Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Napaliłem Się Na Lapka Fujitsu Siemens. Może Ktos Doradzic? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/napalilem-sie-lapka-fujitsu-siemens-moze-ktos-doradzic-71617/)

Kris 07.05.2007 12:18

Prawdziwy FS to Lifebook.

Ja tradycyjnie polecam u***380;ywanego IBMa ni***380; nowe cokolwiek. :)

Kasprzak 07.05.2007 11:18

Cytat:

Napisany przez MaciejT (Post 776101)
Fujitsu-Siemens to bardzo przyzwoite laptopy, [...] Za to na Intelu zdecydowanie tak (Pi1536, Pi1505).

Balem sie ze nikt mnie nie poprze.
Czytalem ostatnio pare testow i faktycznie, duzo osob narzeka na zestawy opartych na AMD Turionach. Mimo ze wydaje sie ze to maszyna jak stacjonarna bo z dobra karta graficzna to i tak duzo narzekan na to jest. Ciekawe dlaczego. Co tam glownie sie sypie ? Wydajnosc siada?

MaciejT 07.05.2007 00:34

Fujitsu-Siemens to bardzo przyzwoite laptopy, za naprawde dobre pieniadze. W zadnym wypadku nie mozna ich porownywac do Acerow. Oczywiscie sa takie modele FS, ktore sa OEMami innych firm, a FS daje im tylko etykiete na obudowie. Te modele sa rowniez OEMami dla Maxdaty i kilku innych producentow. Generalnie takie OEMy w wydaniu FS stoja o klase nizej od prawdziwego FS. Co do procesorow, zgadza sie, FS na AMD nie sa udane. Za to na Intelu zdecydowanie tak (Pi1536, Pi1505).

Toshiby - jak kto woli, generalnie duzo kosztuja za nieduzo w podzespolach. Ostatnio jest mnostwo ekranow z bad pixelami.

HP Paviliony to wbrew pozorom tandeta. Panel dotykowy (ktory notabene steruje polowa funkcji w komputerze) zawodzi nader czesto.
HP NX74xx - ekran jak dla mnie jest nie do zaakceptowania. Reszta raczej ok.

Acery - porazka. Odradzam zdecydowanie. Problemy ze wszystkim, sprzet nieprzewidywalny, malo wydajny (cokolwiek by w srodku mial).

Maxdata - widzialem jeden. Dziekuje, postoje. Poziom mniej wiecej Acera.

Benq i inne cudaki - nie wiem jak dzialaja, ale w zyciu nie kupilbym za to wykonanie. Prawdopodobnie tania tandeta.

IBM (by Lenovo i starsze) - sprzet nie do pobicia. Niezaleznie od kryterium. Niezaleznie od ceny.

Lenovo - ciezko wyczuc, raczej tani sprzet. Zdecydowanie nie to co IBM.*

Wracajac do pytania z pierwszego postu, ten FS z linka ponizej to na 70-80% nie jest FS tylko jakis OEM.
http://www.notebooksbilliger.de/prod...526_power_pack

* IBM - konstrukcja opracowana jeszcze przez amerykanski IBM, produkowana od pewnego momentu przez chinska firme Lenovo. Lenovo - konstrukcja chinska, produkcja chinska. To tak na wypadek watpliwosci.

czechoj 05.05.2007 23:41

z czystym sumienim mog***281; poleci***263; ASUSa solidne wykonanie, ***322;adna stylistyka, zero problem***243;w

demek 05.05.2007 23:31

dell chyba nigdy nie byl wspanialy jesli chodzi o jakosc a juz nie lepszy niz toshiba, asus
ibm byl dobry kiedys, teraz...lenovo je produkuje...

AleX69 05.05.2007 22:31

kiedys mialem jednego z pierwszych FS'ow
fajna maszynka ... na intelu bez worka ramu - taki laptop
ale jak sie ladowal 'max payne' to az milo bylo popatrzec

ostatnio namowilem znajomego na podobny standardowy notebook fujitsu-siemens na amd'ku
dramat - poprostu dramat
poczawszy od jakosci wykonania po predkosc dzialania
zalamka

od tej pory polecam wizyte w sklepie obejrzenie dokladne sprzetu
jak to nie wystarczy trzeba zapytac sie sprzedawcy czy jest mozliwosc zwrotu
lub wymiany po kilku dniach na inny ...

ja - ale to moje zadnie ... na dobrym markowym ibm'ie czy dell'u nigdy sie nie zawiodlem
toshiba, hp i reszta to srodek i tez tak trzyma z jakoscia bywaja lepsze i gorsze produkty
dlatego jeszcze raz powtorze sprawdzenie laptopa w sklepie i mozliwosc zwrotu lub tez wymiany to podstawa

Agusia 05.05.2007 20:29

Jou da***322; m***261;dr***261; rad***281; par***281; post***243;w wy***380;ej
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...8&postcount=11

Adalis 05.05.2007 20:27

A czy ktoś coś słychał o laptopach BENQ ?
Qrna znajomy potrzebuje laptopa, najlepiej z windows-em xp home, cena do 2700.
Bardzo bym prosił o jakieś propozycje bo nie mam zielonego pojęcia co wybrac :].
Czy kupić Acera czy jednak słabszego ale HP albo coś jeszcze innego innego.

