![]() |
co druga płyta do kosza
Mam Ricoha MP7083A-DP (8x, 8x, 32x), najnowsze Nero 5.5.7.8 i oczywiście WINsrake XP. Jak do tej pory wszystko było dobrze, problemy zaczełu się jakieś 2 tygodnie temu. Mianowicie wyskakuje cały czas BUFER UNDERRUN (nawet przy nagrywaniu 4x!!!!). Partycje (mam 5), oprucz C: i D:, są w 90% puste. Co mam zrobić????????????????????????????
Aha konfiguracja mojej maszyny: AMD Athlon 1.33 GHz, Soltek sl-75kav, 384 DRAM, Maxtor 30GB (defragmentowany prawie 2 razy w tygodniu), CD-RW Ricoh MP7082A-DP, DVD Asus 8x40x, w tle działa 6 programów: GG, Getright, Rejestrator Połączeń Modemowych, 2 stery Logitecha (mysz i klawiara) oraz Norton Antivirus 2002. Nagrywara i DVD są na jednym kablu bo drugi nie sięga (jest za krótki) i nigdy przedtem mi to nie przeszkadzało (mam ją prawie 2 lata). |
wylacz programy w tle i sprobuj , czy buforek bedzie szalal. A masz wlaczone DMA?
|
Progsy - te malutkie i nie używane mogą być - wszak nie chodzą jak nagrywasz, bo nie jesteś w necie. Problemem może być skanowanie Antyvirem każdego pliku przy wypalaniu (chyba, że ustawisz go inaczej). Wyłącz, a raczej zatrzymaj go na czas nagrywania, choć wypalałem kiedyś w locie (przez przypadek - spieszyłem się), z włączonym AntyVirem 2001 na Win98SE i poszło ok. A właśnie nagrywałeś i tak, i tak?? Może ASUS nie nadąża i nie dziwił bym się, na jednym kablu. A po drugie dlaczego nie sięga 80 cm?? Co ty masz BigBigBigTower?? A rozumiem, na piętrze u sąsiadki :-P
|
Ale chodzi o zwykłe nagrywanie, nie jakieś w locie. Jak przegrywam np. empetójki albo filmy z dysku, to wtedy mi się chrzani płyta, a to z programami to jeszcze sprawdze. DMA oczywiście mam włączone.
|
Jak dla mnie to albo system Ci sie ****ał (reinstalka) albo nagrywarka (cos mi sie widzi że prędzej...).
Mam prawie taki konfig jak twój (256MB, duron 133x7) i nawet oprogramowanie w tle podobne, wprawdzie nagrywarka inna (teac), ale szybsza, wiec prędzej powinny wystepowac problemy... a nie występują :) |
Pewnie rację ma shepard. Stawiam na nagrywarkę.
No pozdro A tak swoją drogą - nie pisz Winsrake :) bo ktoś to jeszcze gotów pomylić z Mandrake. I na co Ci 5 partycji? No nie moja sprawa. :) |
5 partycji po prostu ułatwia mi życie (nie tylko ja kożystam z kompa), i najzyczajniej jest wygodniejsze w użytkowaniu.
Jeżeli to nagrywarka to będę miał problem, nie mam kasy!!!!!!!!! Winsraka=Mandrake ?????????? |
Mam Philipsa PCRW804K, WinXP, Duron750(900),AOpen AK33 używam NERO 5.5.7.8 i miałem to samo (z tym że moja nagrywarka nie ma buffer underrun). na 15 płyt ****ałem 6, próbowałem robić wszystko, udało mi się uporać z problemem lecz nie wiem co było tego przyczyną. A historia jest taka miałem XP lecz zwaliła mi się płyta główna, włożyłem drugą płytę Procomp Bil1A z C400A zainstalowałem nowego XP obok starego, płyta po dwóch tygodniach wróciła z serwisu lecz coś się ******ło na starym XP i niebardzo chciał ruszyć więc zainstalowałem trzeci raz XP (każdy na innej partycji) pozostałe dwa chciałem usunąć ale najpierw chciałem zrobić kopię zapasową całego potrzebnego syfu który miałem na dysku nagrywam pierwszą płytę (OK) nagrywam drugą płytę i o zgrozo pierwsza od ok. 300 płyt z*** lekko zdenerwowany wżucam kolejną płytę i ponawiam wypalanie tego samego poszło OK rozpoczęłem kopiowanie trzeciej płyty i znowu płyta do wyrzucenia ... robiłem wszystko wyłączełem serwisy, antywirusy, wszystko co mogłem kombinowałem z DMA, zmieniałem wersje nero nie pomagało w efekcie z 15 płyt zostało mi 9 nagranych i 6 zrypanych ... po tym postanowiłem odzyskać pierwszego XP a dwa najnowsze wykasować i tak zrobiłem po powrocie do pierwotnego systemu na którym teraz pracuję wszystko jest OK
PHILIPS Rulez! |
może to kogoś naprowadzi...
załważyłem dziwną rzecz. mianowicie w nero ustawiam (zakładka z opcjami nagrywania) test szybkości (pierwsze od góry) i podczas wykonywania testuszybkaści dziwnie podskakują i maleją, np. na początku mam szybkaść 60x, puźniej spadado 40x, a po przekroczeniu 50% oscyluje około 6-10x, po czym wraca do 40x. dodam tylko, że nagrywam z szybkością 8x. jak macie jakieś sugestie to piszcie
|
o ile dobrze paMIETAM teks szybkosci dotyczy maksymalnego transferu z dysku .....wiec zazwyczaj sie zmienia predkosc (to prawda o ile pamietam , dawno nie ropbilem testow:-) bo wsyztsko mam juz przetestowane:-)
|
koles pisze ze ma palnik filipsa i ze psuje mu co druga plyte, ze ma problem, tzn mial ale juz nie ma, ze sie strasznie meczyl itd.
a na koncu 'filips rulez' hehehehhee to nie jest dobry sprzet wyobraz sobie ze ja na moim nie mam problemow zadnych, nawet na XP (i nie mialem) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:58. |