Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Świetne wrażenia dźwiękowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/swietne-wrazenia-dzwiekowe-72009/)

REi 30.05.2007 11:30

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 786891)
Rewelacyjne efekty na s***322;uchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przej***281;ta przez kreatur***281; a technologie zakopane w sejfie) wyra***378;nie da si***281; spozycjonowa***263; d***378;wi***281;k nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywi***347;cie na zwyk***322;ych s***322;uchawkach.

AFAIK EAX w wersji > 3 wraz z CMSS-3D wywodza sie wlasnie z A3D :P

andrzejj9 30.05.2007 11:28

Cytat:

Napisany przez REi (Post 786764)
Karty z serii Audigy, X-Fi - ustaw Sluchawki w panelu sterowania dzwieku a potem w sterach creativa wlacz CMSS-3D. Od lat tego uzywam, xMod do maka kupilem bo mi tego brakowalo (mieszkam w malym mieszkaniu z rodzicami wiec jakikolwiek glosne granie nie mowiac juz o secie 5.1 nie wchodzi w gre wiec uzywam sluchawek)

Nie mam Audigy, więc nie mam jak sprawdzić. Poza tym to, co wyżej działa też na zwykłych kartach :>

A w laptopie, gdzie tego słuchałem, to nie mam nawet karty Creativa, tylko jakąś zintegrowaną.

To, co mi się w tym przede wszystkim podoba, to fakt, że na najzwyklejszych słuchawkach i pewnie przy każdej karcie dźwiękowej, można osiągnąć taki fajny efekt. To kolejny dowód, że coraz to nowszy sprzęt wcale nie jest niezbędny.

ed hunter 30.05.2007 09:21

a ju***380; w 1982 roku podobne efekty pojawi***322;y si***281; na p***322;ycie The Wall, Pink Floyd :taktak:

Ormianin 30.05.2007 09:15

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 786891)
Rewelacyjne efekty na słuchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przejęta przez kreaturę a technologie zakopane w sejfie) wyraźnie da się spozycjonować dźwięk nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywiście na zwykłych słuchawkach.

Ja mam taka Aureal Vortex 2, niestety lezy w szafie, poniewaz firma Creative zablokowala wsparcie techniczne i nie wypuscila sterownikow do najnowszych systemow, a te sa to mozna o nich zapomniec (tylko windows 98)... w kazdym razie ta krata potrafi to samo na 2 glosnikach stereo zrobic taka przestrzennosc ze wszystkie te zestawy z dolby i 5.1 sie umywaja do tego co potrafi ta karta

Wawelski 30.05.2007 09:03

Rewelacyjne efekty na s***322;uchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przej***281;ta przez kreatur***281; a technologie zakopane w sejfie) wyra***378;nie da si***281; spozycjonowa***263; d***378;wi***281;k nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywi***347;cie na zwyk***322;ych s***322;uchawkach.

REi 29.05.2007 22:18

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 786667)
Ciekawe, czy można by coś takiego zaimplementować w grach.

Karty z serii Audigy, X-Fi - ustaw Sluchawki w panelu sterowania dzwieku a potem w sterach creativa wlacz CMSS-3D. Od lat tego uzywam, xMod do maka kupilem bo mi tego brakowalo (mieszkam w malym mieszkaniu z rodzicami wiec jakikolwiek glosne granie nie mowiac juz o secie 5.1 nie wchodzi w gre wiec uzywam sluchawek)

januszp 29.05.2007 20:16

No niezłe.

Tylko niezłe, z racji iż cały mój system audio-video działa w systemie DPL IIx - a ten sam efekt można osiągnąć na zwykłych MP-trójakch.
Namiastką prologic oczywiście można się zachwycać na kartach SB (X-Fi ,Audigy itp.) ale daleko im do normalnego dekodera DPL IIx użytego w nawet w najtańszych ampli tunerach.

"Bo na muzyce to nie wiem jakby to mialo wygladac.."

W muzyce może ( w zalezności od wykonawcy-studia) wyglądać (słychać) to nawet jeszcze bardziej efektownie.

Cieszy, iż nawet naszych rodzimych wykonawców stać na zatrudnienie b.dobrych realizatorów dźwięku.
Reni Jusis ,Kasia Klich, nowy album Kombi - to przykład realizacji dźwięku, który wciska w fotel. Doskonałe rozmieszczenie kanałów,czyste vocale w głośniku centralnym, chórki z tyłu, pomity po kanałach rodem z AC3 - a wszystko to odtwarzane z MP3 - stereo. Każda produkcja techno, trance itp. to nawał efektów przestrzennych, gdzie dźwięk przemieszcza się koliście ,falowo ,zygzakiem, góra ,dołem i bokami :) .
Wszystko oczywiście przemyślane i zamierzone.

