Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sirius.pl - niekompetencja, olewactwo, czy oszustwo? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sirius-pl-niekompetencja-olewactwo-czy-oszustwo-68457/)

frog 23.03.2009 04:10

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1012279)
Jeśli już, to pośredni - jeśli sprawnie załatwią reklamację, to może zyskają nowego klienta.

Jesli NIESPRAWNIE to tez, bo po oznajmieniu ze niestety gwarancji producent nie uznal to zaraz zaproponuja jak to u siebie maja OKAZYJNA alternatywe ;>

grzeniu 19.03.2009 23:56

Pewnie wystarczy sama faktura, gwarancja jest ustawowa :taktak:
Pewnie i wystarczy kopia faktury, jeśli powiesz, że oryginał masz zaksięgowany i musisz go mieć - na pewno zwykła kwestia dogadania szczegółów.

Czy chwyt marketingowy? Raczej nie, bo co z tego mają mieć, jeśli zajmują się nieodpłatnie nie swoim towarem?
Jeśli już, to pośredni - jeśli sprawnie załatwią reklamację, to może zyskają nowego klienta.

Patrix 19.03.2009 23:21

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 1012011)
Warunkiem jest oryginał faktury VAT i karta gwarancyjna - usługa świadczona jest nieodpłatnie.[/I]

Buhaha, co czyli i jedno i drugie ? a na dodatek oryginał chcą ? :P
ja na k. graficzna dostalem tylko fakture :P

Jak narazie Sirius jest OK, karte przyjeli na gwarancję, odesłali na zewnętrzny serwis i dali sobie 14 dni roboczych na naprawę wystarcza im kopia faktury i nic więcej (poza oczywiscie odeslaniem kompletnego sprzętu)

tu się zgłasza usterki: http://www.sirius.pl/towar_rma.html

zagrywka proline to zwykły chwyt marketingowy i reklama przy okazji (nie wiem jak z tym "Znakiem" jest)

Jabba the Hutt 19.03.2009 11:57

Dobrze,że w siriusie nie kupilem LCDka

Ormianin 19.03.2009 01:13

To może być dobra informacja dla niektórych:

Otóż proline.pl wyszedł naprzeciw poszkodowanym którzy maja uszkodzony sprzęt zakupiony w Siriusie i Znaku (który tez niedawno zbankrutował)

http://www.proline.pl/sklep.php?n=pr...ug-serwisowych

Znając trudną sytuację niektórych klientów, którzy zakupili sprzęt komputerowy w firmach, które w wyniku kryzysu zbankrutowały.

Firma ProLine deklaruje pomoc w realizacji usług reklamacyjnych i serwisowych na większość produktów będących na gwarancji i zakupionych w polskiej dystrybucji.

Warunkiem jest oryginał faktury VAT i karta gwarancyjna - usługa świadczona jest nieodpłatnie.

Patrix 01.02.2009 23:30

Nic nowego...
A do "rma" (sprawy gwarancji) na maila już dawno napisałem i odpowiedź jest wyżej (#80) :)

PS
A to co pisze na cdrlab to jest przeklejone żywcem ze strony siriusa.

andrzejj9 01.02.2009 23:04

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 999524)
Pewnie,
narazie napisałem do przedstawiciela handlowego Asus w Polsce i też aby przy okazji dali namiary na polski serwis,
bo chce do nich przekierować tego maila...

A jak nie to się napisze do UOKiK i oni poradzą co można a co nie.
W przypadku gdy będzie jakiś zbiorowy pozew to też się przyłączę...

Może nie będziesz musiał:

http://cdrlab.pl/news_czytaj_7976.html

Cytat:

Wszyscy klienci, którzy dokonali płatności, a których zamówienia nie zostały zrealizowane, otrzymali zwrot wpłaconych środków. Prosimy o sprawdzenie kont bankowych, na które powinny były wpłynąć zwroty wpłaconych kwot. Jeżeli nie otrzymaliście Państwo należnego zwrotu, bardzo prosimy o przesłanie informacji zawierającej numer zamówienia i dane do przelewu na adres warszawa@sirius.pl

Pytania dotyczące gwarancji i reklamacji towarów prosimy kierować na adres rma@sirius.pl

Jednocześnie bardzo przepraszamy za utrudniony kontakt z pracownikami naszej firmy w ostatnich dniach."...

Patrix 29.01.2009 21:29

Pewnie,
narazie napisałem do przedstawiciela handlowego Asus w Polsce i też aby przy okazji dali namiary na polski serwis,
bo chce do nich przekierować tego maila...

