![]() |
Witam! Mam pewien problem z BENQ DVD DD DW1650, mianowicie gdy nagrywam płytę DVD to pierwsza idzie bez problemu, ale jak próbuje nagrać kolejną sesję to odmawia posłuszeństwa. Błąd jaki wyświetla to: Błąd fiksacji sesji.
Następną płytkę mogę wypalić dopiero po restarcie kompa:ysz: |
No i po nagraniu kilku płyt DL nagrywarka nie jest w stanie nauczyć się strategii zapisu. Dotyczy to równiez płyt CD.
Ze "zwykłymi" płytami DVD-R +/- nie ma problemów - nagranie jednej płytki powoduje wpisanie do fw. odpowiedniej strategii. |
Co do płyt Omega DL+ x8 to nic innego jak RICOHJPN D01 więc chyba nie złe. Te same nośniki zdaje się sprzedaje philips. Omegi są po 3,5zł/szt.
Nagrałem taką płytę "nienauczoną" nagrywarką i odczytuje się cała zawartość z pełną prędkością, ocena nero 85% (zdaje się przez jedną szpilę PIF). Jak bym wiedział jak to bym wstawił wyniki testu:) |
Nie jest to moim zdaniem żaden błąd. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to iż do nagrywarki 1650 dawno nie ukazał się żaden nowy firmware i strategie zapisu nośników są również już mocno nieaktualne, dobrze jest więc moim zdaniem pozwolić nagrywarce wypracować własną strategię zapisu.
|
To mam rozumieć, że w programie jest jakiś błąd?
Ja miałem ustawione fabrycznie tak, żeby się nie uczyła tych płyt dla których strategie są w biosie a tylko tych dla których brak strategii a nagrywarka nie uczyła się zadnych. |
Ilość załączników: 1
W opcjach Qsuite powinieneś mieś zaznaczone tak jak na screenie
Załącznik 43370 Co do płyt Omega DL to myślę iż żadna "nauka" nic nie pomoże. To bardzo kiepskie nośniki. |
Może mi ktoś odpowiedzieć jak nauczyć nagrywarkę jak w tytule nośników, dla których nie ma w biosie odpowiednich strategii zapisu?
Problem wygląda tak, że nie dawno zainstalowałem QSUITE 2.1 (napęd mam już dość długo) i w zakładce Solid Burn wszystkie pola są puste. Nagrywam prawie wyłącznie na płytach DVD+ x16 Verbatim,a dla których nero rozpoznajee brak strategii zapisu w biosie więc jak sądzę powinna się "nauczyć" ich zapisu. Nie jest to bardzo istotne, ponieważ jakość zapisu tych płyt nawet z prędkością 16x jest świetna, zacząłem jednak nagrywać na DL + OMEGA i tu myślę, że "nauczenie" nagrywarki tej płyty mogło by mieć wpływ na podniesienie jakości zapisu. |
Niezamkni***281;ta pewnie jest, st***261;d ten "broblem". :mruga:
|
Sprawdź czy ta płyta czytana jest w innym napędzie ( w innej nagrywarce ). Może kamera ma jakiś specyficzny format zapisu i napęd nie potrafi takiej płyty odczytać.
|
mam broblem z benq. Gdy wkladam plyte mini dwd-rw nagrana z kamery cyfrowej to wyskakuje mi ze jest w napedzie dysk cd-r i dysk jest pusty. zainstalowalem najnowszego biosa i aspi i nic nie pomaga. prosze o pomoc.
|
Ilość załączników: 1
Proszę
|
mo***380;esz da***263; linka do ASPI bo tam nie dzia***322;a
|
Cytat:
Sprawd***378; najpierw podstawowe sprawy, czyli ASPI i DMA http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=57073 EDIT: Jakiego programu u***380;ywasz do nagrywania p***322;yt dvd? |
kiedy wk***322;adam p***322;yt***281; DVD do nap***281;du to windows wy***347;wietla okienko pusta p***322;yta cd i mo***380;na wybra***263; co sie chce na niej nagra***263; czy mo***380;e z niej co***347; odtworzy***263;
|
Na początek zacznij używać opcji: edytuj, a nie pisz posta pod postem.
Co, to znaczy, że czysty nośnik dvd widzi, jako cd? Opisz własnymi słowami:D :spoko: Edit: Mensir67pl był szybszy:D |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:47. |