![]() |
No i stalo sie! XP zwariowal!!!
Dzisiaj rano odpalam laptopa a tu zonk!!! System nie rozpoznaje zadnych rozszerzen. Prosi o wybor programu z listy lub aby poszukac w sieci. Znany komunikat ale u mnie dotyczy wszystkich plikow za wyjatkiem: MsOffica i FireFoxa! Probowalem przywrocic system ale rundll32.exe oczywiscie nie dziala. Trub awaryjny - to samo. Mam kopie zapasowa HDD (duszek) ale chialbym sie dowiedziec jak sobie poradzic w inny sposob.
|
wystartuj z p***322;yty instalacyjnej,
w pewnym momecie b***281;dziesz mia***322; wyb***243;r naprawy instalacji - klawisz R - b***281;dzie gdzie***347; na dole napisane, wi***281;c czytaj uwa***380;nie... ew. w "Uruchom" mo***380;esz wpisa***263; sfc /scannow |
Z paska uruchom nic nie dziala. Z naprawianiem instalacji ma zle wspomnienia ale sprobuje po poludniu w domu. Co mi zalezy. Dzieki.
|
A moze posypalu sie tylko ustawienia dla jednego usera - sprawdzales na innym koncie - jak nie to zaluz sobie nowe i zobacz;)
|
Mam tylko jedne konto.
Ale probowalem otworzyc konta uzytkownikow. Rundll.exe nie dziala. /@ndy - taki stary user a nie wie co to jest opcja edytuj... |
RiT2 - nie j***281;cz tylko dzia***322;aj. :D
|
Cytat:
jedno konto i to pewnie admin ? normalnie raj dla wirus***243;w/spyware/trojan***243;w itd... robia co chca z prawami admina od czasu kiedy MS wprowadzi***322; "prze***322;***261;czanie u***380;ytkownik***243;w" to na codzie***324; jad***281; na koncie z ograniczeniami, na admina loguje sie jak mam potrzebe (ot takie skrzywienie linuksowca :szczerb:) efekt ? kiedy ja to ostatnio jakie***347; g***243;*** na kompie mia***322;em ? kurde nie pami***281;tam.... na takim koncie trzeba si***281; nie***378;le postara***263; aby co***347; siad***322;o... |
a jak mo***380;na mie***263; jedno konto nie admina? :>
ja te***380; z przyzwyczajenia jad***281; prawie ca***322;y czas na koncie admina i jako***347; nic mi nie jest ;) :P |
Mnie tez nic nie jest na koncie admina, ale faktem jest, ze przesiadywanie na koncie roota pod linuksem jest bardzo niebezpieczne :-).
|
Cytat:
Cytat:
wi***281;c jak ju***380; si***281; uczy***263; to raz i poprawnie :taktak: Cytat:
|
Cytat:
nie mogę ich odpalać poprzez dwuklik, a tylko poprzez "otwórz za pomocą..." podejrzewam skutki uboczne jakiejś poprawki z microszitu, ale jestem zbyt cienki w tych sprawach, by to samemu rozgryźć (google nie pomogło :|) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
wszystko co jest powiazane jako plik-program jest zapisane i skonfigurowane tam. Naprawa polega na operowaniu na "akcjach" w "zaawansowanych" jeśli to nie pomaga to widać coś siedzi i miesza...:fiu: |
XP postawilem z obrazu. Nie musialem jeczec tylko chcialem sie dowiedziec jak sobie z tym problemem poradzic w inny sposob. Za wszystkie "cenne" uwagi absolutnie nie zwiazane z topikiem serdecznie dziekuje!!!
|
no ale ja jeszcze pomecze - co z tego ze miales tylko jedno konto zalozone przy instalacji( administratora.
Skoro i tak misialo powstac konto nieuzywane o nazwie administrator - i pewnie bez hasla. Tylko normalnie Xp go nie pokazuje musial bys wejsc w np zarzadzanie komputerem/uzytkownicy i grupy lokalne. A nie miales w kontach - bo pewnie sie nigdy na niego nie logowales;) |
Cytat:
potem podczas pierwszego uruchomienia sys kreator tworzy drugiego uzytkownika z prawami admina (nazwe i haslo ustawiasz sam). konto administrator jest potrzebne do konsoli odzyskiwania uruchamianej z plyty cd :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:44. |