Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   ¦wietne wra¿enia d¼wiêkowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/swietne-wrazenia-dzwiekowe-72009/)

andrzejj9 29.05.2007 18:21

¦wietne wra¿enia d¼wiêkowe

Naprawdê niez³e - ¶ci±gn±æ plik i s³uchaæ, tylko na s³uchawkach!

http://www.vizioshop.com/_upload/berber.mp3

Od razu mówiê, ¿e nie bêdzie ¿adnych wrzasków, straszenia, ani nic takiego, tylko naprawdê ciekawe efekty przestrzenne. Aha - znajomo¶æ angielskiego sugerowana, chocia¿ nie niezbêdna.

REi 29.05.2007 18:27

Mniej wiecej cos takiego robi Creative CMSS-3D i Dolby Headphones z dzwiekiem 5.1, w pliku ktory podales jes to specjalnie wyeksponowane podczas gdy w WW systemach ma sprawiac wrazenie pomieszczenia.

Kasprzak 29.05.2007 18:43

to X-Fi ma nie ?

Ale ogolnie powiedzcie mi...to kazde Dolby tak dziala np. film DVD, czy HD?
Bo na muzyce to nie wiem jakby to mialo wygladac..

Ogolnie ... uczucie strzyzenia jest niesamowite ... ;) Naprawde powoduje wrazenie ze ktos stoi z ta maszynka z tylu, albo potem szept.
To samo jak ogladalo sie kiedys Helikopter w Ogniu na glosnikach 5.1...mialo sie wrazenei ze wleci w nas ten helikopter...ale to..jest duuuzo lepsze.
Za glosno tez nie mozna sluchac.

andrzejj9 29.05.2007 19:51

Cytat:

Napisany przez Kasprzak (Post 786624)
Ogolnie ... uczucie strzyzenia jest niesamowite ... ;) Naprawde powoduje wrazenie ze ktos stoi z ta maszynka z tylu, albo potem szept.
To samo jak ogladalo sie kiedys Helikopter w Ogniu na glosnikach 5.1...mialo sie wrazenei ze wleci w nas ten helikopter...ale to..jest duuuzo lepsze.
Za glosno tez nie mozna sluchac.

Tylko, ¿e tu jest na s³uchawkach stereo. S³ysza³em o s³uchawkach, które daj± efekty 5.1, ale s± drogie i jak widaæ wcale nie niezbêdne. Ciekawe, czy mo¿na by co¶ takiego zaimplementowaæ w grach.

A wra¿enia ze strzy¿enia s± nad wyraz realistyczne - mogê to potwierdziæ, bo by³em dzisiaj u fryzjera ;)

Kasprzak 29.05.2007 19:57

Smartek bodajze ma http://www.3dvelocity.com/reviews/za...anphones_1.htm Zalmana, i one daja efekt 5.1 bo maja lacza pod przod, tyl, sub chyba.

CO nie zmienia faktu, co by bylo gdyby to bylo w grach.

No ale...jest juz cos takiego(az takiego) w filmach? Tylko trzeba miec ta karte X-Fi ? Bo juz sie pogubilem :D

Smartek 29.05.2007 20:05

Kasprzak dobrze pamietasz :-).
Efekt w AC3 podobny do zaprezentowanego w powyzszym linku.

januszp 29.05.2007 20:16

No niez³e.

Tylko niez³e, z racji i¿ ca³y mój system audio-video dzia³a w systemie DPL IIx - a ten sam efekt mo¿na osi±gn±æ na zwyk³ych MP-trójakch.
Namiastk± prologic oczywi¶cie mo¿na siê zachwycaæ na kartach SB (X-Fi ,Audigy itp.) ale daleko im do normalnego dekodera DPL IIx u¿ytego w nawet w najtañszych ampli tunerach.

"Bo na muzyce to nie wiem jakby to mialo wygladac.."

W muzyce mo¿e ( w zalezno¶ci od wykonawcy-studia) wygl±daæ (s³ychaæ) to nawet jeszcze bardziej efektownie.

Cieszy, i¿ nawet naszych rodzimych wykonawców staæ na zatrudnienie b.dobrych realizatorów d¼wiêku.
Reni Jusis ,Kasia Klich, nowy album Kombi - to przyk³ad realizacji d¼wiêku, który wciska w fotel. Doskona³e rozmieszczenie kana³ów,czyste vocale w g³o¶niku centralnym, chórki z ty³u, pomity po kana³ach rodem z AC3 - a wszystko to odtwarzane z MP3 - stereo. Ka¿da produkcja techno, trance itp. to nawa³ efektów przestrzennych, gdzie d¼wiêk przemieszcza siê koli¶cie ,falowo ,zygzakiem, góra ,do³em i bokami :) .
Wszystko oczywi¶cie przemy¶lane i zamierzone.

