![]() |
skoro jestescie takimi specjalistami, to po co sie pytacie? - to bylo tak zjadliwie
a tak na serio - juz strone wczesniej pisalem, ze najlepiej zadzwonic do MS w tej kwestii - nawet polaczenie jest za free w dodatku, jezeli pytanie przerasta mozliwosci danego konsultanta w danej chwili - sami chetnie oddzwaniaja kontakty e-mail tez sa wzorowe i wszystkie problemy rozwiaza - takze techniczne, jak juz zakupisz winde :P aha - jedna uwaga kazdy sprzet musi byc certyfikowany przez MS - inaczej nie gwarantuja jego dzialania z konkretnym softem w dodatku nawet jezeli kazdy element kompa jest certyfikowany to calosc i tak dzialac nie musi, bo MS nie certyfikuje wspoldzialania komponentow wiec, jezeli dany problem nie da sie rozwiazac standardowymi metodami jakie maja w swojej bazie (poteznej i swietnej!), nie gwarantuja, ze w ogole sie da to rozwiazac nie nabijam sie - informuje kontaktowalem sie z MS kilka razy i za kazdym razem byli mili i uczynni - niestety z powodow opisanych powyzej nie zawsze mogli pomoc |
Cytat:
|
Do naprawy nie trzeba windowsa. Jest taka fajna p***322;ytka - hirens boot cd z tonami narz***281;dzi do naprawiania i administrowania. Tylko nie wiem, jak z legalno***347;ci***261; softu na takiej p***322;ytce - pewnie trzeba wykupi***263; do ka***380;dego softu osobno.
|
Może jeszcze parę szczegółów mojego pomysłu.
1.Celem jest stworzenie dysku naprawczego dla Windowsa. Przchodzę do gostka, podpinam dysk, naprawiam, kasuję klienta i uczciwie płacę podatki. 2.W danym momencie istnieje tylko jedna instalka tego Windowsa - właśnie na tym dysku przenośnym i nigdzie więcej. Mogę nawet zaktywować system a na czas naprawy przykleić naklejkę. 3.System typu BartPE na nadaje się bo nie każde narzędzie naprawcze da się tak zainstalować. 4.Jedyny problem sprzętowy jaki przewiduję to ACPI - stare płyty (5 lat i wiecej) mogą go nie mieć. Musiałbym mieć dwie instalacje (i dwie licencje oczywiście). |
Sprawa jest prosta.
Wiecie lepiej. Ja juz nie zabieram glosu. @Arnakus - skoro wiesz - po co pytasz? I drugie czytaj ze zrozumieniem, nikt ci nic nie zabrania. Istnieja ograniczenia. |
Cytat:
1.Kto mi zabroni aktywować system z licencją BOX choćby 100 razy na dzień za każdym razem z inną płytą główną? Aktywują właśnie z tą płytą z którą uruchamiam. Mam na to 30 dni. 2.Naklejka? To można zdejmować bez problemu, bo kto mi zabroni zmieniać obudowy jak rękawiczki? 3.Płyta instalacyyjna? Oczywiście, że jest! Windows był kupiony w sklepie. 4.Rachunek? Tak naprawdę nie jest wymagany (tylko pomocniczo). System mogłem dostać w prezencie od cioci i wujka. 5.Licencja korporacyjna umożliwia przenoszenie systemu tylko w ramach jednej korporacji. |
Cytat:
|
@Wawelski - chyba sie czepiasz, dla samei ideii :)
Oto wypowiedz osoby, ktora uwazam za bardzo wiarygodna i znajaca temat: Cytat:
I wcale sie nie nabijam, a na dodatek moj prawnik firmowy twierdzi, ze licencja MS dotyczaca uzytkowania windowsa, to o krok dalej niz nasze prawo podatkowe. Kazdy moze wyczytac co chce, ale ponosi za to pelna odpowiedzialnosc, albowiem licecja..........i tak dookola. |
@yahol
Modyfikwoany ale nie bardziej niz pozwala na to MS - profile systemowe + pare wpisow w rejestrze (to ze pod odpowiednie kompy to chyba logiczne :P bo tworzenien owych profili itp przy zmianie kompa bylo by upierdliwe) Co do 2 - czemu mial by ulegac uszkodzeniu bo ja powodu nie widze? co do 3 - nie ma pojecia moze ma jakas tam licencje ja tylko nadmienilem fakt... :P |