SpeedFreaK 05.05.2007 19:24

FS... odrazam... kilku znajomych ma... nie s***261; zadowoleni

nimal 05.05.2007 19:22

ja napisalem :) i Toshiba te wymienilem :) te slowa wlasnie z takowej pisze ;)

demek 05.05.2007 19:20

ktos napisal, ze z tanszych asus
a gdzie jest toshiba?
PS lapki dla toshiby produkuje asus...

joujoujou 05.05.2007 17:24

Kopalnia wiedzy jest tu --> http://forum.laptopy.info.pl :czytaj:

Smartek 05.05.2007 17:09

Moje spostrzezenia odnosza sie do modelu pi 1536 .

Oczywiscie parametry ma kilka razy lepsze od mojego Asusa i jesli mialbym okazje wymiany za free to bym to zrobil, bo o sprzet zawsze dbam, pewnie do przesady, ale przyzwyczailem sie szanowac to co sobie kupie :-).

Kasprzak 05.05.2007 15:36

To chyba nikt z Was nie mial Amilo Pi 1505, albo ktoregos Lifebooka czy Amilo Pro. Naprawde to nie sa zle laptopy!
HP ma duzo gorsza klawiature czy obudowe. Mniej atrakcyjny wyglad (laptop za 2k wyglada tak samo jak za 4k - nie mowie o Pavilion)
niektore Toshiby za ta sama cene co niektore fujitsu wygladaly naprawde jak notatniki biurkowe a nie komputery. Karta WLAN na FS jest tez bdb, tak samo jak HP. Niektore ASUSy mialy problemy zasiegiem gdzie ja mialem bezproblemowo.
Bateria...no tutaj sie zgodze ze nie trzyma dlugo jak np. HP czy IBM, choc w trybach najwiekszej wydajnosci te drugie tez wcale superdlugo nie trzymaja.

Ps. baterie w nowych laptopach nie psuja sie tak szybko jak w starszych bywalo.

Zalezy kto ma jaka oferte. Ja swojego kupielm za 3/4 ceny, wiec mi sie oplacalo. Core Duo, 1GB pamieci, 120 dysk, system.
Nie zgodze sie ze to niska polka, niska to bedzie Medion, Tevion, i inne egzotyczne firmy z gield i allegro.
Nie mowie ze to Maxdata, czy IBM, ale naprawde nie jest to sprzet jaki opisujecie. Plastik nie trzeszczy, chodzi cicho, klawisze maja delikatny klik, Touch pad akurat w moim jest srebrny wiec nei widac scierania, a na HP widzialem u niektorych 'blyszczace' powierzchnie, a o klawiszach nie wspomne (ale zalezy kto jak dba i jak czesto uzywa)
Wydajnosc rowniez nie nalezy do najgorszych. Nie jest to aluminowa seria laptopow, ale jak ktos dba to nie rozwali mu sie nawet Medion.

Przepraszam za lekkie oburzenie, ale jak ktos nazywa FS dolna polka to chyba naprawde przejechal sie na jednym modelu. Generalnie sa serie o gorszych parametrach i jakosci, nikt mi nie powie ze inni producenci nie maja takich modelow.

Co do pytania autora.
Laptop ciekawy, jezeli mozesz go kupic za dobra cene, nizsza od cen konkurencji z lepszymi parametrami to ja bym wzial. Troche duzy, co by mi nie odpowiadalo osobiscie. Za 4.000zl to fakt, kupilbym cos innego niz to imho.
Ogolnie wolalbym nie kombinowac w jakies przekladanie klawiaturki itp., kupic cos u nas, sa promocje w media, komputronikach ... rozejrzyj sie i bedzie pelna gwarancja w polsce.

Smartek 05.05.2007 15:10

Mialem FSa przez jakis czas "do zabawy" i wykonanie bylo straszne.
Plastiki 'chodzily' i 'giely sie' jak w chinskich zabawkach ;-).
Moj Asus to IBM w porownaniu do FSa..

Polecam Toshiby, HPki, IBMy, macbooki..
Asusa mam i juz nie kupie :-).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:35.