![]() |
"bezstratna" ekonomiczna zmiana rozdzielczosci obrazkow
mam bardzo duzo zdjec, przeroznej grafiki itp. - nadszedl czas na archiwizacje na cd, ale dla wygody przegladania chcialbym roznym grupom plikow "ujednolicic" rozdzielczosc. najblizej celu jestem przy uzyciu irfan view, ale dobija mnie zgadywanie jaki quality level jpg ustalic. w sumie zaden problem dac "10" wypalic i zapomniec, przy dzisiejszych cenach nosnikow, ale te nowe "pomniejszone" pliki przy "10" robia sie wieksze od oryginalow :( (tzn. rozmiar KB). moze zmienic format plikow? jpg zawsze uwazalem za naturalny wybor, moze jakies rady jak ustawic irfan view lub cos innego zeby sam program pomyslal jak przerobic obrazki jak najlepiej i na jak najrozsadniejszy rozmiar pliku?
|
Co za problem ogladac zdjecia 10000x10000 w pomniejszeniu? Skalowac obrazki potrafi nawet wbudowany w Windows XP - Podglad obrazk***243;w, ale ja uzywam do ogladania zdjec Microsoft Office Picture Manager, te programy podczas przegladania automatycznie dostosowuja rozmiar zdjecia do wielkosci okna w ktorym je przegladamy, wiec nie widzimy roznicy czy zdjecie jest wieksze czy mniejsze.
|
Osobi***347;cie nie zmieniam - jak s***322;usznie napisa***322;e***347;, przy obecnych cenach no***347;nik***243;w... :fiu:
Spr***243;buj na ustawieniu 90. :idea: |
Cytat:
|
do przetwarzania wsadowego (i nie tylko) polecam PhotoFiltre - ***347;wietna jako***347;***263; po kompresji/zmniejszaniu http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=12&id=1013
jest to okrojona, darmowa wersja programu PhotoFiltre Studio. |
Cytat:
@ tot Z moich doświadczeń wynika, że jakość 90 jest praktycznie nie do odróżnienia od oryginału w większości zdjęć natomiast jest sensownej objętości. Ewentualnie możesz poeksperymentować z wartościami pomiędzy 90 a 95, ale każda z nich powinna spełnić twoje oczekiwania. |
Plyty DVD DL, albo zwykle DVD. Tam sie zmiesci wiele fotek ;>
|
Tylko jak jest ich du***380;a ilo***347;***263; to radz***281; poumieszcza***263; jpegi w folderach - albo chocia***380; jakos nazwa***263; - pomo***380;e to w ich odszukaniu :taktak:
|
Cytat:
Ja już mam nagrane z 10 płyt DVD po roku posiadania aparatu i ta ilość dalej rośnie w zastraszającym tempie. Teraz co prawda robię się bardziej krytyczny i przed nagrywaniem robię poważną selekcję, ale i tak za kilka lat tych płyt będzie kilkadziesiąt i jak będę chciał znaleźć jakieś zdjęcie kiedyś zrobione... Jedyna nadzieja, że nowa generacja płyt w międzyczasie stanieje do dostępnego dla wszystkich poziomu :) |
@tot jakim algorytmem zmieniasz rozdzielczo***347;***263; tych zdj***281;***263; ?
|
|
trial :fiu:
|
XnView Zaawansowana przegl***261;darka do zdj***281;***263;. Potrafi np. hurtowo zmieni***263; rozdzielczo***347;***263; obrazk***243;w, ich nazwy, kolorystyke, format itp.
Jest darmowa. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
a j ... jak starsza wersja wolna ..od trial bo tak bylo kiedys ..:hmm: |
@luminat
automatycznie skaluje mi obrazki starenki acdsee 32 v.1 :) (shrink/zoom to fit window/screen), ale chodzi mi o rzeczywista pikselowa przerobke @kris przykladowo: z pliku 1280x2110x16M 395KB jpg po proporcjonalnym "resize" na 80% i quality level 94 robi sie 1024x1688x16M 606K! jpg. dlatego przydalby sie automat co pomysli, pomieli i sam zrobi plik maly, a ladny @@andy he? algorytm irfan view 3.97, jpg batch conversion/rename, save quality 94, use resample function, ale Ty chyba nie o tym :) ... xnview - sprobuje @mensir67pl Advanced JPEG Compressor - tez sprobuje :) @ed hunter PhotoFiltre - jw. ;) odzew przerosl moje oczekiwania, wszystkim pisze dzie-ku-je :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:50. |