Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Audio na DVD - jakość, waszym zdaniem? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/audio-dvd-jakosc-waszym-zdaniem-69470/)

musti 29.12.2006 12:08

Audio na DVD - jakość, waszym zdaniem?

1.Jak (na jaki format) przekonwertować muzykę z CD-Audio by mieć jak najlepszą jakość dźwięku (stereo!) na płycie DVD-Video ? Nie DVD-Audio!
Jaki format waszym zdaniem będzie najlepszy, AC3, PCM a może jakiś inny z racji musu wynikającego ze standardu DVD-Video ?
Jeśli jakiś polecicie to z jakimi paramtetrami ? (bitrate, etc.)

2. Mając płyty tylko w MP3 to czy jest sens rekonwertować je do polecanego przez was formatu by zmieścić kilka takich płytek na DVD-Video ? Czy lepiej odpuścić i nagrać DVD-Data/DVD-ISO czy jak to się tam zwie z danymi (właśnie w MP3) i nie kombinować ?

W obu przypadkach planowałem nagrać płytkę właśnie DVD-Video z muzyką + jakieś menu, okładni itp. żeby to wszystko razem ładnie wyglądało i dobrze grało ;)
Muzyka ta to zwykłe stereo i tak kombinuję by zmieścić jej trochę na płycie DVD ale z jak najlepszą jakością bo mój stacjonarny DVD niestety nie czyta DVD-Audio.
Za wszelką pomoc i wskazówki z góry dziękuję.

Arepo 30.12.2006 17:10

Witam

Ad.1
Jeśli mówimy o nagraniu utworów z płyty CD-Audio na DVD Video to naturalnie najlepszym jakościowo rozwiązaniem będzie pozostawienie dźwięku w postaci nieskompresowaniej czyli PCM. Dostosowanie do standardu DVD Video będzie jednak wymagało konwersji częstotliwości próbkowania z 44,1 kHz (CD Audio) do 48 kHz. Wiąże się to z pewną (zazwyczaj niezmiernie małą) utratą jakości - pisałem kiedyś o tym tutaj, post 10. Jeśli jednak proces wykonany jest prawidłowo to można przyjąc, że konwersja jest niemal bezstratna, polecam do tego celu użyć jakiegoś dobrego edytora audio np.: Adobe Audition. Do stworzenia kompilacji DVD-Video możesz wykorzystać powiedzmy Audio DVD Creatora.

Ad.2
Nagraj jako zwykłe dane.

pozdrawiam

musti 30.12.2006 19:41

Dzięki Arepo za odpowiedź :)
Oczywiście czytałem topic który podałeś (post 10) i wiele innych na tym forum. W sumie po zadaniu zapytania w szukajce: "Audio na DVD" przejrzałem wszystkie 70 stron po 25 topiców każda! Oczywiście nie czytałem wszystkich tylko te które mogłyby mi cokolwiek powiedzieć i nie powiem. Na każdej troszkę się dowiedziałem ale też i zacząłem się w tym gubić :( Ponieważ słabo "czuję" temat dlatego założyłem ten wątek a ponieważ muzyki do "obrobienia" mam sporo chciałem się dowiedzieć jak najlepiej się do tego zabrać by nie robić niepotrzebnie po kilka razy ;)
Najwięcej dowiedziałem się właściwie teraz od Ciebie (za co jeszcze raz wielkie dzięki) oraz stąd
Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu
Co o tym myślisz ? Czy w tabelce na tej stronie jest błędnie podane że można na płycie DVD zapisać dźwięk jako PCM 2 kanały 44.1 kHz 16 bit ? Bo gdyby okazało się to prawdą to oznaczałoby to ni mniej ni więcej jak tylko to że na kompilacji DVD-Video można zamieścić dźwięk jakości CD. Albo ja coś pokręciłem, źle rozumuję?
Ponieważ słabo czuję temat (jak już pisałem) to mam jeszcze kilka pytań z nim związanych
1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ?

2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ?
Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego

2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ?
2b. Czy AAC i AC3 to to samo ?

3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3?

4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video?
Pytam bo ciekawi mnie efekt końcowy no i lubię wiedzieć co i jak ;)

W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.)

Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam i zabieram się niebawem do zabawy Audio DVD Creatorem.

P.S.
Mam wrażenie, że potrafię sobie znaleźć w sieci to czego szukam.. tylko nie do końca wszystko rozumiem :(

Reetou 30.12.2006 20:49

Kilka podstawowych informacji znajdziesz TU.

Arepo 31.12.2006 00:21

Cytat:

Napisany przez musti
Dzięki Arepo za odpowiedź :)

proszę bardzo :)
Cytat:

Napisany przez musti
Szukając w sieci znalezłem też ciekawą informację tu
Co o tym myślisz ?

W tabelce jest błąd, częstotliwość próbkowania 44,1 kHz jest niezgodna ze standardem DVD-Video.
Cytat:

Napisany przez musti
1. Konwersję o której piszesz powinienem dać radę zrobić w zasadzie chyba dowolnym edytorem audio który potrafi konwertować do 48kHZ 16 bit stereo (np. WaveLab, CoolEdit itp.) tak ?

Tak, polecam Cool Edit 96 (do pobrania tu), jest to bardzo poręczne Demo, z którego można korzystać bez ograniczeń tylko nie ze wszystkich funkcji jednocześnie. Przy starcie wystarczy, że zaznaczysz "Save, External Clipboard Functionality and Sample Converting", po otwarciu wav-a z menu "Edit" wybierasz "Convert Sample Rate ***8230;", ustawienia to : 48000 Hz, ptaszek przy Pre/Post Filter i suwak Low/High Quality na 300. Program wykonuje naprawdę świetną robotę.
Cytat:

Napisany przez musti
2. W jakich jeszcze formatach mogę dostarczyć (dołączyć do kompilacji DVD-Video) muzykę ?
Pytam bo znalazłem jeszcze coś takiego

LPCM (wav) , Dolby Digital (ac3), mpeg-2 (mp2), DTS (dts). Za to mp4 i aac, o których jest mowa w podanym linku nie są zgodne ze standardem DVD-Video.
Cytat:

Napisany przez musti
2a. Wiem że mp4 i AAC są formatami stratnymi a jak się ma ich jakość w porównaniu z mp3 ?

Z tego co wiem to dźwięk mp4 opiera się na standardzie AAC więc to to samo. Z AAC nie miałem za wiele do czynienia, czytałem, że oferuje przy tej samej wielkości pliku lepszą jakość dźwięku niż mp3, ale nigdy tego nie porównywałem.
Cytat:

Napisany przez musti
2b. Czy AAC i AC3 to to samo ?

Nie, to nie to samo.
Cytat:

Napisany przez musti
3. Czy można programowi Audio DVD Creator (bądź innemu) dostarczyć dźwięk w postaci plików mp3?

Jeśli chodzi o Audio DVD Creatora to można, ale oczywiście mp3 zostanie skonwertowany do formatu zgodnego z DVD-Video, który wcześniej się wybiera. Z innymi programami bywa różnie, przeważnie trzeba dostarczyć już odpowiedni plik.
Cytat:

Napisany przez musti
4. Może dostaczany format nie ma znaczenia i program (np. Audio DVD Creator bądź inny) sam ustawia - czytaj konwertuje - na końcowy właściwy format jaki np. wybierzemy, oczywiście akceptowalny dla audio na DVD-Video?

Niektóre programy same konwertują z innych formatów do tych zgodnych z DVD-Video, większość jednak tego nie robi i to użytkownik musi sam postarać się o plik w odpowiednim formacie.
Cytat:

Napisany przez musti
W sumie przydałoby się gdyby ktoś z obeznanych w temacie (może min. właśnie Arepo) zamieścił jakiś mini ranking z formatami plików dźwiękowych odczytywanych w DVD od najlepszego jakościowo do najsłabszego - np. w formacie tabelki z podstawowymi informacjami (parametry pliku - bitrate itd.)

