![]() |
LITEON SOHW-1635s - PROBLEM! czyta CD a DVD nie :(( (HELP!)
No więc właśnie ostatnio moja nagrywareczka zaczęła szfankować
cd-r/rw czyta i nagrywa normalnie a dvd-r/rw coś jakiś dziwne dźwięki wydaje ::ysz: wydaje mnie się że padła na dobre ale kumpel mówi że może się da laser wyregulować w sumie znajomy miał podobny problem w SonyPlaystation2 i jakoś regulował laser i działało tak więc pytanie do osób które się znają - którą śrubką mam kręcić i w którą stronę i o ile mniej więcej? znajomy mówi że tam powinny być 2 maleńskie śrubki jedna od cd druga od dvd czekam na opinie osób które się znają |
Podpinam sie pod temat mam identyczny problem z tym ze ja mam Lite-on'a LDW-851S@SHOW-832S i tez gdy wkladam pusta plyte dvd to wypalarka tylko strzyka pierdzi i chrzaszczy.
Z góry THX za pomoc. |
prosz***281; o loga z nagrywania, bo niewiele wynika z waszych post***243;w
|
Nie ma zadnego loga bo plyty nie da sie wypalić
|
Mam t***261; nagrywar***281; i czasami dzieje si***281; to samo jak wk***322;adam badziewiackie p***322;yty.
Sprawdz na jaki***347; firmowych. |
ja wypalam na platinumach dvd+r 8x czyli chyba nie najgorsze i wczesniej wypalałem na nich bez problemu. btw wypalarka bez problemu wypala płyty cd i czyta dvd i cd ale wypalić dvd nie chce zeby byla jasnosc :nie:
|
Przede wszystkim płyty!!!
Cytat:
no cóż... :ysz: nie wiem, co na to powiedzieć :kreci_gl: a o aktualizacji firmware'a myślałeś? :zongluje: |
właśnie nie ma loga :(
udało mnie się wypalic linuxa na DVD-R (EMTEC 8x) więc nie jest taka zła wszystko było ok i zakończone powodzeniem ale gdy wkładam płytę do napędu to jej nie widzi :ysz: u znajomego ta płyta działa, a jak wkładam inne czyste DVD-R od jakichś *****wych przez esperanze po lepsze to skrzeczy i kupa :help: |
Ta nagrywarka ma taką przypadłość, że po próbie odczytu zniszczonej, porysowanej płyty wyłącza DMA.
1. Koniecznie sprawdź ustawienia DMA i ASPI. 2. Dodatkowo wgranie najnowszego firmware nie zaszkodzi. Dostępny tu. 3. Ściągnij też program SmartBurn i pozmieniaj ustawienia. 4. Używaj dobrych płyt, najlepiej Verbatimów i Sony. Platinum i LiteOn to nie najlepsze rozwiązanie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:16. |