![]() |
U mnie te***380; jeszcze jest gramofon gdzie***347; w piwnicy i kilka winyli jest. Zalezy kto i jak do tematu podchdozi, wiekszosc do sentymentalizm do starych czas***243;w. :-)
Mozna byc audiofilem nie bawi***261;c si***281; w gramofony. Ps. ale czy powrot do zapisu na plyty winylowe to dobry pomysl. Nie jestem przekonany. |
Reputa za wsp***243;lne sentymenty. :D
|
Cytat:
Osobiscie jestem zbyt duzym melomanem i z wielkim namaszczeniem traktuje winyle i odtwarzajacy je gramofon. Nalozenie plyty, a wczesniej wyciagniecie jej z okladki to jest caly magiczny zabieg, a potem wsluchanie sie w dzwieki plyty i muzyki na niej zapisanej... zaraz wpadne w sentymentalizm :) |
Chcialem napisac ze nie pasuje mi muzyka ludzi uzywajacych gramofonu jako instrumentu a nie jako narzedzia do odtwarzania muzyki :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
nie pierwsza nie pierwsza ;)
pierwsze plyty wieki temu (najpierw walce, potem plyty) byly wlasnie zapisywalne robiono je z wosku i nagrywano - igla przymocowana byla do membrany ktora wpadala w drgania odbierajac dzwiek i zezbila wzor w wosku potem w nizszej temperaturze mozna bylo odczytywac zapis odwracajac proces proste :) niestety plyty byly ledwie kilkurazowe... :haha: |
uwierz mi widzialem - a wzmacniacze lampowe to sam mam 2 w domu ^^ (w tym 1 niesprawny :P )
|
Cytat:
|
No niestety faktem jest ze zapis analogowy pwnuje wszystkie cyfrowe bajery no ale powrot do winyli to juz przesada :D
|
Pierwsza zapisywalna płyta winylowa.
dzis wielkie kontrowersje wzbudzil we mnie pewien ciekawy artykul na stronach aktualnosci serwisu proline.
Rozmawiamy tutaj o nagrywarkach Blu-Rei, DVD-R, CD-RW i tp. a tymczasem do lask wraca stary dobry poczciwy winyl... dla mnie jako melowana starych logow odezwal sie sentyment gramofonowo-audiofilski. Ciekawe ile bedzie kosztowac taki wynalazek. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:10. |