Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   DVD-RAM GSA-H22L Nagrywarka nie czyta płyt! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-ram-gsa-h22l-nagrywarka-nie-czyta-plyt-71550/)

Secret 01.05.2007 16:10

DVD-RAM GSA-H22L Nagrywarka nie czyta płyt!

Witam! Jestem nowym uzytkownikiem forum. Krotko opisze swoj problem. Pare miesiecy temu zamowilem nagrywarke, ktora wymienilem w temacie. Podpielem ja do komputera. Wszystko dzialalo jak nalezy. Po jakims czasie przestala czytac plyty. Nagrywarka byla wykrywalna w biosie oraz moim komputerze, lecz gdy wkladalem jaka kolwiek plyte, wygladalo tak jakby jej nie bylo w stacji. Sprawia sobie humory. Raz czyta plyty,a raz nie. Pare dni temu np. wlozylem czysta plytke i odziwo zaskoczylo. Wypalilem ja i gdy pozniej chcialem wypalic kolejna znow nic. Dzis mi wykrywalo plytke w stacji. Pozniej po ponownym uruchomieniu komputera juz nie. Nie mam pojecia czy to wina zworek, tasm, czy tez mechanizm nagrywarki jest uszkodzony. Chociaz sadze, ze jezeli bylaby to wina zworek albo tasmy to by w ogole jej nie czytalo. Eh sam juz nie wiem. Czy ktos jest w stanie mi pomoc?

stepbreaker 01.05.2007 16:24

A jak nagrywarka jest podpięta do komputera: na singla czy na taśmie z dyskiem ? Jaką taśmę zastosowano i jaka płyta główna ją obsługuje? To podstawowe informacje które powinieneś umieścić w swoim topiku. Zakładając jednak ,że wszystko podpiąłeś prawidłowo istnieje ewentualność ,że trafił ci się napęd z uszkodzoną optyką :(.

Secret 01.05.2007 16:26

Nagrywarka jest podpieta razem z odtwarzarka DVD, plyta glowna to INTEL bodajze... tez rozwazalem opcje wlasnie reklamacji ;s

stepbreaker 02.05.2007 14:52

Cytat:

Napisany przez Secret (Post 772687)
Nagrywarka jest podpieta razem z odtwarzarka DVD, plyta glowna to INTEL bodajze... tez rozwazalem opcje wlasnie reklamacji ;s

Zakładając ,że nagrywarka jest zezworkowana na master i siedzi na taśmie 80 Pin razem z odtwarzaczem DVD !i wszystko pracowało poprawnie masz tylko dwie opcje 1. Mniej prawdopodobna: ( ponieważ te ustawienia nie wpływają raczej na wykrywanie nośników w napędzie ) masz wyłączone DMA dla tego kanału IDE, 2. Uszkodziła się optyka nagrywarki. Informacje o stanie DMA znajdziesz np. w Nero InfoTool w zakładce Konfiguracja. Sposób włączania DMA jest opisany w poście na forum proponuję zaprząc do działania wyszukiwarkę wbudowaną w forum.

Grześiu748 02.05.2007 15:06

napewno optyka ju***380; siad***322;a w nap***281;dzie. Mo***380;esz pr***243;bowa***263; przeczy***347;ci***263;, ale watpie ***380;eby to mia***322;o sens, poniewa***380; bardziej prawdopodobna jest wersja zu***380;ycia

Link do artyku***322;u

stepbreaker 02.05.2007 17:07

Cytat:

Napisany przez Grześiu748 (Post 773009)
napewno optyka już siadła w napędzie. Możesz próbować przeczyścić, ale watpie żeby to miało sens, ponieważ bardziej prawdopodobna jest wersja zużycia

Link do artykułu

Czyszczenia stosunkowo nowego ( tak wnoszę po modelu nagrywarki ) napędu na gwarancji nie polecam:P . Ale artykuł jak to zrobić bardzo fajny:taktak: !

Prezesik 02.05.2007 17:29

Cytat:

Napisany przez laser fkc (Post 773040)
Czyszczenia stosunkowo nowego ( tak wnoszę po modelu nagrywarki ) napędu na gwarancji nie polecam:P . Ale artykuł jak to zrobić bardzo fajny:taktak: !

otóż to :]

na gwarancję to oddawać i to już :taktak:

ale wcześniej sprawdzić czy sytuacja powtarza się w innych komputerach :czytaj:

:mruga:

Secret 02.05.2007 19:03

Postanowilem, ze nie bede sie cackal... Juz sie dowiedzialem co musze zrobic. W najblizszym czasie odslylam nagrywarke i skladam reklamacje :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:28.