Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GSA-4167B resetuje lub wiesza kompa. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gsa-4167b-resetuje-lub-wiesza-kompa-70967/)

ywel84 25.03.2007 17:47

LG GSA-4167B resetuje lub wiesza kompa.

Witam wszystkich bardzo serdecznie :-)

Od jakiegoś czasu walczę z nagrywarką wymienioną w tytule.
Mam ją od około 1 roku i do tej pory działała bezproblemowo.

Jednakże ostatnio sprzęt postanowił trochę "powariować".
Objawia się to tym, iż po włożeniu płyty podczas pracy systemu następuje albo reset komputera, albo jego zawieszenie. Dzieje się tak zarówno pod Windows XP, jak i pod Linuksem.

Wymieniłem firmware, ale to nie pomogło. Próbowałem też przeczyścić optykę szmatką. Efekt jest o tyle lepszy, że gdy płyta jest nadal w napędzie podczas restartu, to po uruchomieniu systemu nie ma problemu z korzystaniem z niej.

joujoujou 25.03.2007 18:25

Spr***243;buj na lepszym zasilaczu - mo***380;liwe, ***380;e ten ju***380; umiera. ;)

ywel84 25.03.2007 19:16

To może być trafna uwaga!!!
Zwłaszcza, że zasilacz to ModeCom FEEL 300W :-)
Przetestuję jeszcze nagrywareczkę u kolegi. W sumie to mam jeszcze na nią gwarancję.

joujoujou 25.03.2007 19:33

Nie zapomnij :piwo: jak b***281;dziesz szed***322; do kolegi. :mruga:

Poinformuj niezw***322;ocznie o rezultatach. :pisze:

:D

tamir 30.03.2007 22:05

Wydaje mi si***281; ,***380;e to nie wina zasilacza.
Wymieni***322;em u siebie zasilacz i mam ten sam problem nadal na
NEC DVD_RW ND-3520AW i
HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L
Wywala mi po w***322;o***380;eniu p***322;yty do nagrania BSOD i d.zimna po restarcie nie wyjmuj***261;c p***322;yty z nap***281;du problemu nie ma zdarzy si***281; czasem ale nie zawsze po zako***324;czeniu nagrywania BSOD ale p***322;ytka wypala si***281; prawid***322;owo.
Te ci***261;g***322;e restarty to jednak katastrofa szlag cz***322;eka mo***380;e trafi***263;.

Bródka 30.03.2007 22:09

Wymieniles na jaki zasilacz ?

ywel84 26.04.2007 10:59

Moja nagrywarka na kompie kumpla działała.
Ale u mnie też działała i to przez jakieś 10 miesięcy, dopiero ostatnio zaczęła świrować.
Teraz się zastanawiam, czy wymienić nagrywarkę, czy zasilacz. Cenowo to wychodzi podobnie.
Co do zasilacza to mam problem z doborem. Potrzebuję takiego na 24 pin + wtyczka na P4, ale nie wiem, czy to ma mieć mocną linię +5, czy +12.

stepbreaker 26.04.2007 11:06

Witam,

Ja bym się zastanowił raczej nad mechaniczną stroną tej kwestii. Nie jestem specem w tej dziedzinie ale coś mi podpowiada ,że to albo motor ( lub jego elektronika sterująca ) w nagrywarce albo motor od tacki... muszą zwracać jakieś zwarcie które resetuje kompa. Sprawdź i przetestuj płytę główną skoro u kolegi nagrywarka chodzi bez problemu...

Bródka 26.04.2007 11:37

Cytat:

Napisany przez laser fucker (Post 770115)
Witam,

Ja bym się zastanowił raczej nad mechaniczną stroną tej kwestii. Nie jestem specem w tej dziedzinie ale coś mi podpowiada ,że to albo motor ( lub jego elektronika sterująca ) w nagrywarce albo motor od tacki... muszą zwracać jakieś zwarcie które resetuje kompa. Sprawdź i przetestuj płytę główną skoro u kolegi nagrywarka chodzi bez problemu...

Od żeś wymyslił poczytaj troszke forum to bedziesz wiedzial ze LG potrzebuje dobrego i stabilnego zasilania, z reszta w nagrywarce nie ma jak sie zrobic zwarcie nawet zimny lut sie nie zrobi i jak dla mnie jest to wina zasilacza ktory juz nie wyrabia, ale moga byc inne przyczyny dlatego najlepiej podlaczyc nagrywarke pod dobry firmowy zasilacz

VANTWG 26.04.2007 13:06

te***380; stawiam na zasilacz.

