Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Nagrywanie plyt Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-plyt-audio-6833/)

iceman 18.03.2002 16:43

Nagrywanie plyt Audio

Z mojego doswiadczenia wynika, ze dobrze przegrywa sie plyty audio jedynia w trybie RAW np. CloneCD. Program ten nie pozwala jednak na robienie skladanek utworow pobranych z kilku plyt "matek". Pozwala na to oczywiscie chocby kazdy program typu WinOnCD lecz po nagraniu plyty z jego wykozystaniem tracimy wiele na jakosci dzwieku. Moze ma ktos recepte na ten problem.

grzeniu 18.03.2002 17:41

No wiec tak: zgraj najpierw utworki z plyt na HDD (mozesz uzyc EAC-a jesli jestes audiofilem), pozniej robisz z tego dowolna kompilacje np w nero czy wionie i wypalasz w trybie DAO. Mozesz nawet probowac ulepszyc korzystajac z paru efektow, ktore oferuja w/w programy. Ja osobiscie robie wszystko od poczatku do konca w nero i nie slysze zadnych roznic. Wiecej poczytasz jesli wcisniesz search i wpiszesz nagrywanie i audiofilstwo, jest tam bardzo obszerny topic do przestudiowania.

bgn 19.03.2002 08:04

Cytat:

iceman (18-03-2002 16:43):
Z mojego doswiadczenia wynika, ze dobrze przegrywa sie plyty audio jedynia w trybie RAW np. CloneCD. Program ten nie pozwala jednak na robienie skladanek utworow pobranych z kilku plyt "matek". Pozwala na to oczywiscie chocby kazdy program typu WinOnCD lecz po nagraniu plyty z jego wykozystaniem tracimy wiele na jakosci dziwku. Moze ma ktos recepte na ten problem.
wiele to znaczy co i ile? I czym sie to objawia?

Pedros 19.03.2002 14:01

Taaa... bgn. :)

Ile iceman tracisz i co? Wysokie, niskie?
Wion sobie radzi z audio całkiem dobrze.
A jak nie chcesz Wionem, weź EACa.
I po kłopotku.
Pozdrawiam

holy 19.03.2002 23:33

od niedawna nagrywam plyty , sprawdzilem juz kilka progsow do nagrywania oraz do zgrywania i mialbym spore klopoty ze wskazaniem na którym progsie tracę ,,wiele'' na jakości/system odsłuchowy rotel 971,densen beat,s.f.minima amator/
pozdrawiam i zyczę uważnego sluchania

iceman 20.03.2002 09:13

[quote]Pedros (19-03-2002 14:01):
Taaa... bgn. :)

Najwiecej klopotow mam z utworami o duzej ilosci dzwiekow zawartych w srednim zakresie czestotliwosci, inaczej mowiac utwory przegrane szumia i sycza. Powoduje to spadek w basach przez co utwor staje sie niemily do sluchania nawet na dobrym zestawie wiezowym. Gdy pale cala plyte w Clonie tego efektu nie ma wiec nie jest to jak mniemam sprawa zuzycia nagrywarki. Predkosc nagrywania nie przekracza 4x wiec sprawa szybkiego przepalania tez nie ma wplywu. Dzieki za zainteresowanie

bgn 20.03.2002 09:35

to dziwne, ale widac mozliwe jesli ci tak wychodzi. Ja osobiscie wypalalem audio w Wionie, a ostatnio w Feurio, ale nigdy nie zrzucalem wionem trakow cda do wavow. Robie to tylko w Feurio lub EAC-em lub Cdex-em. Musialbys sprobowac odsluchac takiego zrippowanego wava, czy nie szumi ci. Jesli wav jest dobry - to musi sie dobrze nagrac ( zachecam cie to zainteresowania sie Feurio- tylko do audio i jeszcze pare drobiazgow- ale sam zobaczysz jak zaczniesz uzywac)

Pedros 20.03.2002 13:52

Ja zrzucałem Wionem kiedyś (jeszcze Philips x2 a Wion 3.5?) tracki na dysk i wtedy nagrane płyty (Verbatim) chodzą dobrze do dziś.
I teraz czasem nagram Wionem, zrzucę EAC-em zależy od jakości płyty. No i nie narzekam.

Jak tak mówisz bgn to i ja spróbuję Feurio. A co tam
Pozdrawiam

holy 20.03.2002 18:08

jezeli nagrane utwory syczą i szumią,to nie jest to normalny spadek jakości ale uszkodzenie plików muzycznych.spróbuj zgrac EAC-m przy małej prędkości.
pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:01.