![]() |
Gdzie bezpieczniejsze backupy serwer czy CD
Mam taki pytanko mam kilka ważnych dokumentów i zastanawiam się
gdzie lepiej jest je przechowywać czy na serwerze (posiadam serwer komercyjny mam na nim stronę ale mam kilkadziesiąt MB wolnych - serwer iq.pl ) czy lepiej na zwykłej płycie CD ?? Pozdro. |
Najbezpieczniej jest miec dane w kilku miejscach naraz.
|
Cytat:
P.S. Maciej za płytę na razie dziękuję dostałem jakiegoś złoma też kondziory do wymiany :ysz: ale za friko i :piwo: dla Ciebie |
A mo***380;e streamer ;)
U***380;ywany to nawet niewielki koszt :) |
Serwer, bo najprawdopodobniej jest z niego robiony backup na tasiemk***281; :P
|
Je***380;eli naprawde to wa***380;ne dane, ale niezbyt poufne to serwer, plyty CD, ale 2 kopiach, jezeli bardzo poufne to nie wiem czy serwer i plyty sa najlepszym rozwiazaniem, choc mozna je zabezpieczyc...w tym momencie chyba dobrym bedzie pendrive, choc i one sie psuja.
|
Jak pisa***322;em prace dyplomow***261; to mia***322;em tak - serwer, p***322;yta CD i PenDrive.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
to prawda ze złośliwością rzeczy martwych...czym coś bardziej ważne tym łatwiej coś się stanie.
ja np. zdjęcia archiwizuję na 2 różnych CD (Verbatim, Plextor) i na multisesyjnym DVD, które kopiuje jak się zapełni. czyli mam 4 kopie plus to co jeszcze nie odjechało w niebyt z komputera. paranoja? nie! :nieee: :D płyty z zeszłego roku były wszystkie testowane - na razie ok, ale jak coś mi się przy następnym teście nie spodoba.....to wiadomo :) |
Je***380;eli pliki nie zawieraj***261; "tajnych" danych i mog***261; trafi***263; w obce r***281;ce to serwer b***281;dzie dobrym rozwi***261;zaniem. Admin z ca***322;***261; pewno***347;ci***261; robi backupy i pliki b***281;d***261; dobrze zabezpieczone.
W przypadku gdy pliki s***261; tylko dla twoich oczu to warto zadba***263; o to by kopie znalaz***322;y si***281; w kilku r***243;***380;nych miejscach. U siebie robie tak: - kopia na dysku twardym (innym ni***380; systemowy) - kopia na przeno***347;nym dysku 2.5" (robi si***281; automatycznie) - kopia na p***322;ycie CD/DVD |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:57. |