Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nero (https://forum.cdrinfo.pl/f57/)
-   -   Czy 512MB RAM to za mało dla Nero w XP? (https://forum.cdrinfo.pl/f57/czy-512mb-ram-za-malo-dla-nero-xp-68083/)

Jerry from hell 08.01.2007 23:19

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 725901)
Ale po co?? Ja zawsze przy nagrywaniu mam włączony antywirus i wszystko pięknie nagrywam :D

A ile masz ramu? I zależy co nagrywasz. Ja jak nagrywam płytke CD to nie wyłączam ale jak pale DVD to wyłączam. Może w swoim antywirze nie masz ustawionego sprawdzania plików w locie podczas nagrywania. Zresztą niewiem jak jest w innych antywirach, Ja mam symantec antywirus (nie mylić z nortonem) i jak nie wyłacze antywira to tak przy 30 % postępu nagrywannia zaczynają sie takie schody jak napisał @andrut niekiedy nawet potrafi opróżnić bufor odczytu i nagra staje.

Pozdro

chris996 08.01.2007 02:02

Cytat:

Napisany przez Jerry from hell (Post 723112)
Andrut wy***322;***261;cz antywira przy nagrywaniu. Pozdro

Ale po co?? Ja zawsze przy nagrywaniu mam w***322;***261;czony antywirus i wszystko pi***281;knie nagrywam :D

Jerry from hell 31.12.2006 15:26

Andrut wy***322;***261;cz antywira przy nagrywaniu. Pozdro

Kris 29.12.2006 16:46

Sprawd***378;:
- DMA
- ASPI
- wy***322;***261;cz indeksowanie dysk***243;w w XP
- pozamykaj niepotrzebne programy
- wy***322;***261;cz niepotrzebne us***322;ugi.

Na marginesie, mi Nero 6.6.0.13 chodzi***322; na 256 MB RAM i nagrywa***322;em spokojnie DVD. :D

zulstorm 29.12.2006 16:11

ja mam taki sam problem u siebie , z tym że mam semprona 2600 na s754, mobo to Abit KV8Pro , a wiec chipset k8t800, a nie nvidia
da się jakoś to rozwiązać ?

andrut 21.10.2006 08:41

Cytat:

Napisany przez yahol
W odpowiedzi, twierdzi ze sprawdzil i dziala.
I prawda jest to, ze chlopcy od NVidii zwalili sterowniki i mostek polnocny zachowuje sie jak powalony. Na forach sporo o tym pisano.
Podono bety do NV sa lepsze. A najlepiej pokombinowac i samemu dobrac stery.

na jakich forach i o jakie problemy chodzi i z którym nforcem? na forach nvidii większość postów dotyczy nforce4, a ja mam 570 i z nforce5 widzę tylko problemy z dyskami sata, ale z błędami zapisu lub zwiechami, a o małej wydajności, czy spowolnieniu kompa nie ma nic. zresztą w sandrze pokazuje mi sporą wydajnośc dysku.
jeszcze jedno, dziś błem u kumpla, który ma celerona 800MHz i 256MB RAM i przy nagrywaniu można było bez problemu stronki przeglądać i przełączać okienka, czyli jednak coś u mnie jest nie tak. zaczynam nie lubić nvidii...

yahol 20.10.2006 17:46

W odpowiedzi, twierdzi ze sprawdzil i dziala.

I prawda jest to, ze chlopcy od NVidii zwalili sterowniki i mostek polnocny zachowuje sie jak powalony. Na forach sporo o tym pisano.
Podono bety do NV sa lepsze. A najlepiej pokombinowac i samemu dobrac stery.

BD 20.10.2006 14:59

A kolega sprawdza***322; DMA?

andrut 20.10.2006 14:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter
stara sprawa, sterowniki nVidia.

szukajka prawdę powie. ;)

jeśli chodzi ci o to:
http://forum.cdrinfo.pl/dane/64993-s...rowniki+nVidia
to pudło. płyty nagrywa mi dobrze, wszystko działa, tylko w czasie nagrywania komp się (moim zdaniem nadmiernie) muli. dzieje się tak obojętnie czy sterowniki nvidia do dysku są zainstalowane, czy nie (pierwotnie ich nie używałem, bo powodowały problem z dyskiem SATA, 320GB caviarem RE, ale doczytałem już, że wyłączenie NCQ załatwia sprawę i teraz wszystko jest w porządku).
dma mam wszędzie włączone, nagrywarka udma2, a dysk udma6.
może sprecyzuj o co ci chodzi z tymi sterownikami nvidia, żebym wiedział czego szukać, bo narazie nic pasującego do mojej sytuacji nie znalazłem.

ed hunter 20.10.2006 12:13

stara sprawa, sterowniki nVidia.

szukajka prawd***281; powie. ;)

andrut 20.10.2006 12:04

Czy 512MB RAM to za mało dla Nero w XP?

Zmieniłem ostatnio kompa na semprona 64 na am2. Było sporo problemów, bo chipsety nvidia nie należą do wzorowo ze wszystkim kompatybilnych, ale w końcu udało się wszystko opanować.
To co mnie dziwi to, że nagrywając płytę DVD Nero6 zmiania system z wielo na jednozadaniowy. Każde przełączenie okienka to minuta grzechotania dyskiem i opróżnienie bufora. Mam tylko 512MB RAMu (po podrożał ostatnio, jak stanieje i będzie kasa to dokupię), ale bez przesady, żeby nie można było przy nagrywaniu przełączać się pomiędzy powiedzmy dwoma okienkami IE, GG i Nero? Zmniejszyłem bufor w Nero do 16MB i dalej to samo. W menadżerze zadań nie pokazuje żadnych cudów, same drobiazgi po kilka MB (oprócz IE, GG i Nero, które zajmują po kilkadziesiąt MB).
Też tak macie? Przy nagrywaniu trzeba teraz nie dotykać kompa jak w czasach gdy nie było burnproofa i można było zmarnować płytę? Co prawda płyty się nie zmarnuje, ale nic na kompie się nie da robić w czasie nagrywania, bo można zajoba dostać od tych spowolnień.

pozdrawiam
andrut

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:05.