![]() |
Nagrywanie plyt Audio
Z mojego doswiadczenia wynika, ze dobrze przegrywa sie plyty audio jedynia w trybie RAW np. CloneCD. Program ten nie pozwala jednak na robienie skladanek utworow pobranych z kilku plyt "matek". Pozwala na to oczywiscie chocby kazdy program typu WinOnCD lecz po nagraniu plyty z jego wykozystaniem tracimy wiele na jakosci dzwieku. Moze ma ktos recepte na ten problem.
|
No wiec tak: zgraj najpierw utworki z plyt na HDD (mozesz uzyc EAC-a jesli jestes audiofilem), pozniej robisz z tego dowolna kompilacje np w nero czy wionie i wypalasz w trybie DAO. Mozesz nawet probowac ulepszyc korzystajac z paru efektow, ktore oferuja w/w programy. Ja osobiscie robie wszystko od poczatku do konca w nero i nie slysze zadnych roznic. Wiecej poczytasz jesli wcisniesz search i wpiszesz nagrywanie i audiofilstwo, jest tam bardzo obszerny topic do przestudiowania.
|
Cytat:
wiele to znaczy co i ile? I czym sie to objawia? |
Taaa... bgn. :)
Ile iceman tracisz i co? Wysokie, niskie? Wion sobie radzi z audio całkiem dobrze. A jak nie chcesz Wionem, weź EACa. I po kłopotku. Pozdrawiam |
od niedawna nagrywam plyty , sprawdzilem juz kilka progsow do nagrywania oraz do zgrywania i mialbym spore klopoty ze wskazaniem na którym progsie tracę ,,wiele'' na jakości/system odsłuchowy rotel 971,densen beat,s.f.minima amator/
pozdrawiam i zyczę uważnego sluchania |
[quote]Pedros (19-03-2002 14:01):
Taaa... bgn. :) Najwiecej klopotow mam z utworami o duzej ilosci dzwiekow zawartych w srednim zakresie czestotliwosci, inaczej mowiac utwory przegrane szumia i sycza. Powoduje to spadek w basach przez co utwor staje sie niemily do sluchania nawet na dobrym zestawie wiezowym. Gdy pale cala plyte w Clonie tego efektu nie ma wiec nie jest to jak mniemam sprawa zuzycia nagrywarki. Predkosc nagrywania nie przekracza 4x wiec sprawa szybkiego przepalania tez nie ma wplywu. Dzieki za zainteresowanie |
to dziwne, ale widac mozliwe jesli ci tak wychodzi. Ja osobiscie wypalalem audio w Wionie, a ostatnio w Feurio, ale nigdy nie zrzucalem wionem trakow cda do wavow. Robie to tylko w Feurio lub EAC-em lub Cdex-em. Musialbys sprobowac odsluchac takiego zrippowanego wava, czy nie szumi ci. Jesli wav jest dobry - to musi sie dobrze nagrac ( zachecam cie to zainteresowania sie Feurio- tylko do audio i jeszcze pare drobiazgow- ale sam zobaczysz jak zaczniesz uzywac)
|
Ja zrzucałem Wionem kiedyś (jeszcze Philips x2 a Wion 3.5?) tracki na dysk i wtedy nagrane płyty (Verbatim) chodzą dobrze do dziś.
I teraz czasem nagram Wionem, zrzucę EAC-em zależy od jakości płyty. No i nie narzekam. Jak tak mówisz bgn to i ja spróbuję Feurio. A co tam Pozdrawiam |
jezeli nagrane utwory syczą i szumią,to nie jest to normalny spadek jakości ale uszkodzenie plików muzycznych.spróbuj zgrac EAC-m przy małej prędkości.
pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:01. |