Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pierwsza zapisywalna płyta winylowa. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pierwsza-zapisywalna-plyta-winylowa-68148/)

Kasprzak 26.10.2006 12:03

U mnie te***380; jeszcze jest gramofon gdzie***347; w piwnicy i kilka winyli jest. Zalezy kto i jak do tematu podchdozi, wiekszosc do sentymentalizm do starych czas***243;w. :-)
Mozna byc audiofilem nie bawi***261;c si***281; w gramofony.
Ps. ale czy powrot do zapisu na plyty winylowe to dobry pomysl. Nie jestem przekonany.

joujoujou 26.10.2006 02:58

Reputa za wsp***243;lne sentymenty. :D

Ormianin 24.10.2006 23:34

Cytat:

Napisany przez REi
Chcialem napisac ze nie pasuje mi muzyka ludzi uzywajacych gramofonu jako instrumentu a nie jako narzedzia do odtwarzania muzyki :P

Coz skreczowanie (czy jak to sie tam pisze poprawnie) to juz niemal ponad 30-letnia historia DJejow.

Osobiscie jestem zbyt duzym melomanem i z wielkim namaszczeniem traktuje winyle i odtwarzajacy je gramofon. Nalozenie plyty, a wczesniej wyciagniecie jej z okladki to jest caly magiczny zabieg, a potem wsluchanie sie w dzwieki plyty i muzyki na niej zapisanej... zaraz wpadne w sentymentalizm :)

REi 24.10.2006 23:31

Chcialem napisac ze nie pasuje mi muzyka ludzi uzywajacych gramofonu jako instrumentu a nie jako narzedzia do odtwarzania muzyki :P

Ormianin 24.10.2006 23:21

Cytat:

Napisany przez REi
bym cos powiedzial.... ale rozumie ze to kwestia gustu wiec :P

Moze to nie jest tylko kwestia gustu ale i ... oznaki melomana, sentymentu oraz... szalenstwa? Rei co wlasciwie chciales napisac?

REi 24.10.2006 08:47

Cytat:

Napisany przez M@X
A co z ludzmi ktorzy gramofon traktuja nie jako odtwarzacz, lecz jako instrument (np. genialny Vestax PDX-2000) ;-)?

bym cos powiedzial.... ale rozumie ze to kwestia gustu wiec :P

Ormianin 24.10.2006 08:36

Cytat:

Napisany przez M@X
A co z ludzmi ktorzy gramofon traktuja nie jako odtwarzacz, lecz jako instrument (np. genialny Vestax PDX-2000) ;-)?

To urzadzenie do nagrywania winyli to wlasnie dla nich nowinka, DJ-e beda mogli nagrac wlasne dzwieki na longa a potem jezdzic nim po gramofonie w celu uzysakania odpowiedniego zamierzenia :)

M@X 24.10.2006 01:18

Cytat:

Napisany przez REi
No niestety faktem jest ze zapis analogowy pwnuje wszystkie cyfrowe bajery no ale powrot do winyli to juz przesada :D

Ormianin 24.10.2006 00:10

Cytat:

Napisany przez nimal
[...] niestety plyty byly ledwie kilkurazowe... :haha:

prosciej piszac na dziejsze trendy - woskowe plyty RW (WP-RW) :)

nimal 23.10.2006 23:41

nie pierwsza nie pierwsza ;)
pierwsze plyty wieki temu (najpierw walce, potem plyty) byly wlasnie zapisywalne
robiono je z wosku i nagrywano - igla przymocowana byla do membrany ktora wpadala w drgania odbierajac dzwiek i zezbila wzor w wosku
potem w nizszej temperaturze mozna bylo odczytywac zapis odwracajac proces
proste :)
niestety plyty byly ledwie kilkurazowe... :haha:

REi 23.10.2006 23:25

uwierz mi widzialem - a wzmacniacze lampowe to sam mam 2 w domu ^^ (w tym 1 niesprawny :P )

Ormianin 23.10.2006 23:12

Cytat:

Napisany przez REi
No niestety faktem jest ze zapis analogowy pwnuje wszystkie cyfrowe bajery no ale powrot do winyli to juz przesada :D

To znaczy nie widziales jeszcze prawdziwego audiofila :) gramofon z wkladka magnetyczna z iga diamentowa... przeciwwaga ze szczerego zlota, a podstawa z marmuru... winyl stawiany jest jak zlote jajko na talerzu :) Mam takich znajomych... nawet CD audio jest niczym przy super Hi Fi gramofonach z wzmacniaczami lampowymi :)

REi 23.10.2006 23:05

Ormianin 23.10.2006 22:15

Pierwsza zapisywalna płyta winylowa.

dzis wielkie kontrowersje wzbudzil we mnie pewien ciekawy artykul na stronach aktualnosci serwisu proline.

Rozmawiamy tutaj o nagrywarkach Blu-Rei, DVD-R, CD-RW i tp. a tymczasem do lask wraca stary dobry poczciwy winyl... dla mnie jako melowana starych logow odezwal sie sentyment gramofonowo-audiofilski. Ciekawe ile bedzie kosztowac taki wynalazek.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10.