![]() |
Ricoh MP7240A (24/10/40) - PIO czy UDMA ?
Mój skrócony konfig:
- Płyta gł: Soltek SL75DRV4 - WinXP PRO PL - nagrywarka jak w temacie Mój problem: - wg serwisu cdrinfo.pl i opisu w instrukcji ta nagrywarka pracuje w trybie UDMA/33, a u mnie, gdy zgłasza się bios przy starcie kompa nagrywarka jest w trybie PIO4 !! W systemie WinXP PRO jest jako MultiWord DMA 2 (czyli też PIO4 ?). To jak to jest w końcu? Na reklamowanej w cdrinfo stronie firmy AB poświęconej nagrywarkom Ricoha znalazłem programik fromDMAtoUDMA, który ma zmieniać te ustawienia (czyli ten problem jest znany), ale pomimo tego u mnie nic nie zmienia. Jakieś sugestie? |
Znalazłem juz rozwiązanie: Trzeba przestawić jumpera - tego nie opisanego na napędzie i w instrukcji, znajdującego się najbardziej po lewej stronie (patrząc na tył CDRW). Przestawić trzeba w pozycję trzecią tzn. jesli sobie wyobrazicie te bolce na jumpera to wyglądało by to tak: [ : : |] Dziwne, że żaden serwis nawet cdinfo.pl tego w swoim teście nie zaznaczył? Ja miałem ustawione defaultowo tak [:|:] - to jest dla PIO4 , a ustawienie [|::] daje PIO2 -> to wszystko pokazywał mi WInXP PRO. Piszę to dla wiedzy innych zagubionych spawaczy.
Pozdrawiam, mówiąc po prostu: Burn it ! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:37. |