![]() |
LITEON - który?
Moze ktos wie czy LITEON 40x lamie SD 2.51 ? Na cdrinfo.pl napisali ze NIE :((
Czy model LTR-24103S mozna przerobic na wersje 32x tylko poprzez zmiane biosu czy cos jeszcze ...? Czy taka przerobiona 32x bedzie kopiowala SD 2.51 ? Bardzo bym prosil o pomoc. Mam LITEON 24x a cos sie popsulo (nagrane plyty sa pod koniec sabo odczytywane) i oddaje go do serwisu. Chce zeby mi wymienili na nowego LITEON'a a nie wiem na ktorego: 24x, 24x(S), 32x, czy 40x. Musi kopiowac SD 2.51. Z gory dziekuje za pomoc. |
z tym lamaniem to jest tak, ze jak masz Clone to i tak skopiujesz
a modele "lamiace sd2" po porostu zczytuja go bez zastosowania specjalnych programow typu Clone wez szybszego ;) chociaz x24 tez jest niezla (tak, ta lamiaca sama z siebie ;D ) |
Cytat:
Generalnie sytuacja wyglada tak, LiteOn: 24x: kopiuje i nagrywa idealnie (choc _podobno_ wersja S ma problemy z CloneCD) 32x: nie obsluguje plyt 99min/870mb, jako ze uzywa tego samego ukladu co 24 w wersji S to zastrzenie dot. CloneCD moze byc w mocy 40x: z testow innych witryn wynika ze dziala ok, i obsluguje "99"ki - ale ja bym czekal na wynik testow na www.cdrinfo.pl. |
xlukas18 - trochę Cię moi przedmówcy kręcą.
Aktualnie posiadam LTR24103S zakupiony w box (mała kasa 400 zet) i powiem Ci, że bez problemów radzi sobie z odczytem błędnych sektorów (po ominięciu takiego obszaru przyspiesza jak należy), korekcją EFM itp. Tak więc niestraszne mu są Securomy, safedyski i laserlocki zarówno w odczycie jak i zapisie. Nie stwierdziłem ŻADNYCH problemów z Clonem - opcje są dostępne, prędkości zapisu i odczytu są dostępne i przychylam się do jego opisu zamieszczonego na CDRInfo (od wersji 24102B różni go typ czipa). Przetestowałem zapisy i odczyty na różnych prędkościach i wcale nie ma problemu z ograniczaniem prędkości odczytu dla SD2 czy securoma, nie mówiąc już o laserlocku (np. z Hugo trop. wyspa zrobił w kilka, może 10 minut) Do Wiona 5 zastosowałem nowe unidrivery z roxio/cequadrata. Mam dostępne prędkości (zapis) 6,8,12,16,20,24) Wystarczy. Muzykę z cdtextem zapisze. Kopię RAW robi. Działa bez problemu w EACu, ładnie robi tam testy długości zapisu (overburningu). Dostępne prędkości od x8 w górę. Muszę jeszcze zrobić testy odczytu porysowanych płyt w EACu ale mam nadzieję :) że wszystko będzie OK. Zgłupiał mi Easy CD Creator, ale go nie przeinstalowywałem (a pewnie trzeba) i nie widzi nagrywarki (no to go ola...). Dostałem z nagrywarką Nero 5.5.6 cośtam. Jeszcze nie miałem czasu testować. Wypala i odczytuje poprawnie długie płyty - żadnych zacięć - w Wionie x6 nagrał 95 minut muzyki na Parocie 870 w 16 min. Mnie to zadowala. Muzyka ta jest odtwarzana spoko w moim sprzęcie audio (a już nie najnowszy) Tracki audio zrzuca zaje... (w końcu to UDMA a nie pio4) np x24 , aż za szybko więc chyba do zrzutu używać należy Feurio lub EAC, a nie EasyCDExtractor. O, jeszcze muszę sprawdzić w Feurio! Tacka jeździ miękko, napęd nie grzeje się, chyba jest OK. Nie interesuje mnie na razie jego przyspieszanie do 32x. Nie jest mi to potrzebne. :) Jak będziesz miał jakieś pytania jeszcze to odpowiem co będę wiedział. Ja nie testowałem osobiście 32 i 40. Nie mogę wszystkich wypożyczać :) Pozdro cz - co Ty powiesz? To spróbuj "złamać" (albo wykonać działającą na INNYCH napędach płytkę zabezpieczoną SD2 jakimś) na nagrywarce np LG-CED8120B, PLEXTOR W-1210TA, albo takich które nie obsługują RAW-DAO96 i (lub) korekcji EFM. SAM Clone nie wystarczy. Tak samo spróbuj skopiować Laserlocka, jeśli nagra będzie potrzebowała 20 godz. pracy na stworzenie obrazu (w zależności od liczby błędnych sektorów). |
Jeszcze dodam - w Wionie proponuje prędkości po wczytaniu nośnika EMTEC CDRW HiSpeed (x10) 3x,4x,6x,8x,10x. Przy okazji nadpaliłem płytkę o 10 MB . I przeszło. I działało.
Pozdro PS. Przepraszam - przetestowałem i się poprawiłem coby nikogo nie wprowadzać w błąd. |
gdzie można kupić taki model 24103S i za ile ?
|
Był na www.abe.pl ???
A teraz nie widzę, naet tu nie ma: http://www.direct.sales.pl/listabp.asp?master=26&fl=&grupaid=51&producent=LIT EON&op=&img=&so= Ja kupiłem w zaprzyjaźnionym sklepiku za 405 zet. Muszę ich spytać skąd oni go przywieźli. Pozdro |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:12. |