Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nero (https://forum.cdrinfo.pl/f57/)
-   -   Czy 512MB RAM to za ma³o dla Nero w XP? (https://forum.cdrinfo.pl/f57/czy-512mb-ram-za-malo-dla-nero-xp-68083/)

andrut 20.10.2006 12:04

Czy 512MB RAM to za ma³o dla Nero w XP?

Zmieni³em ostatnio kompa na semprona 64 na am2. By³o sporo problemów, bo chipsety nvidia nie nale¿± do wzorowo ze wszystkim kompatybilnych, ale w koñcu uda³o siê wszystko opanowaæ.
To co mnie dziwi to, ¿e nagrywaj±c p³ytê DVD Nero6 zmiania system z wielo na jednozadaniowy. Ka¿de prze³±czenie okienka to minuta grzechotania dyskiem i opró¿nienie bufora. Mam tylko 512MB RAMu (po podro¿a³ ostatnio, jak stanieje i bêdzie kasa to dokupiê), ale bez przesady, ¿eby nie mo¿na by³o przy nagrywaniu prze³±czaæ siê pomiêdzy powiedzmy dwoma okienkami IE, GG i Nero? Zmniejszy³em bufor w Nero do 16MB i dalej to samo. W menad¿erze zadañ nie pokazuje ¿adnych cudów, same drobiazgi po kilka MB (oprócz IE, GG i Nero, które zajmuj± po kilkadziesi±t MB).
Te¿ tak macie? Przy nagrywaniu trzeba teraz nie dotykaæ kompa jak w czasach gdy nie by³o burnproofa i mo¿na by³o zmarnowaæ p³ytê? Co prawda p³yty siê nie zmarnuje, ale nic na kompie siê nie da robiæ w czasie nagrywania, bo mo¿na zajoba dostaæ od tych spowolnieñ.

pozdrawiam
andrut

ed hunter 20.10.2006 12:13

stara sprawa, sterowniki nVidia.

szukajka prawd***281; powie. ;)

andrut 20.10.2006 14:28

Cytat:

Napisany przez ed hunter
stara sprawa, sterowniki nVidia.

szukajka prawdê powie. ;)

je¶li chodzi ci o to:
http://forum.cdrinfo.pl/dane/64993-s...rowniki+nVidia
to pud³o. p³yty nagrywa mi dobrze, wszystko dzia³a, tylko w czasie nagrywania komp siê (moim zdaniem nadmiernie) muli. dzieje siê tak obojêtnie czy sterowniki nvidia do dysku s± zainstalowane, czy nie (pierwotnie ich nie u¿ywa³em, bo powodowa³y problem z dyskiem SATA, 320GB caviarem RE, ale doczyta³em ju¿, ¿e wy³±czenie NCQ za³atwia sprawê i teraz wszystko jest w porz±dku).
dma mam wszêdzie w³±czone, nagrywarka udma2, a dysk udma6.
mo¿e sprecyzuj o co ci chodzi z tymi sterownikami nvidia, ¿ebym wiedzia³ czego szukaæ, bo narazie nic pasuj±cego do mojej sytuacji nie znalaz³em.

BD 20.10.2006 14:59

A kolega sprawdza***322; DMA?

yahol 20.10.2006 17:46

W odpowiedzi, twierdzi ze sprawdzil i dziala.

I prawda jest to, ze chlopcy od NVidii zwalili sterowniki i mostek polnocny zachowuje sie jak powalony. Na forach sporo o tym pisano.
Podono bety do NV sa lepsze. A najlepiej pokombinowac i samemu dobrac stery.

andrut 21.10.2006 08:41

Cytat:

Napisany przez yahol
W odpowiedzi, twierdzi ze sprawdzil i dziala.
I prawda jest to, ze chlopcy od NVidii zwalili sterowniki i mostek polnocny zachowuje sie jak powalony. Na forach sporo o tym pisano.
Podono bety do NV sa lepsze. A najlepiej pokombinowac i samemu dobrac stery.

na jakich forach i o jakie problemy chodzi i z którym nforcem? na forach nvidii wiêkszo¶æ postów dotyczy nforce4, a ja mam 570 i z nforce5 widzê tylko problemy z dyskami sata, ale z b³êdami zapisu lub zwiechami, a o ma³ej wydajno¶ci, czy spowolnieniu kompa nie ma nic. zreszt± w sandrze pokazuje mi spor± wydajno¶c dysku.
jeszcze jedno, dzi¶ b³em u kumpla, który ma celerona 800MHz i 256MB RAM i przy nagrywaniu mo¿na by³o bez problemu stronki przegl±daæ i prze³±czaæ okienka, czyli jednak co¶ u mnie jest nie tak. zaczynam nie lubiæ nvidii...

zulstorm 29.12.2006 15:11

ja mam taki sam problem u siebie , z tym ¿e mam semprona 2600 na s754, mobo to Abit KV8Pro , a wiec chipset k8t800, a nie nvidia
da siê jako¶ to rozwi±zaæ ?

Kris 29.12.2006 15:46

Sprawd***378;:
- DMA
- ASPI
- wy***322;***261;cz indeksowanie dysk***243;w w XP
- pozamykaj niepotrzebne programy
- wy***322;***261;cz niepotrzebne us***322;ugi.

Na marginesie, mi Nero 6.6.0.13 chodzi***322; na 256 MB RAM i nagrywa***322;em spokojnie DVD. :D

Jerry from hell 31.12.2006 14:26

Andrut wy***322;***261;cz antywira przy nagrywaniu. Pozdro

chris996 08.01.2007 01:02

Cytat:

Napisany przez Jerry from hell (Post 723112)
Andrut wy***322;***261;cz antywira przy nagrywaniu. Pozdro

Ale po co?? Ja zawsze przy nagrywaniu mam w***322;***261;czony antywirus i wszystko pi***281;knie nagrywam :D

Jerry from hell 08.01.2007 22:19

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 725901)
Ale po co?? Ja zawsze przy nagrywaniu mam w³±czony antywirus i wszystko piêknie nagrywam :D

A ile masz ramu? I zale¿y co nagrywasz. Ja jak nagrywam p³ytke CD to nie wy³±czam ale jak pale DVD to wy³±czam. Mo¿e w swoim antywirze nie masz ustawionego sprawdzania plików w locie podczas nagrywania. Zreszt± niewiem jak jest w innych antywirach, Ja mam symantec antywirus (nie myliæ z nortonem) i jak nie wy³acze antywira to tak przy 30 % postêpu nagrywannia zaczynaj± sie takie schody jak napisa³ @andrut niekiedy nawet potrafi opró¿niæ bufor odczytu i nagra staje.

Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:11.