Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nec nd-6500a przestal nagrywac (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nec-nd-6500a-przestal-nagrywac-67976/)

szerszen 12.10.2006 19:35

nec nd-6500a przestal nagrywac

witam, mam maly problem

otoz moja nadrywarka w lapku przestala nagle nagrywac, w pierwszej chwili myslalem ze to moze cos sie posypalo w systemie, jednak ku mojemu niezadowoleniu reinstalka nic nie pomogla, objawy sa takie, ze jak chce uzyc narwywacza wbudowanego w xp, czyli przeciagnac na cd, to przygotowuje sie jakby do kopiowania, jednak po chwili zglasza blad kopiowania pliku
w nero skolei wypisuje jakies komunikaty o zlym nosniku i niemoznosci nagrani "disc at once", pomyslalem ze moze, powalcze z biosem nagrywarki, jednak tu tez zonk, poniewaz po uruchomieniu flasha wywala taki komunikat "target nec nd-6500a is not found correctly"

przy tym wszystkim nagrywarka oczywiscie czyta plyty, zarowno cd jak i dvd i nie ma z tym problemow

moze ktos spotkal sie juz z takim przypadkiem, albo poradzi co mozna jeszcze zrobic, bo niby poki odtwarza to jest ok, zawsze mozna kupic nagrywarke zewnetrzna, ale mimo wszystko troche lipa

dzieki za sugestie

- Deckard - 12.10.2006 20:07

wrzu***263; screena z nero info tool , nie u***380;ywaj nagrywajki z win xp :szczerb:

joujoujou 13.10.2006 03:38

Na jakiej marki p***322;ytach pr***243;bujesz nagra***263;?

Mam tego NECa w drugim laptopie, jest wybredny. ;p

szerszen 13.10.2006 08:24

Cytat:

Napisany przez - Deckard -
wrzuć screena z nero info tool , nie używaj nagrywajki z win xp :szczerb:

a z ktorej konkretniestrony bys chcial tego screena, generalnie nic nadzwyczajnego tam nie widze, wykrywa nagrywarke z firmwarem 2.40 z pozaznaczanymi mozliwosciami jakie ona ma itd, nie widze tm zadnych anomali, ale jak chcesz moge zapodac, tylko ktora kate?

- Deckard - 13.10.2006 08:26

Cytat:

Napisany przez szerszen
a z ktorej konkretniestrony bys chcial tego screena, generalnie nic nadzwyczajnego tam nie widze, wykrywa nagrywarke z firmwarem 2.40 z pozaznaczanymi mozliwosciami jakie ona ma itd, nie widze tm zadnych anomali, ale jak chcesz moge zapodac, tylko ktora kate?

jak nie nie zaobserwowano żadnych anomalii to nie mam pomysłu, teraz to już @jou Ci pomoże ||

szerszen 13.10.2006 08:31

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Na jakiej marki płytach próbujesz nagrać?

Mam tego NECa w drugim laptopie, jest wybredny. ;p

nie ma to znaczenia, kilka dni temu nadrywalem na cd mandrive z iso i wypalilo bezproblemu, dzis na tych samych cd juz ani dudu, oprocz tego mam dvd maxell (takie zlote -r) i niebieskie tdk tez -r, tu rowniez do tej pory na nich nagrywala bez problemu

aha, cos mi sie wlasnie przypomnialo, ze 4 dni temu, cos mi zaczal swirowac dysk w kieszeni, zaliczyl jakiegos dziwnego pada, chialem go reanimowac i szukalem softu, w zwiazku z tym musialem przejzec spora ilosc plyt, wkladanie, otwarcie eksplorera wyjmowanie, przy chyba 15 zy 17 z koleii, zakrcil plyta i jej nie wykryl, wlazilem w eksplorera na naped i pustka, wkladam nastepna plyte to samo, dopiero po chwili za ktoryms razem zalapal i pokazyal je juz normalnie, tak wygladalo jakby sie "przegrzal" :) czy w jakikolwiek inny sposob odmowil wspolpracy, nie wiem czy to moglo miec zwiazek, ale byc moze tak, moze nie byl przygotowany na tak masowe przegladanie mechanicznie tego nie wytrzymal, tylko czemu akurat nagrywanie?

joujoujou 13.10.2006 13:07

Hmm, ciekawa sprawa.

Tak ja Deckard doradza***322;, wy***322;***261;cz nagrywanie XPkowe, spr***243;buj jeszcze odinstalowa***263; kana***322; kontrolera, na kt***243;rym ten nap***281;d jest podpi***281;ty.
Po restarcie daj windowsowi zainstalowa***263; domy***347;lny sterownik.
Sprawd***378;/w***322;***261;cz p***243;***378;niej DMA.
Czy laptop jest jeszcze na gwarancji?

szerszen 13.10.2006 15:09

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Hmm, ciekawa sprawa.

Tak ja Deckard doradzał, wyłącz nagrywanie XPkowe, spróbuj jeszcze odinstalować kanał kontrolera, na którym ten napęd jest podpięty.
Po restarcie daj windowsowi zainstalować domyślny sterownik.
Sprawdź/włącz później DMA.
Czy laptop jest jeszcze na gwarancji?

reinstalowalem caly system wiec teraz wylaczanie i kombinowanie niewiele da, szczegolnie ze odinstalowaie sterownika to bylo pierwsze co zrobiem, lapek jeszcze ma pol roku gwarancji, ale kurka to jest ostatecznosc, bo jak go dostana w swoje lapy togo beda trzymac tam z miesiac, a to w domu jedyny koputer niestety

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:26.