Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wyzwanie Dla Zdolnych Programistow - Pomoz Rozwiazac Nie Lada Problem !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wyzwanie-dla-zdolnych-programistow-pomoz-rozwiazac-nie-lada-problem-70877/)

M@X 23.03.2007 02:19

Na Alucarda juz uderzylem :-). Troche sie pozmienialo, tak jak Ci pisalem - okazalo sie ze to nie pliki nieuwzglednione w TOC, lecz spakowane w slot.dat - na 99%. Ale nie zgadzam sie ze nie potrzeba do tego wiedzy. Wiedza to pojecie wzgledne i w wypadku czegos wiecej niz standardowy zakres dzialan - jest potrzebna zawsze. Samo odpalenie Hex Edytora i umiejetnosc znalezienia w nim konkretngo pliku to juz WIEDZA.

Berion 23.03.2007 00:18

Musz***281; Ciebie nieco zgasi***263; :taktak:

Wyci***261;gn***261;***263; plik z obrazu, kt***243;ry nie jest uwzgl***281;dniony w TOC to bana***322; (cho***263; to troszk***281; jest inaczej, bo plik***243;w nie da si***281; nie wpisa***263; w TOC, tak czy siak). Jest to standardowy obraz w mode1, wi***281;c wystarczy przeliczy***263; LBA plik***243;w i od razu wyjdzie gdzie jest "dziura" :D

Natomiast prawdziwy problem to munge i filmiki. Nawet je***347;li znajdziesz tablic***281; i j***261; zdekompresujesz to znaj***261;c Konami, u***380;y***322;o pewnie niestandardowych plik***243;w AV mimo, i***380; z nazwy jest identyczny (podobnie jak w przypadku MGS2), a wi***281;c dochodzi kolejny problem.

Uderz na alucarda (PS2ModzParadise -> ***347;wiatynia wiedzy na ten temat). Tam s***261; Bogowie je***347;li chodzi takie zabawy.

Cytat:

[...] ja poleglem tylko w momencie gdy dotarlo do mnie ze nie umiem programowac, co znacznie automatyzuje prace - reczne siedzenie nad heksedytorem potrwaloby ladnych pare tygodni) [...]
M@X, hex edytor jest niezb***281;dny, nigdy go niczym innym nie zast***261;pisz (no chyba, ***380;e b***281;dziesz mie***263; toole developera :D ).

Do wyci***261;gania takich rzeczy nie potrzeba wiedzy. Problem to zmieli***263; to do jakie***347; bardziej user frendly rzeczy.

PS: Je***347;li chcesz aby kto***347; si***281; tym zaj***261;***322; to za***322;***261;cz chocia***380; LBA tego obrazu i podaj jego dok***322;adn***261; wielko***347;***263;. A co do munge'a to wytnij mu pierwszy 1MB i te***380; zamie***347;***263; (chyba, ***380;e tablica jest na "zewn***261;trz" jak np. w starych AFSach).

M@X 20.03.2007 16:35

Odruchwoo pisalem z CapsLockiem, jak na Allegro zeby bylo widoczne - forum samo zmienilo w ten sposob. I prosze o posty na temat.

Air 20.03.2007 09:46

takim OT

Czytając temat skojarzyło mi się to z napisem na murze w dzielnicy cygańskiej, oni też pisali każdy wyraz z dużej litery :D

M@X 20.03.2007 02:34

Wyzwanie Dla Zdolnych Programistow - Pomoz Rozwiazac Nie Lada Problem !!!

Tlo historyczne : posiadam obraz ISO (1:1 zrzut z UMD - gra na PSP) gry, z ktorej potrzebuje wyciagnac material filmowy - jest mi to NIEZBEDNE. Filmy zapisane sa w charakterystycznym dla PSP formacie *.PMF. Katalog "USRDIR\MPG" w ktorym sie one znajduja zajmuje 330 MB. Co ciekawe - NIE WSZYSTKIE FILMY SIE TAM ZNAJDUJA (pliki tam obecne to okolo polowa calego materialu). Na dowod tego przeprowadzilem mala operacje - wycialem filmy podmieniajac je na najmniejszy z nich - logo producenta gry. I o ile zamiast pierwszego przerywnika filmowego (ktory w folderze sie znajdowal) ujrzalem w spomniane logo, tak drugi trwajacy kilka minut przerywnik dane mi bylo obejrzec w calosci! Szybki rzut oka do katalogu MPG - wszystki pliki zajmuja po 1,5 MB, wiec jest to LOGO - niczego nie pominalem. Ostatnie rozwianie watpliwosci to porownanie rozmiaru plikow wypakowanych w calosci z ISO (~1000 MB) i rozmiaru obrazu ISO (~1300 MB). Wniosek dla mnie jest oczywisty - pliki te sa "ukryte" (wyciete z TOC?).

ZADANIE : Napisac program, ktory przeskanuje obraz ISO i wyciagnie z niego WSZYSTKIE pliki w formacie PMF (wystarczy mi ten plik w formie czystej - konwersji na AVI dokonam sobie juz we wlasnym zakresie).

Dostepna wiedza :

- Pliki te, jako ciagi znakow na pewno dostepne sa w obrazie plyty (wyswietlaja sie w czasie gry nawet po wyczyszczeniu katalogu MPG).
- Nie znam dokladnego kontenera formatu, jednak kazdy plik PMF zaczyna sie od tego samego ciagu znakow - PSMF0014 (co w postaci wartosci heksadecymalnych opisujemy jako 50534D4630303134).
- Link do pliku ISO (na potrzeby edukacyjne, co wyraznie opisuje w tym poscie) podsylam na PW na prosbe zainteresowanych.

Gratyfikacje za wyciagniecie konkretnych plikow/napisanie programu ktory je "odkryje" badz tez wyciagnie :

- Nad problemem glowia sie grupy i programisci z calego swiata - nikt do tej pory nie znalazl rozwiazania (a sadze ze majac powyzsze informacje zadanie nie jest wcale takie trudne - ja poleglem tylko w momencie gdy dotarlo do mnie ze nie umiem programowac, co znacznie automatyzuje prace - reczne siedzenie nad heksedytorem potrwaloby ladnych pare tygodni) - a wiec do nicka przylega slawa swiatowa!
- Ze swojej strony (bardziej interesuja mnie filmy niz strona techniczna) moge zaoferowac rownowartosc powiedzmy butelki whiseky (50 zl) co najwyzej - na wiecej mozliwosci finansowe mi po prostu nie pozwalaja ;-). Jednak sam fakt ufundowania "nagrody rzeczowej" ma tu raczej wydzwiek symboliczny - za prace nalezy wszak czlowieka nagrodzic ;-).

Na pytania odpowiadam w temacie - nie bojcie sie ich zadawac, kazdy pomysl i forma pomocy sie liczy! Jutro ropoczne upload pliku do analizy. Pozdrawiam!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:00.