Przykłady doskonałego rozmieszczenia dźwięku można w dzisiejszych produkcjach muzycznych mnożyć.

Matryce DPL chociaż potrafią cuda wycisnąć nawet z utworów z lat 60-tych to jednak bez dobrej realizacji nagrania mogą się gubić.

Jeśli jednak efekt przestrzenności, panoramy przód-tył słychać na słuchawkach nie popartych dekoderem DPL to zasługa doskonałej pracy realizatorskiej i tutaj należy się ukłon w ich stronę.

W efektach przestrzennych (prologic) przodują reklamy ;) - tam to dopiero się dzieje ***8230;

Słuchanie muzyki w systemach przestrzennych (DPL IIx ,Logic7 itp.) może nieść za sobą uzależnienie ale może też zrazić, ze względu na wymagania (rozstaw głośników, ich ilość, gabaryty pokoju itp.).

Słyszymy wiecej, zostajemy atakowani masa danych, które nie każdy chce lub jest w stanie przetworzyć.
Słuchanie takich jak na tym przykładzie utorów znacznie szybciej męczy ale za to daje niezła frajdę.

Smartek 29.05.2007 20:05

Kasprzak dobrze pamietasz :-).
Efekt w AC3 podobny do zaprezentowanego w powyzszym linku.

Kasprzak 29.05.2007 19:57

Smartek bodajze ma http://www.3dvelocity.com/reviews/za...anphones_1.htm Zalmana, i one daja efekt 5.1 bo maja lacza pod przod, tyl, sub chyba.

CO nie zmienia faktu, co by bylo gdyby to bylo w grach.

No ale...jest juz cos takiego(az takiego) w filmach? Tylko trzeba miec ta karte X-Fi ? Bo juz sie pogubilem :D

andrzejj9 29.05.2007 19:51

Cytat:

Napisany przez Kasprzak (Post 786624)
Ogolnie ... uczucie strzyzenia jest niesamowite ... ;) Naprawde powoduje wrazenie ze ktos stoi z ta maszynka z tylu, albo potem szept.
To samo jak ogladalo sie kiedys Helikopter w Ogniu na glosnikach 5.1...mialo sie wrazenei ze wleci w nas ten helikopter...ale to..jest duuuzo lepsze.
Za glosno tez nie mozna sluchac.

Tylko, że tu jest na słuchawkach stereo. Słyszałem o słuchawkach, które dają efekty 5.1, ale są drogie i jak widać wcale nie niezbędne. Ciekawe, czy można by coś takiego zaimplementować w grach.

A wrażenia ze strzyżenia są nad wyraz realistyczne - mogę to potwierdzić, bo byłem dzisiaj u fryzjera ;)

Kasprzak 29.05.2007 18:43

to X-Fi ma nie ?

Ale ogolnie powiedzcie mi...to kazde Dolby tak dziala np. film DVD, czy HD?
Bo na muzyce to nie wiem jakby to mialo wygladac..

Ogolnie ... uczucie strzyzenia jest niesamowite ... ;) Naprawde powoduje wrazenie ze ktos stoi z ta maszynka z tylu, albo potem szept.
To samo jak ogladalo sie kiedys Helikopter w Ogniu na glosnikach 5.1...mialo sie wrazenei ze wleci w nas ten helikopter...ale to..jest duuuzo lepsze.
Za glosno tez nie mozna sluchac.

REi 29.05.2007 18:27

Mniej wiecej cos takiego robi Creative CMSS-3D i Dolby Headphones z dzwiekiem 5.1, w pliku ktory podales jes to specjalnie wyeksponowane podczas gdy w WW systemach ma sprawiac wrazenie pomieszczenia.

andrzejj9 29.05.2007 18:21

Świetne wrażenia dźwiękowe

Naprawdę niezłe - ściągnąć plik i słuchać, tylko na słuchawkach!

http://www.vizioshop.com/_upload/berber.mp3

Od razu mówię, że nie będzie żadnych wrzasków, straszenia, ani nic takiego, tylko naprawdę ciekawe efekty przestrzenne. Aha - znajomość angielskiego sugerowana, chociaż nie niezbędna.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:35.