Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Samsung SW-224 nie działa poprawnie (https://forum.cdrinfo.pl/f2/samsung-sw-224-nie-dziala-poprawnie-6943/)

ConnoR 25.03.2002 13:47

Samsung SW-224 nie działa poprawnie

Witam wszystkich serdecznie.
Mam taki problem - na płycie głównej Shuttle AK-12A Samsung Sw-224 jest wykrywany przez bios ale nie czyta żadnych płyt - dioda mruga cały czas. Próbowałem przestawić go z master na slave, na inny kanał, wymusić tryb PIO w biosie, upgradowałem bios z wersji r201 do r204, bios do płyty głownej też wgrałem najnowszy i nic nie pomaga. Nie jest to też sprawa sterowników do płyty głównej, ponieważ nagrywarka nie chce się zabootować z płyty startowej.
Najdziwniejsze jest to że po podłączeniu do innego komputera czyta i nagrywa bez problemu.

Majonez 25.03.2002 16:34

a jak sprawdzales na innym kompie to uzywales swojego kabla czy od tamtego kompa

ja tu widze kilka mozliwosci

albo kabel walniety albo zasilanie nie wyrabia labo w ustawieniach biosu cos nie

Jarek4 03.04.2002 22:03

Jaki masz system? Jeśli WinXP tzn. że masz prawdopodobnie załączone dma dla tego urządzenia, którego ono nie potrafi obsłużyć. Wyłącz w menadzeże urządzeń (kontrolery Eide) dma dla tego kanału pod którym masz podpiętą nagrywarkę! może się uda!

Pio 03.04.2002 22:46

Ten Samsung obsługuje Multi World czy jak to się tam zwie pod XP.
Tak jak kolega wcześniej pisał sprawdź kabel.

jc 04.04.2002 08:11

też mam problem z tą nagrywarką, mam płytę DCS P2\370A, przy pierwszym włączeniu kompa nie ładuje mi się prawidłowo klawiatura a windowsy wywalają komunikat że nie wykryły myszy i wszystko staje tylko twardy reset pomaga a po nim jest ok. Jak ją odłączę to przy pierwszym uruchomieniu jest za każdym razem ok. może ktoś ma jakiś pomysł?
gdzie można znaleźć najnowszy bios do niej?

Pio 04.04.2002 23:40

Biosa znajdziesz na CDRINFO.pl w wersji 2.05
Ja nie wiem co wy chcecie od tej nagrywajki. super chodzi, kopiuje wszystkie zabezpieczenia (nawet SD 2.51).
MOże trafiłem na dobry egzemplarz.

Majonez 05.04.2002 01:10

pio wiesz jak to teraz jest
wchodzi ktos do sklepu patrzy o nagrywarka o tania o a jak to podlaczyc o nie dziala o o o

ludzie trzeba na spokojnie do takich rzeczy podchodzic i nie bojcie sie kombinowac z ustawieniami w biosie czy podlaczaniem kabli - tylko nic na sile :)

komputer to nie jakas machina z NASA tylko sprzet "domowego" uzytku przynajmniej w naszym wykonaniu
jak sie cos pochrzani to zawsze mozna reset a jak mocniej to w biosie load bios default
a jak calkiem mocniej to reset cmosu - opis jak to zrobic w instrukcji plyty :)
a podpinajac sprzet patrzcie czy kabel jest caly czy gdzies nie przeciety lub nienaturalnie "gietki" czy zasilanie dobrze wpiete jak zworki ustawione a jak kabel - wbrew pozorom to ma znaczenie czy podlaczysz na kablu jako slave (srodkowe zlacze) a na urzadzeniu zworke dasz master lub na odwrot itd itp

ConnoR 07.04.2002 13:12

Dzięki za pomoc. Kable były dobre. Nie wiem czy to tylko ten egzemplarz nagrywarki jest taki wrażliwy na napięcie zasilania czy wszystkie ale pomogła wymiana zasilacza na taki który dawał napięcie wyższe o 0,3 v. Pozostał jeszcze problem tego typu że przy małym spadku zasilania w sieci nagrywarka się zawiesza - zatrzymuje się nagrywanie i stoi - pomaga tylko reset kompa. Chwilowo mam podłączony przez UPS, ale będę musiał poszukać innego rozwiązania.

Pio 07.04.2002 16:15

Sprawdź inną nagrywarę. Nie tylko Samsunga

Majonez 07.04.2002 16:32

moze to nie chodzilo o volty tylko waty byc moze miales za slaby zasilacz np 235 W ktory nie wydalal z podawaniem napiecia na wszystko i np wtedy napiecie mocno skakalo lub w ogole nie bylo np wlasnie dla nagrywary a teraz kupiles mozniejszy i jest troche ok a skoki w sieci to moze zerknij czy nie masz walnietej listwy zasilajacej jak mozesz to pozycz od kogos acara i zobacz czy to nie to

teraz najlepszym wyjsciem jest kupowanie zasilaczy 300 watowych - te slabsze nie wyrabiaja przy nagrywarkach

Pio 08.04.2002 00:05

ale te 300W szybciej się palą (ostatnio 2 na 5 kupionych) w ciągu miesiąca, a 250W w ilości 3 szt. chodzą już od roku.

Majonez 08.04.2002 01:12

Cytat:

Pio (08-04-2002 00:05):
ale te 300W szybciej się palą (ostatnio 2 na 5 kupionych) w ciągu miesiąca, a 250W w ilości 3 szt. chodzą już od roku.
heh jak nie urok to sra.....czka :) ;)
albo rybki albo akwarium

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:05.