![]() |
Problem z nagrywaniem...spowolnienie systemu
Witam na wstępie z racji iż jestem tu nowy :wow:
Mam nagrywarkę LITE-ON LH-18A1H podpiętą na jednej taśmie ze starą nagrywarką cd LG...na drugiej taśmie podłączony dysk SAMSUNG SP2514N 250 GB 7200 RPM...procek ATHLON XP 1800 i 384 Mb RAM Problem polega na tym, że wtedy kiedy wypalam płytkę ( obojętnie czy 8x czy 16x ) system się slimaczy ( nawet zmiana na okno przeglądarki w czasie nagrywania nero), co w następstwie powoduje opróżnianie bufora i gdybym cos robił innego pewnie płytka by się spaliła...zmieniłem priorytet nero na najniższy zainstalowałem sterowniki aspi i tez nic... z góry dzięki za sugestie i rady Pozdrawiam |
DMA w***322;***261;czone? :idea:
|
nie wiem jak u ciebie, ale majac pare rzeczy w systemie+nero przy 512MB bywalo naprawde ciezko.... a nie mowic juz o przegladarce.... dlatego robi***322;em tak: najpierw uruchamiam przegladarke, potem nero i zaczynam wyplalac..... przy nagrywaniu 8x i sporym buforze... nero zawala system jak szalone....
na moj gust malo ramu, trzeba wybrac albo palenie albo cos innego (nic w tym samym czasie) |
Cytat:
jak kolega niżej pisze nero strasznie pożera RAm ale chciałem spytac może ktos wie w czym problem mimo wszystko... w najgorszym przpadku przesiąde sie na inny program...dodam tylko, ze strasznie szarpie dysk ( słychac jak odczytuje dane ledwo ledwo) podczas nagrywania i jak robie cos na komputerze...a raczej próbuje robic |
U mnie w sumie te***380; po***380;era, ponad 250 mega podczas nagrywania. :taktak:
Dysk warto zdefragmentowa***263; - nie zaszkodzi, a mo***380;e pom***243;c. :D |
Cytat:
no wlasnie system ok 100MB przegladarka dajmy 70mb nero 200mb i to juz jest wiecej niz pamieci RAM.... a co za tym idzie bufor nero do pliku wymiany na dysku trafia, to samo cache przegladarki... i teraz sobie wyobraz co biedny hdd czuje.... raz dane do nagrywarki odczytac potem je zapisac a jeszcze przegladarka.... on sam nie iwe co ma robic... rzeczy ktore pomoga napewno: dokupienie pamieci ram defragmentacja dysku dokupienie drugiego hdd na ktorym bedzie tylko system i programy zmiana programu na inny stopien kozysci jest inny w kazdym przypadku.... najlepiej wyjdziesz dokupujac conajmniej 512MB RAM... naprawde na tym skozystasz... i te opcje proponuje.... jezeli masz od kogo pozyczyc to zrob to i sam sie przekonaj... |
Na początek można też spróbować zmiany Nero7 - jeżeli na takim się jedzie
Na którąś z wcześniejszych szóstek - tamte nie były takie zachłanne :nie: |
Rowniez polecam zmiane Nero na np 6.6.0.2 Mia***322;em podobny problem ze spowalnianiem kompa przy nagrywaniu na nero 7 poniewaz darlo Ram jak niem***261;dra :-) Teraz nagrywa sie przyzwoicie..[Sprzet: AMD Duron 750 Mhz, 256 SDRAM133MHZ, Dysk WD800JB, Liteon DVDRW SHW-16H5S]. Rowniez sprawdz czy masz tasme ATA133 (80-***380;y***322;) bo to tez istnotne...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:06. |