Przyk³ady doskona³ego rozmieszczenia d¼wiêku mo¿na w dzisiejszych produkcjach muzycznych mno¿yæ.

Matryce DPL chocia¿ potrafi± cuda wycisn±æ nawet z utworów z lat 60-tych to jednak bez dobrej realizacji nagrania mog± siê gubiæ.

Je¶li jednak efekt przestrzenno¶ci, panoramy przód-ty³ s³ychaæ na s³uchawkach nie popartych dekoderem DPL to zas³uga doskona³ej pracy realizatorskiej i tutaj nale¿y siê uk³on w ich stronê.

W efektach przestrzennych (prologic) przoduj± reklamy ;) - tam to dopiero siê dzieje ***8230;

S³uchanie muzyki w systemach przestrzennych (DPL IIx ,Logic7 itp.) mo¿e nie¶æ za sob± uzale¿nienie ale mo¿e te¿ zraziæ, ze wzglêdu na wymagania (rozstaw g³o¶ników, ich ilo¶æ, gabaryty pokoju itp.).

S³yszymy wiecej, zostajemy atakowani masa danych, które nie ka¿dy chce lub jest w stanie przetworzyæ.
S³uchanie takich jak na tym przyk³adzie utorów znacznie szybciej mêczy ale za to daje niez³a frajdê.

REi 29.05.2007 22:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 786667)
Ciekawe, czy mo¿na by co¶ takiego zaimplementowaæ w grach.

Karty z serii Audigy, X-Fi - ustaw Sluchawki w panelu sterowania dzwieku a potem w sterach creativa wlacz CMSS-3D. Od lat tego uzywam, xMod do maka kupilem bo mi tego brakowalo (mieszkam w malym mieszkaniu z rodzicami wiec jakikolwiek glosne granie nie mowiac juz o secie 5.1 nie wchodzi w gre wiec uzywam sluchawek)

Wawelski 30.05.2007 09:03

Rewelacyjne efekty na s***322;uchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przej***281;ta przez kreatur***281; a technologie zakopane w sejfie) wyra***378;nie da si***281; spozycjonowa***263; d***378;wi***281;k nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywi***347;cie na zwyk***322;ych s***322;uchawkach.

Ormianin 30.05.2007 09:15

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 786891)
Rewelacyjne efekty na s³uchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przejêta przez kreaturê a technologie zakopane w sejfie) wyra¼nie da siê spozycjonowaæ d¼wiêk nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywi¶cie na zwyk³ych s³uchawkach.

Ja mam taka Aureal Vortex 2, niestety lezy w szafie, poniewaz firma Creative zablokowala wsparcie techniczne i nie wypuscila sterownikow do najnowszych systemow, a te sa to mozna o nich zapomniec (tylko windows 98)... w kazdym razie ta krata potrafi to samo na 2 glosnikach stereo zrobic taka przestrzennosc ze wszystkie te zestawy z dolby i 5.1 sie umywaja do tego co potrafi ta karta

ed hunter 30.05.2007 09:21

a ju***380; w 1982 roku podobne efekty pojawi***322;y si***281; na p***322;ycie The Wall, Pink Floyd :taktak:

andrzejj9 30.05.2007 11:28

Cytat:

Napisany przez REi (Post 786764)
Karty z serii Audigy, X-Fi - ustaw Sluchawki w panelu sterowania dzwieku a potem w sterach creativa wlacz CMSS-3D. Od lat tego uzywam, xMod do maka kupilem bo mi tego brakowalo (mieszkam w malym mieszkaniu z rodzicami wiec jakikolwiek glosne granie nie mowiac juz o secie 5.1 nie wchodzi w gre wiec uzywam sluchawek)

Nie mam Audigy, wiêc nie mam jak sprawdziæ. Poza tym to, co wy¿ej dzia³a te¿ na zwyk³ych kartach :>

A w laptopie, gdzie tego s³ucha³em, to nie mam nawet karty Creativa, tylko jak±¶ zintegrowan±.

To, co mi siê w tym przede wszystkim podoba, to fakt, ¿e na najzwyklejszych s³uchawkach i pewnie przy ka¿dej karcie d¼wiêkowej, mo¿na osi±gn±æ taki fajny efekt. To kolejny dowód, ¿e coraz to nowszy sprzêt wcale nie jest niezbêdny.

REi 30.05.2007 11:30

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 786891)
Rewelacyjne efekty na s***322;uchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przej***281;ta przez kreatur***281; a technologie zakopane w sejfie) wyra***378;nie da si***281; spozycjonowa***263; d***378;wi***281;k nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywi***347;cie na zwyk***322;ych s***322;uchawkach.

AFAIK EAX w wersji > 3 wraz z CMSS-3D wywodza sie wlasnie z A3D :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.