Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Coś nie tak z nagrywarką Benq Dw1650 - wysoki jitter (https://forum.cdrinfo.pl/f15/cos-nie-tak-nagrywarka-benq-dw1650-wysoki-jitter-71059/)

Lukashh 31.03.2007 00:25

Coś nie tak z nagrywarką Benq Dw1650 - wysoki jitter

Athlon 1700XP
Płyta MSI K7N2 Delta-L
Ram 512 - dwie kosci po 256 DDR

Mam dwa dyski - systemowy Samsung 80GB 2 MB cache podpiety na ide 1 jako master

Drugi 40 GB WD z 8Mb cachu podpiety razem z nagrywarką na drugim kanale ide jako slave, nagrywarka master, Samsung chodzi w trybie UDMA 133 Western Digital w UDMA 100

Wszystko wgrane jak nalezy - aspi najnowsze, nero 7.

Ustawienia w windowsie , pamieć podręczna Windowsa umieszczona na 3 partycji (na poczatku dysku)na dysku WD w facie16 rozmiar stały 1GB

Podczas nagrywania bufor sie zmienia mniejwiecej 8 sek pokazuje 85% i zmniejsza sie na 0.5 sek do 30% i dalej 80.

Sprawdziłem podczas nagrywania ile pobiera ramu Nero - 260 MB :wow:

Nagrywam z dysku Samsung czyli z 1 ide na 2 ide.
Nie wiem w tym momencie czy jest to wina nagrywarki czy konfiguracji ale sami widzicie ze Wykres jest zły :(

Oktawian89 31.03.2007 00:55

Daj Wd na 1 kanal slave do tego reset kanalow w panelu sterowania :> i powinno byc o niebo lepiej ;)

VIZZARD 31.03.2007 11:38

Zobacz zresztą TUTAJ :czytaj:

Całkiem podobny problem...

||

Popielaty 31.03.2007 13:58

Moim zdaniem wina leży pomiędzy napędem a nośnikiem. Błedy PI w okolicy 400 to nic dziwnego że i Jitter kiepski. Albo kiepska płyta albo nagrywarka źle sobie z nią radzi. Napisz jeszcze z jaką prędkością palileś daną płytkę i jaka to płyta.

Lukashh 31.03.2007 16:06

Cytat:

Napisany przez Popielaty (Post 756962)
Moim zdaniem wina leży pomiędzy napędem a nośnikiem. Błedy PI w okolicy 400 to nic dziwnego że i Jitter kiepski. Albo kiepska płyta albo nagrywarka źle sobie z nią radzi. Napisz jeszcze z jaką prędkością palileś daną płytkę i jaka to płyta.

To, że bufor nagrywarki skacze to chyba nic dziwnego w tym modelu Benq.Nie jest to wina też fragmentacji dysków bo zawsze przed nagrywaniem defragmetnuje systemową partycje i partycje z której nagrywam, zresztą na bardzo pofragmentowanym dysku skakałby bufor odzytu.

A wiec tak pale na Verbatimie x16 DVD+R z prędkoscią 8x.

Ostatnio kupiłem też inny nośnik HP DVD+R palony też z prędkością 8x i oto jego wykres:

zmieniłem też wersje Biosa na starszy ale mimo tego nie udało sie zmniejszyć jittera :(.

Wczoraj odłączyłem całkowicie Dysk 40GB WD i było tak, że Samsung 1 ide (pamięc wirtualna przydzielona automatycznie przez Windows) nagrywarka 2 IDE i nagrywałem Verbatima

takze nie ma żadnej poprawy.

Aktualnie podłączyłem dwa dyski na pierwszym ide ale przez to transfer miedzy nimi jest kiepski - wiadomo jeden kontroler dwa dyski :(. Dzisiaj cos nagram i zobacze.

Problem z wysokim jitterem mam od paru miesiecy. Mam zmienioną płyte główną, nowy zasilacz Delta 350W i zmieniony procesor. Myślałem jeszcze nad taśmami IDE - kupiłem je jakies rok temu na Allegro, są firmy Gigabyte ale nie mam żadnych problemow z kopiowaniem itd, komputer sie nie wiesza itp.

Jak to jest z niewypisanymi gwarancjami ? Mam niewypisaną. Moge sobie napisać date ? Czy nie za bardzo? Na paragonie przecież jest data zakupu, ale moze paragonu sie nie pokazuje ? ;)

W nst tygodniu chyba ją przetestuje na innym komputerze dla świetego spokoju.

Popielaty 31.03.2007 23:36

Co do bufora to spoko, tak ma być spadki do 80% to norma.
W tym przypadku za złe palenie obwiniał bym nagrywarkę, Verbatimki jakie by nie był nie powinny po wypaleniu mieć błędów PI w granicach 400. Tak jak napisałeś sprawdź nagrywarkę na innym kompie. Co do gwarancji to na Benq są przecież dwa lata, nie trzeba kombinować. Problem tylko taki co Ci dadzą w zamian jeżeli oczywiście gwarancję uznają :(

Lukashh 01.04.2007 16:13

Cytat:

Napisany przez Popielaty (Post 757252)
Co do bufora to spoko, tak ma być spadki do 80% to norma.
W tym przypadku za złe palenie obwiniał bym nagrywarkę, Verbatimki jakie by nie był nie powinny po wypaleniu mieć błędów PI w granicach 400. Tak jak napisałeś sprawdź nagrywarkę na innym kompie. Co do gwarancji to na Benq są przecież dwa lata, nie trzeba kombinować. Problem tylko taki co Ci dadzą w zamian jeżeli oczywiście gwarancję uznają :(

To nie są spadki do 80% tylko z 85% do 20% trwa to pol sek ale jest spadek .

Popielaty 01.04.2007 16:20

Czyli są to spadki bufora podczas sprawdzania przez napęd jakości nagrania płyty, funkcja WOPC. Jest to również normalne w tym napędzie.

Lukashh 17.04.2007 17:48

Zmieniłem taśmy IDE na nowe i nagralem na Verbatimie tym razem Yudenach i znowu max jitter jest wysoki.

Powiedzcie mi czy jest sens reklamowac w takim razie nagrywarke ? Czy max jitter jest groźny dla danych na nagranym nosniku ;)?

Czy mi uznaja reklamacje ? A np na nosnikach hp ostatnio probowalem to 50% hpkow nie zostaje nagranych do konca wyskakuje bląd urzadzenia czy cos takiego.

punisher 17.04.2007 21:38

Ja tam bym reklamowa***322;. Im szybciej tym lepiej.

Lukashh 17.04.2007 22:34

Cytat:

Napisany przez punisher (Post 765381)
Ja tam bym reklamował. Im szybciej tym lepiej.

Jak dlugo nie bede mial nagrywarki ? :O

Reetou 17.04.2007 23:35

W serwisie pytaj...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:57.