Zakładając najlepszą możliwą do uzyskania jakość to sprawa wygląda tak :

- LPCM
- DTS
- ac3
- mpeg-2

pozdrawiam

musti 31.12.2006 16:05

Naprawdę jeszcze raz wielkie dzięki Arepo, zasłużyłeś chłopie na naprawdę wielkiego browca! :piwo: (tylko kiedy ja będę w Gdyni ;).. )
Wiem już prawie wszystko, ale chciałem zapytać jeszcze o coś (wiem, wiem.. jestem pewnie męcząco upierdliwy :( )

1. Czy jakość AC3 zależy od encodera (np. tak jak w przypadku MP3 - wiadomo, LAME!) a jeśli tak to jakiego użyć ?
Oczywiście cały czas mowa o zwykłym stereo. Nie interesuje mnie narazie 5.1 z resztą bezsensem byłoby porównywanie dobrze zrobionego (np. jakiś oryginalny DD 5.1) AC3-5.1 z MP3 stereo

2. Co da lepszą jakość: konwersja Audio CD na AC3 czy może na MP3 LAME'm z najlepszą jakością (parametry: -k -m s -q 0 - pomijam bitrate) ?

Wiem że przy tworzeniu AC3 też wybieramy bitrate ale nurtuje mnie co wygra: najlepsze możliwe AC3 czy najlepsze możliwe MP3 i czy różnica będzie wielka, słyszalna dla nieaudiofila ? Słuch mam wprawdzie lepszy od przeciętnej ale jak tu ktoś kiedyś na forum napisał - jak trawa rośnie to ja nie słyszę.. :)

P.S.
Przyznałem Arepo oczywiście reputkę ale nie wiem czy przeszła ???

Arepo 01.01.2007 20:02

Cytat:

Napisany przez musti
1. Czy jakość AC3 zależy od encodera (np. tak jak w przypadku MP3 - wiadomo, LAME!) a jeśli tak to jakiego użyć ?

Nie zależy, każdy koder ac3 musi kompresować dokładnie tak samo, gdyż inaczej nie otrzyma certyfikatu zgodności z formatem wzorcowym stworzonym przez Dolby i nikt nie będzie go używał (przynajmniej taka jest moja wiedza w tym temacie). Możesz więc spokojnie korzystać z tego w Audio DVD Creatorze lub np.: tego.
Cytat:

Napisany przez musti
2. Co da lepszą jakość: konwersja Audio CD na AC3 czy może na MP3 LAME'm z najlepszą jakością (parametry: -k -m s -q 0 - pomijam bitrate) ?

Wiem że przy tworzeniu AC3 też wybieramy bitrate ale nurtuje mnie co wygra: najlepsze możliwe AC3 czy najlepsze możliwe MP3 i czy różnica będzie wielka, słyszalna dla nieaudiofila ? Słuch mam wprawdzie lepszy od przeciętnej ale jak tu ktoś kiedyś na forum napisał - jak trawa rośnie to ja nie słyszę.. :)

Przy tej samej przepływności bitów np.: 192 kbps, mp3 kompresowane w Lame ma lepszą jakość (dynamika wyższa o jakieś 6 dB jeśli dobrze pamiętam), jednak 2 kanałową ścieżkę ac3 można zakodować nawet z 640 kbps, wtedy szala powinna przechylić się już korzyść ac3. Powinna, ponieważ o efekcie końcowym decydują również techniki psychoakustyczne użyte przy kompresji. Format mp3 ma za sobą długą drogę i wiele znaczących poprawek, więc wcale bym się nie zdziwił jeśli mimo wszystko wypadnie lepiej. Trzeba również pamiętać, że ac3 pozostało przede wszystkim formatem dźwięku przestrzennego do celów video i telewizji, a w tych dziedzinach nie ma potrzeby, aż takiej dbałości o dźwięk. Dlatego nie polecam Ci tworzenia płyt audio do odsłuchu w tym formacie. Zresztą sam się pewnie przekonasz/przekonałeś, że kompresja do ac3 wprowadza niechciane efekty w postaci np.: ściszenia materiału źródłowego ...
Cytat:

Napisany przez musti
P.S.
Przyznałem Arepo oczywiście reputkę ale nie wiem czy przeszła ???

przeszła, dzięki :)

pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:22.