzieś mogę dostać to Sony (takie zboczenie, jak już coś kupować to to co podobno najlepsze...). Pozaty te same płyty nagrywane na tych samych nagrywarkach, lecz na innych kompach są ok ( nero speed... około 90-95%).
Edit: Pozatym na początku też muślałem że to "taka" seria płyt, ale już kupiłem dosłownie z 80 płyt firm wypisanych powyżej i błąd nadal pojawia się mniej więcej w tym samym miejscu... |
Sprawdzi***263; czy jest DMA, sterowniki ASPI, tasiemki, sterowniki do kontroler***243;w IDE.
|
Cytat:
Zastanawiam się czy przypadkiem nie siadło mi cos na mobo, ale czy to możliwe że DVD nagrywałoby mi dobrze?? |
Mo***380;e kontrolery IDE zdech***322;y?
|
Cytat:
Więc jeżeli to kontroler, to czy możliwe jest że HDD mi chodzi dobrze, nagrywarki nagrywają DVD, a CD się pierd**ą?? |
Jako***347; mi umkn***281;***322;o, ***380;e na innych kompach nagrywa OK. Sorry :)
Mo***380;liwe, ***380;e mobo szwankuje. W ko***324;cu sam ju***380; wszystkie podstawowe rzeczy wykluczy***322;e***347;. Je***347;li masz mo***380;liwo***347;***263;, to po***380;ycz jeszcze od kogo***347; sprawn***261; nagrywark***281; i potestuj. |
Cytat:
Już naprawdę nie wiem co mam myśleć (robić)... |
Wychodzi jednak na mobo.....a tu grubsza sprawa.
Gdyby***347; mia***322; mozliwo***347;***263;, jakie***347; kontakty, ze sklepem czy serwisem na jak***261;***347; ma***322;***261; podmiank***281;.....dla sprawdzenia. W ko***324;cu nie sztuka wywali***263; kas***281;, i to grubsz***261;. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:45. |