![]() |
Musze Ci powiedziec ze mam ta sama plyte to Ty (badziewie PC Chips 726MRT) i po zainstalowaniu sterow do plyty moge wlaczyc DMA ale tylko w dyskach w nagrywarce (LG -8160B) i Cd-ku nie moge :(. I tez za cholere nie moge nagrac plytki szybciej niz 12x, a to jest na bank wina tej plyty bo pozyczylem od kumpla Teac'a 24x (nie pamietam symbolu) i to samo ... 12x to max :(. Jesli ktos z Was rozwiaze ten problem na tym sprzecie (chociaz watpie, zeby duzo osob mialo takie badziewie [726MRT] w swoich PC-tach) to prosze napiszcie odpowiedz.
z gory dzieki Pozdrawiam. PS A myslalem ze tylko ja mam taka badziowska plyte, okazuje sie, ze nie :) |
Powiem tak - jak masz wydawać kasę na kontroler, to lepiej kupić płytę główną ze SLOT1 i kontrolerem 66 lub 100.
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Spoko tylko jak próbował podłączyć kontroler ata 100 RAID to wogóle nie chciał się odpalić na tej gównianej płycie, może inny się da ale przecież nie wydam 120 zł nie mając pewności że będzie działał.. :(
|
Myślę, że sprawę rozwiązałoby kupno osobnego sterownika IDE. Ja ma taki zwykły 66/100 Zoltrixa i wszystko działa bez problwmu (na LGx32 przegrywam z najwyższą prędkością nawet w locie z CD). Cena kontrolera to tylko jakieś 120zł więc chyba warto.
|
to że w nowych cd romach i dyskach tego nie ma to wiem, ale na płycie gł to mam więc chciałem zapytać. Tylko nasowa się pytanie czy to coś może pomóc?? Wiem że ATA 100 jest bardziej ekranowana - przynajmniej tak słyszałem ;) w końcu płyta i tak tego nie obsługuje...
|
Cytat:
pozdro |
a dziurke mozesz sobie wypalic jakims gwozdzikiem lub igla na tego pina na srodku
ja tak walnalem w tasmie u brata w kompie nie ma problema tylko nie zrob dziury na pol tasmy i nie wpychaj gwozdza za daleko :) |
dzięki tu mnie pocieszyłeś :) hehe oczywiście teraz wiem że nagra jest dobra :). To że płyta jest po*** to wiedziałem od dawna, ale że aż tak to dopiero od dzisiaj :)
dzieki |
hey
ja mam ta sama plyte glowna i ten sam problem przy TEAC W524E rzecz w tym ze ta plyta ma chipset kontroler ALI a to jest gow..... nie z tej ziemi pojechalem do kolegi z moja nagrywarka i smiga na 24x bez problemu zmien plyte albo komputer nara |
to pewnie wina sprzetu, ja na swoim celu 3oo@45o, 32+32+64MB RAM i IntelBX na ASUS CRW-1610A nagrywam bezproblemowo nawet mp3-->audio. i żaden skok bufora mi niegrozi :) ty masz pewnie problem z brakiem DMA co przy tak słabej mocy obliczeniowej twojego procka może miec kolosalne znaczenie
|
też coś słyszałem o tych dyskach ale mój nie jest z Węgier i to mnie najbardziej cieszy :)
A co do taśm to nie wiem bo tak jak chyba pisałem ATA 100 (80 pinowy) nie używa jednej igły którą ja mam na płycie (kurde nie wiem jak to można inaczej wytłumaczyć) a nie wiem czy da coś zrobienie w tym plastiku dziurki na właśnie tą igłe, no chyba że są paski które mają wszystkie dziurkl :) dzięki |
Ściągnij i zainstaluj nowe unidrivery do Wiona5 stąd :
http://cequadrat.com/driver/3.x/ Swoją drogą konfigurację kompa to ja bym poprawił. Te pamięci, wywal niepotrzebne procesy pracujące w tle (jakieś monitory, antywirusy), taśmę jednak zmień na 80 PIN (w końcu to tylko 5 zet). Jeśli się zastanawiasz nad wpływem kart rozszerzeń to po prostu je wyłącz i sprawdź co się stanie. A swoją drogą (ale to tylko moje zdanie) to ja nie ufam dyskom IBMa po serii tamtorocznych padów Pozdro |
nagrywam na różnych płytkach: Akoss, Princo, TDK, Platinum, żadnej różnicy. Będę jeszcze próbował, skocze do kumpla on ma lepszy sprzęt może wogóle nagrywarka jest walnięta...??
|
zainstaluj drivery do m726 i wylacz DMA moze pomoze ja tez mam starszy sprzet i DMA nie uruchamiam bo plyta tego nie obsluguje poprawnie pomimo tego ze drivery maja taka opcje
musisz na spokojnie poprobowac po kolei - jest to czsochlonne i niezbyt przyjemne ale po rozwiazaniu problemu bedziesz dumny z siebie] pamietaj najwazniejszy jest spokoj :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:10. |