A jak nie to się napisze do UOKiK i oni poradzą co można a co nie.
W przypadku gdy będzie jakiś zbiorowy pozew to też się przyłączę...

andrzejj9 29.01.2009 19:22

Wcale nie jestem przekonany, czy nic nie możesz zrobić. Pomijam możliwość kontaktu z producentem, bo jeśli jest w Polsce serwis to to nie stanowi problemu. Ale też trzeba by sprawdzić na jakiej zasadzie Sirius kończy działalność (czy jest to upadłość), bo to wcale nie musi wykluczać ich dalszej odpowiedzialności za dotychczasowe zobowiązania (w tym gwarancje).

Patrix 29.01.2009 17:05

Ja to mam oczywiście pecha bo wczoraj zachciało mi film oglądać z kompa na TV i się okazał niemiły defekt...

Niestety chyba nici z mojej gwarancji...

Napisałem do: rma@sirius.pl
tak jak radzili na stronie
CZYTAJCIE:

---------------------------------------------------------------------------------
Dzień dobry,
Firma Sirius.pl z dniem jutrzejszym kończy swoją działalność. Prosimy o kontakt z serwisem producenta.

W dniu 28 stycznia 2009 23:10 użytkownik [ty był mój email -ciach] napisał:
>
>Witam,
>
>Dnia 2008-01-17 zakupiłem kartę graficzną GeForce 7600GS Silent 256DDR2 128bit AGP TV/DVI
>Nr. faktury: [tu numer faktury -ciach] (wystawiona w Warszawie)
>Wyjście TV-Out na tej karcie zaczęło odmawiać współpracy. Obraz jest poszarpany i czarno-biały.
>Wcześniej przy tej samej konfiguracji wszystko działało - nic nie było zmieniane.
>(po umieszczeniu karty zapasowej wszystko działa poprawnie)
>Czy jest możliwość oddania karty *osobiście* do Sirius Katowice celem postępowania gwarancyjnego ?
>
>Pozdrawiam,
>[imie, nazwisko -ciach]
>
>
--
Pozdrawiam.
--------------------------------------------------------------------------------

Teraz pozostaje jedynie kontakt do Asus Polska...

(post w sumie dubel - wkleiłem to też do mogego tematu o tvout - ale pasuje też tutaj)

Patrix 28.01.2009 18:32

O ja pierdziele :szczerb:
A ja tam kupiłem k. graficzna za 300,-
ostatni rok gwarancji chyba pójdzie w pizdu :szczerb:

ro29 28.01.2009 18:24

Ja p.... za chwilę człowiek zacznie się na poważnie zastanawiać czy sklep internetowy w jakim zamierza coś kupić za moment nie padnie skoro już takie duże firmy padają .... co do japanfoto ... to zanim kupiłem tego używanego Canona S3 to myślałem o zakupie SX110 ... i ten sklep brałem pod uwagę - a było to w grudniu ... dobrze że się z tego zakupu wycofałem ...

ro29

P.S. A co do kryzysu - ja tam słabo na ekonomii się znam - ale coraz bardziej mam wrażenie, że w Polsce i wogóle w Europie (bo w USA sytuacja jest trochę inna) - właściwy kryzys to z 30-40 % tego co się teraz dzieje - a resztę "nakręcają" np. banki !
Bo pytam się - ile w Polsce było nieściągalnych i "złych" kredytów mieszkaniowych, obrotowych itp.- z tego co wiem mało - więc zamrażając kredyty banki same ten kryzys pogłębiają !! Przecież to jest "zamknięte koło" - brak kredytów - zastój w budownictwie, w handlu np. samochodami - a zastój to brak popytu - a brak popytu - zwolnienia, brak sprzedaży, upadek firm ... a także problemy samych banków itd.
Chyba, że ja czegoś totalnie nie rozumiem ... :(

sobrus 27.01.2009 10:28

Widać póki nie było kryzysu to jeszcze jakoś pływali mimo podłej opinii.
A teraz ich zmyło.
Ciekawe czy kryzyz był również przyczyna oszustwa JapanFoto. Może właściciele postanowili zarobić w sposób ekhm... alternatywny, bo firma padała?
Co oczywiście ich nie tłumaczy, i mam nadzieje ze do pierdla pani właścicielka JF pójdzie.

Smartek 27.01.2009 10:20

Trzeci raz o tym na cdrinfo czytam... :-P

Ormianin 27.01.2009 09:44

Nawiązując do rzucania inwektywów na sklep, to właśnie zaliczył upadek ... Tajemnicze zamknięcie jednego z największych sklepów internetowych

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:53.