Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   problem z dvd samsung 183a-fatalnie nagrywa (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-dvd-samsung-183a-fatalnie-nagrywa-70904/)

ff1 21.03.2007 20:18

problem z dvd samsung 183a-fatalnie nagrywa

kupilem ten naped dvd+rw/-rw w komputroniku jakies 3 tygodnie temu.Jako czytnik sprawowal sie niezle choc mam wrazenie ze moglby lepiej.Jednak po nagraniu 4 plytek dvd+rw okazalo sie ze tylko 2 sa do odczytania a i to z problemami.Byly to verbatimy X4.Pozaostale dwie to platinum(ritek) i tdk X8(ricoh).Oddalem do serwisu.Po 2 tydodniach przyslali nowy naped.Jako czytnik sprawuje sie lepiej-z uszkodzonej plytki odczytal wiecej niz poprzedni egzemplarz ale dalej fatalnie nagrywa te dvd+rw!!!Znow tylko te verbatimy sa do odczytania i to z problemami a reszta nie da sie nawet skopiowac.
Co robic z tym gownem??? Czy znow oddawac czy moze cos jest nie tak z moim systemem? Przypomne ze nagrywarka jest na serial ata a ja mam program nero 6.6.0.15 :(
Moj system:
win xp prof pl+ sp2, asus p5b delux(bez wifi),nv 7900gt, 2 gb ramu ocz,hdd na serial ata barracuda 320 gb,na kanalach ata nic nie jest podpiete.

Oktawian89 22.03.2007 09:20

Dma , aspi ? Wgrany najnowszy bios do nagrywarki ?
Pokaz skan z nero cd/dcvd speed :> i wszystko bedzie jasne

ff1 22.03.2007 10:35

wiec najpierw zrzut z nero info tool

Ilość załączników: 1
jak widac pokazuje ze nagrywarka NIE MA wlaczonego dma.Problem w tym ze nie wiem jak to wlaczyc.Przy napedach na zwyklym ata mozna to zrobic normalnie,a przy tym serial ata nie ma nawet takiego pola gdzie jest pio i dma!!!Przed zrobieniem zrzutu przelaczylem naped na inne zlacze serial ata myslac ze jak jest nagrywarka fizycznie podlaczona kolo hdd to xp ustawia jedno na dma a drugie na nie dma:) Ale jak widac tylko hdd jest na dma a nagrywarka niezaleznie od portu zawsze na nie dma.

ff1 22.03.2007 10:46

a to skany z cd-dvd

Ilość załączników: 3
dodam ze z plytki platinum i tdk nie dalo sie nic skopiowac natomiast z plytki verbatima dalo sie ale bardzo wolno szlo.Wszystkie trzy skany sa zrobione napedem po rzekomej naprawie.Wiem ze samsungi moze dobrze nie skanuja ale chodzi raczej o tendencje a nie perfekcyjny skan.

VIZZARD 22.03.2007 11:12

Tu, tylko taka dygresja:

Ile by nie powtarzać, by nie kupować póki co SATA spawarek

To zawsze się znajdzie jakiś niedowiarek... :taktak:

||

ff1 22.03.2007 12:11

nie mialem wyboru

kupilem na serial ata bo za bardzo nie mialem wyboru: implementacja zwyklego ata na asusie p5 b delux jest TRAGICZNA w zwiazku z tym uznalem ze jak mam sie juz babrac to przynajmniej bede mial waski kabelek. Czy macie jakies rady?

siwymariusz 22.03.2007 14:05

Cytat:

Napisany przez ff1 (Post 753042)
kupilem na serial ata bo za bardzo nie mialem wyboru: implementacja zwyklego ata na asusie p5 b delux jest TRAGICZNA w zwiazku z tym uznalem ze jak mam sie juz babrac to przynajmniej bede mial waski kabelek. Czy macie jakies rady?

mam tą nagrywarke i nie robi , żadnego problemu a dma jest na on pł główna gigabyte ds4 nic nie zmieniałem nic nie ustawiałem i działa . Ale jednak w zapasie Benq 1640 niezawodny :))

ff1 22.03.2007 16:02

Cytat:

Napisany przez siwymariusz (Post 753061)
mam tą nagrywarke i nie robi , żadnego problemu a dma jest na on pł główna gigabyte ds4 nic nie zmieniałem nic nie ustawiałem i działa . Ale jednak w zapasie Benq 1640 niezawodny :))

a jak widoczna jest w windowsie? Czy masz mozliwosc ustawienia w windowsie trybu pio albo dma? Jaki masz windows?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36.