Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dwa windowsy, dwa dyski, jeden laptop... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dwa-windowsy-dwa-dyski-jeden-laptop-69657/)

Wawelski 08.01.2007 16:47

Dwa windowsy, dwa dyski, jeden laptop...

Mam sobie laptopa. Dosyć mocny (1GB Ram, CD 1.66GHz).
Mam dwa dyski SATA 2.5" - tej samej pojemności. Jeden z nich jest (dla utrudnienia) zaszyfrowany i nie mam na nim praw administratora (i nie chcę mieć).
W notebooku mogę mieć wpięty tylko jeden dysk. A czasami potrzebuję użyć programu z drugiego dysku (i na odwrót). Gdyby chodziło tylko o pliki - nie ma problemu. Ale ja potrzebuję uruchomić program.

Jak to rozwiązać?

1. Męczyłem się kilka dni usiłując zbootować notebooka z dysku podpiętego na USB - ani XP (nawet po przerobieniu instalki wg tutoriali znalezionych w necie) ani beta Visty nie rusza. Poddałem się.
2. Virtual PC. Tylko na tym zaszyfrowanym dysku nie zainstaluję. Musiałaby być na tym niezaszyfrowanym. Jak wtedy z istniejącej partycji (do tego zaszyfrowanej) zrobić wirtualną maszynę?

Macie jakiś pomysł co zrobić, żeby nie przekładać dysków?

AleX69 08.01.2007 17:21

jaki jest model tego laptopa?

Wawelski 08.01.2007 17:36

HP Compaq nx6320
Obydwa windowsy XP Prof

AleX69 08.01.2007 18:31

mniemam ze masz wgrany najnowszy bios ...

pomysly jak na razie mam dwa

1.
uruchomiwnie komputera z pen driva lub plyty z live windows

2.
zainstalowanie systemu na zewnwtrznym hdd
system daje sie na takim zainstalowac i z takiego uruchamiac
musial bys tylko przed instalacja odlaczyc wewnetrzny dysk
no i oczywiscie jesli zawiera wazne dane jego z backup'owac

Wawelski 08.01.2007 22:13

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 726014)
1.
uruchomiwnie komputera z pen driva lub plyty z live windows

Potrzebuję w pełni działających obydwu windowów - z możliwością zapisu. Więc PE odpada.

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 726014)
2.
zainstalowanie systemu na zewnwtrznym hdd
system daje sie na takim zainstalowac i z takiego uruchamiac
musial bys tylko przed instalacja odlaczyc wewnetrzny dysk
no i oczywiscie jesli zawiera wazne dane jego z backup'owac

Nie działa. Nawet udało mi się zainstalować (po odpowiednich przeróbkach instalki win xp). Ale nie udało mi się wystartować z takiego dysku. Masz jakiś dokładniejszy opis, jak tego dokonać?

AleX69 08.01.2007 23:41

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 726074)
Potrzebuj***281; w pe***322;ni dzia***322;aj***261;cych obydwu window***243;w - z mo***380;liwo***347;ci***261; zapisu. Wi***281;c PE odpada.

a BartPE probowales tez nie pasuje
z tego co pisales chcesz miec dostep do obu dyskow a zapiswywac mozesz na jednym wiec
powinno workowac :>

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 726074)
Nie dzia***322;a. Nawet uda***322;o mi si***281; zainstalowa***263; (po odpowiednich przer***243;bkach instalki win xp). Ale nie uda***322;o mi si***281; wystartowa***263; z takiego dysku. Masz jaki***347; dok***322;adniejszy opis, jak tego dokona***263;?

instaluje prosto ...
jedyny dysk na usb
- start instalacji systemu z plyty
- wybor dysku na system <- USB
i wio przy starcie tylko trzeba zmusic bios do uruchomienia z usb
! WAZNE
system musi byc zainstalowany na takim podlaczeniu (USB)

! edit
Windows In Your Pocket
nstall XP in USB-HDD with the generic USB driver for any computer, A combined method but really successful 100o/o

Wawelski 08.01.2007 23:49

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 726098)
a BartPE probowales tez nie pasuje
z tego co pisales chcesz miec dostep do obu dyskow a zapiswywac mozesz na jednym wiec
powinno workowac :>

I jak odpalić np. MS Worda z dysku A (wersja 2000) albo Excela z dysku B (wersja XP) bootując z PE? To prosty przykład - tak naprawdę na jednym i drugim dysku mam sporo dużo bardziej specjalistycznego softu.

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 726098)
instaluje prosto ...
jedyny dysk na usb
- start instalacji systemu z plyty
- wybor dysku na system <- USB
i wio przy starcie tylko trzeba zmusic bios do uruchomienia z usb
! WAZNE
system musi byc zainstalowany na takim podlaczeniu (USB)

Instalowałeś tak? Bo jak pisałem - bez grzebania w instalce (wg. podanej receptury) nie chce się w ogóle instalować na dysku USB. A nawet po zainstalowaniu z odpowiednio przygotowanej instalki nie chce się odpalać.

AleX69 08.01.2007 23:59

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 726103)
I jak odpali***263; np. MS Worda z dysku A (wersja 2000) albo Excela z dysku B (wersja XP) bootuj***261;c z PE? To prosty przyk***322;ad - tak naprawd***281; na jednym i drugim dysku mam sporo du***380;o bardziej specjalistycznego softu.

a tak to sie nie da ... chyba ze by przerobil sciezki dostepu do programow
ale wiaze sie to z ingerencja w jeden z sytemow
robilo sie to jednym toolem :]

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 726103)
Instalowa***322;e***347; tak? Bo jak pisa***322;em - bez grzebania w instalce (wg. podanej receptury) nie chce si***281; w og***243;le instalowa***263; na dysku USB. A nawet po zainstalowaniu z odpowiednio przygotowanej instalki nie chce si***281; odpala***263;.

instalowalem, wszystko dziala na zainstalowanym dysku (zew USB) bez najmniejszego problemu
tylko wolniej :]
jutro znaczy dzisiaj sprobuje na FW to zrobic - w ciagu dnia dam znac :]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:51.