![]() |
szukam pomocy NEC 3520a
witam
Mam powazny problem :( posiadam nagrywarke NEC 3520A jakis czas temu wgralem biosik 3,06 i od tego czasu mam problem z plutani PLATINIUM DVD-R i kilkoma innymi markami (tez minusy).Nowych juz nie kupuje ale mam sporo nagrane ma takich wlasnie plytkach i nagrywarka ich po prostu nie czyta (szlak mnie trafil) zaczolem szukac nowszych rersji bios (moze to cos pomoze) 3,07 ze strony NEC , niestety to samo :( co do samej nadrywarki wsio jest ok i nie chcialbym jej sie pozbywac sa jakies szanse na naprawienie tego uzadzenia po przez wgranie jakies specjalnej wersi biosa ? ewentualnie jakies inne wyjscie ? Szukajac niezaleznych biosow np z tej stronki http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/NEC-ND-3520A/ ciezko mi wybrac konkretny, nie jestem oblatany w nich tak jak wy :) dla tego prosil bym o pomoc w rozwiazaniu tego malego problemu . Dziekuje za kazda rozsadna pomoc |
Mo***380;e z tych p***322;ytek ulotni***322;y si***281; ju***380; dane? :hmm:
Wszak platinum to znana marka podstawek pod :piwo: Czy s***261; czytane na innych nap***281;dach optycznych? Je***347;li tak, to pokombinuj z biosami od michela de boera, osobi***347;cie polecam te z dzia***322;u mad dog. :idea: |
czesc:) dane sa na tych plytkach powiedzmy ze mam ich okolo 20szt z czego wsio to filmy i wczesniej je juz ogladalem a teraz zadna z nich nie chce sie otworzyc ( naped mili chwile ale nie jest to taki szum jak przy prawidlowo odczytywanej plytce, po chwili otwiera sie okienko i nic w nim nie ma ) sprawdzilem pod linuxem ubuntu 6,10 dokladnie to samo z tad wiem ze to nie system a na bank cos z nagrywarka :(
mial bym prozbe pokazal bys konkretnie jakie sa ok i najlepiej takie z wtore moge bez dodatkowego softu je z fleshowac i dodam ze to samo np. na verbatimach czy mint ach |
Sprawd***378; p***322;yty na innym nap***281;dzie, a nie systemie. :P
http://www.micheldeboer.nl/firmware/3520.html - poczytaj, przejrzyj strony nadrz***281;dne, pokombinuj. :zongluje: Osobi***347;cie mam wrzuconego mad doga 3f3 official, ale cud***243;w bym sie nie spodziewa***322;, to ju***380; wiekowa nagrywarka, wystarczy poczyta***263; forum: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=51012&page=22 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=58098 |
zaraz czy 2lata dla nagrywarki to duzo? mialem wczesniej litona cd combo z mozliwoscia oddtwarzania plyt dvd i do dzis koledze sluzy( dalem mu w prezecie ) i wlasnie na nim sprawdzalem i czyta te plytki
|
necki tak maja , s***322;aba korekcja , pokombinuj z modowanymi biosami wbij najnowszego i sprawd***378; ,
je***347;li nie to wbijaj po kolei i sprawdzaj , warto zainwestowa***263; w nowy dvdrom lub drugi palnik |
wiec tak zdjolem programik do fleshowania biosow i poszedlem p bandzie ( przeciez juz nic gorszego mnie nie spotka ) zaczolem od tych co w miare znam z forow i te co mi doradzil joujoujou niestety plaza platinum dvd-r plaza sony tez minusy plaza verbatim - kilka nowo nagranych minusow jeszcze czyta hmmm ale tam sa dane a nie filmy tiaaa chyba sie na mnie po prostu obrazil szkoda bo nigdy nie moglem powiedziec o nim nic zlego . w tym samym czasie kiedy ja kupowalem swojego kolega jakis miesiac w czesniej kupil litona to byla taka wersja ze + mogl nagrywac 16 a - chyba 8 cos takiego w kazdym razie jego liton umarl rok temu i cieszylem sie ze go nie mam a tu okazuje sie ze nie wiele wiecej wytrzymal nec taaaa dobrze ze czlowiek tak szybko sie nie starzeje
nie bede wam zarwacal juz glowy, dzieki za pomoc :) naprawde sie przydala :) zostaje teraz znalezienie nastepcy szkoda:( nie lubie taki rozstan |
tak sie jeszcze tylko zastanawiam hmm nad kilkoma wyjsciami z tej sytlacj, skoro pali nadal wsio (opucz DVD-R) czy jest sens kupowac nowa nagrywarke dla samego odtwarzania starszych plyt i czy w tej sytlacji nie lepiej bedzie wydostac troche miedziakow z kieszeni i fundnac sam odtwarzacz ?
w sklepie cdrinfo jest to samo co w komutroniku (wybor hmmm) DVD Asus DVD-E616A3 (16/48) BOX white DVD LG GDR-8164B (16/52) bulk white DVD Samsung SH-D162C (16/48) BOX doczytalem o pionieerach ale nigdzie ich juz nie ma a na allegro sa same uzywane tez nie maja nowych czyli zostaja same malo atrakcyjne napedy czy to oznacza koniec ? nie ma swiatelka w tunelu? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:11. |