SpeedFreaK 26.04.2007 14:54

Cytat:

Napisany przez ywel84 (Post 770111)
Moja nagrywarka na kompie kumpla działała.
Ale u mnie też działała i to przez jakieś 10 miesięcy, dopiero ostatnio zaczęła świrować.
Teraz się zastanawiam, czy wymienić nagrywarkę, czy zasilacz. Cenowo to wychodzi podobnie.
Co do zasilacza to mam problem z doborem. Potrzebuję takiego na 24 pin + wtyczka na P4, ale nie wiem, czy to ma mieć mocną linię +5, czy +12.

FEEL to nie zasilacz, tylko wyrób zasilaczopodobny :P

U kumpla działa, bo być może ma przyzwoity zasilacz :)

Grześiu748 26.04.2007 15:28

Cytat:

Napisany przez tamir (Post 756748)
Wywala mi po włożeniu płyty do nagrania BSOD i d.zimna po restarcie nie wyjmując płyty z napędu problemu nie ma zdarzy się czasem ale nie zawsze po zakończeniu nagrywania BSOD ale płytka wypala się prawidłowo.

Przepisz jaki błąd w BSOD jest.
tzn. jaki kod błędu

stepbreaker 29.04.2007 22:46

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 770128)
Od żeś wymyslił poczytaj troszke forum to bedziesz wiedzial ze LG potrzebuje dobrego i stabilnego zasilania, z reszta w nagrywarce nie ma jak sie zrobic zwarcie nawet zimny lut sie nie zrobi i jak dla mnie jest to wina zasilacza ktory juz nie wyrabia, ale moga byc inne przyczyny dlatego najlepiej podlaczyc nagrywarke pod dobry firmowy zasilacz

Żeś wymyślił... No wymyślił w końcu od tego jest forum nie... Nie znam się na produktach LG, być może jest tak jak napisałeś ,że potrzebują mocniejszego zasilacza tylko do czego - co mają produkcyjnie zwiększoną moc lasera ?! Przeoczyłeś poza tym: zdanie :czytaj: "Sprawdź i przetestuj płytę główną skoro u kolegi nagrywarka chodzi bez problemu..." być może tu leży problem. Gościu pisał ,że testował nagrywarkę na lepszym zasilaczu podłączonym do swojego kompa więc zdając się na to co pisze odpuściłem sobie rozgrzebywanie kwestii zasilacza.

Bródka 29.04.2007 23:47

To prawda kazdy moze tu sie wypowiedziec do tego jest wlasnie forum tylko skad mamy wiedziec jaka wiedzie posiada ywel84 moze wedlug niego dobry zasilacz to taki ktory daje 400W i jest nie wazne jakiej firmy jest zasilacz z reszta na kazdym kompie inaczej to bedzie wygladac bo kazdy komputer ma inna konfiguracje
Wiesz LG rozni sie od innych nagrywarek tym ze potrzebuje Stabilnego zasilacza czyli takiego ktory bedzie trzymal napiecia nawet przy jak najwi***281;kszym obciazeniu

stepbreaker 30.04.2007 10:09

Cytat:

Napisany przez Bródka (Post 772058)
To prawda kazdy moze tu sie wypowiedziec do tego jest wlasnie forum tylko skad mamy wiedziec jaka wiedzie posiada ywel84 moze wedlug niego dobry zasilacz to taki ktory daje 400W i jest nie wazne jakiej firmy jest zasilacz z reszta na kazdym kompie inaczej to bedzie wygladac bo kazdy komputer ma inna konfiguracje
Wiesz LG rozni sie od innych nagrywarek tym ze potrzebuje Stabilnego zasilacza czyli takiego ktory bedzie trzymal napiecia nawet przy jak największym obciazeniu

Dzięki za "Wiesz LG rozni sie od innych nagrywarek tym ze potrzebuje Stabilnego zasilacza czyli takiego ktory bedzie trzymal napiecia nawet przy jak największym obciazeniu", będę o tym pamiętał. A użytkownik: ywel84, może faktycznie podał byś nam konkretne informacje o konfiguracji i napisał jaki dokładnie zasilacz ( " ten lepszy" ) testowałeś. Skoro masz parę napędów ja bym wyizolował nagrywarkę sprawiającą problem i podłączył ją na singla jeśli wtedy problem by się powtórzył pozostają tylko opcje: 1. Zasilacz 2. Płyta główna.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:32.