Cytat:
Na czym polega postawienie? Czy mog***281; przenie***347;***263; stary dysk do nowego kompa i to wystarczy? A to, czy MS utrudnia ***380;ycie i technicznie robi z takim przeniesieniem problem to nie znaczy, ***380;e jest to nielegalne. Wa***380;ne, ***380;e w jednej chwili system mo***380;e by***263; zainstalowany tylko na jednym komputerze. I trudno zbootowa***263; dwa kompy z jednego dysku - wi***281;c gdzie tu ***322;amanie licencji? |
Cytat:
Licencja BOX pozwala na postawienie systemu na innym kompie, po skasowaniu z poprzedniego. ( w zasadzie zywot licencji OEM jest limitowany istnieniem MoBo na ktorym zostal system postawiony. Licencja BOX jest dozywotnia. W uznanych przez MS przypadkach, mozna system stwiac na roznych kompach - pojedynczo) Cytat:
Pod konkretne kompy, ze znanymi ustawieniami - to raz. Dwa - Z cala pewnoscia po ilus tam uruchomieniach ulega uszkodzeniu, niezaleznie od profili. Lub co bardziej prawdopodobne jest to system virtualny, jak np. nieistalacyjny Knopix! Bo sa takie windowsy. Trzy - jak by na to nie patrzec, jestem w 75% przekonany, ze lamie zasady licencji :) (lub ma licencje dev lub corp - a to zupelnie inna bajka). |
Mam cw z systemow operacyjnych z szefem zabezpieczen banku slaskiego - i on ma taki dysk i jak mowi kluczem do sukcesu sa profile sprzetowe :D ale jak rozwiazal problem aktywacji nie zapytalem bo mi to nie przyszlo do glowy :P
|
Cytat:
To czym się różni BOX od OEM? Ile tam jest naklejek? Mogę Boxa zainstalować na nowym kompie po wykasowaniu na starym? Co wtedy z naklejką? A mogę sobie co tydzień kupować nowego kompa? A co godzinę? Coś mi się wydaje, że piszesz o licencji OEM a nie BOX. |
Cytat:
Nie udało mi się. To jest problem techniczny - z dysku na USB bardzo ciężko wystartować windowsa i nielicznym płytom głównym to się udaje (a i to po ciężkich walkach). Do tego windows przy każdym podłączeniu urządzenia USB restartuje całą magistralę - więc w momencie podpięcia np. pendrive'a masz BSOD (sprawdź dla przykładu co się stanie, jak w trakcie nagrywania płytki w nagrywarce na USB podepniesz pena). Upewnij się najpierw, że uda Ci się odpalić system z USB (a jak Ci się uda to plizzz napisz jak - naprawdę taka wiedza bardzo by mi się przydała) i dopiero martw się o aspekty prawne. |
Windows jest (technicznie) niestety bardziej zwiazany z kompem niz to sie moze wydawac. Sterowniki do plyty glownej to male piwo. Windows98 podczas instalacji tworzyl "szyte na miare" sterowniki pamieci - pliki dll na dysku byly nieco inne niz zrodlowe pliki instalacyjne (!). Nie wiem czy w XP tez tak jest. Tak czy inaczej - nawet zupe***322;nie GO***321;Y windows jest juz zwi***261;zany ze sprzet***281;m danego komputera.
Na przyklad (Windows XP) - mamy dwa IDENTYCZNE kompy. Z jedna roznica- jeden z nich ma w***322;***261;czone ACPI, drugi nie (gdzies tam w biosie zapomniana funkcja ktorej nikt nigdy nie rusza). System sie bedzie uruchamiac zawsze tylko na jednym z nich (na tej maszynie na ktorej byl zainstalowany, na drugiej czarny ekran) - i ciekaw jestem ile osob by znalazlo tego przyczyne. W przypadku wykrycia ACPI przez instalator windy instalowana jest inna wersja jadra systemu :). To czy sie odpali czy nie to praktycznie tylko kwestia szczescia. Swoja droga mozna tak zrobic komus niezlego psikusa. Jedno ustawienie w BIOSie i "komputer zepsuty" :). |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:57. |