Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z LG GCC-4521B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-lg-gcc-4521b-72374/)

dominrulez 26.06.2007 13:19

Problem z LG GCC-4521B

Witam!
Mam następujący problem z napędem COMBO LG 4521B
Po podłączeniu do komputera napęd instaluje się i jest bez problemowo wykrywany. Czyta wszystkie płyty jak należy. Ale po ponownym uruchomieniu komputera napęd jest widoczny ale po włożeniu płyty nic się nie dzieje (nie czyta), a po kliknięciu na ikonkę napędu otwiera się okno eksploratora i nic w nim nie ma.:ysz: - tak jakby płyta była pusta. Próbowałem już z różnymi płytami i zawsze jest tak samo.
Nawet po ustawieniu w BIOSie napędu COMBO jako pierwszego i włożeniu płyty instalacyjnej WINDOWS instalacja nie startuje.
Problem występuje na 2 komputerach:
1. ASRock (Via KT600)
2. COMPAQ (Intel 815E)
Mam jeszcze trzeci komputer z płytą na nForce2 i musze jeszcze na nim sprawdzić ale cała sytuacja wydaje mi się conajmniej dziwna :ysz:
Macie może jakieś sugestie jak rozwiązać ten problem?
Będę wdzięczny za pomoc :)
Dominik

NeoFighter 26.06.2007 13:48

znajmomy ma Combo LG (nie pamietam dokladnie modelu), ale u niego poadlo odtwarzanie DVD, CD czyta i nagrya normalnie, a DVD nie wykrywa wogole
z drugiej strony jednak, jezeli przed restartem komputera wszystkie plyty czyta poprawnie, to raczej system jest winien

czy do tasmy, na ktorej jest naped jest podpiete jeszcze inne urzadzenie?
aspi zainstalowane?
probowales najnowszego firmware?

zawsze twierdzilem, ze naped combo to zly wybor

joujoujou 26.06.2007 13:54

Poza tym nap***281;d mo***380;e ju***380; domaga***263; si***281; emerytury. :idea:

dominrulez 26.06.2007 13:55

Cytat:

Napisany przez NeoFighter (Post 801300)
znajmomy ma Combo LG (nie pamietam dokladnie modelu), ale u niego poadlo odtwarzanie DVD, CD czyta i nagrya normalnie, a DVD nie wykrywa wogole
z drugiej strony jednak, jezeli przed restartem komputera wszystkie plyty czyta poprawnie, to raczej system jest winien

czy do tasmy, na ktorej jest naped jest podpiete jeszcze inne urzadzenie?
aspi zainstalowane?
probowales najnowszego firmware?

zawsze twierdzilem, ze naped combo to zly wybor

Na taśmie podpięty tylko ten napęd.
ASPI jest zainstalowane (ForceASPI v1.7).
A firmware od początku jest najnowszy 1.05 i żadnego później nie wydali.

Mówisz że wina systemu. Hmm...
No ale dlaczego nie chce odpalić instalatora WINDOWS? To mnie zastanawia.
Może poprostu napęd szlag trafił. No ale z drugiej strony jak podłączyłem do 1. kompa to było na początku ok a potem przestał działać i teraz przy 2. kompie znowu taka sama sytuacja. Sam już nie wiem co o tym myśleć :P

joujoujou 26.06.2007 13:57

Ile lat ma ten nap***281;d? :pytanie:

dominrulez 26.06.2007 13:58

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 801303)
Poza tym napęd może już domagać się emerytury. :idea:

No nie powinien jeszcze wysiadać :)
Był raczej sporadycznie używany przez jakieś 7 miesięcy.

NeoFighter 26.06.2007 14:15

czasem sie zdarza, ze swiezo kupiony naped kwalifikuje sie do wizyty w serwisie

joujoujou 26.06.2007 14:30

Je***347;li jest jeszcze na niego gwarancja - skorzystaj z niej. :idea:

zeto57 30.06.2007 19:08

również problem z napędem COMBO LG 4521B

Cytat:

Napisany przez dominrulez (Post 801295)

Witam!
Mam następujący problem z napędem COMBO LG 4521B
Po podłączeniu do komputera napęd instaluje się i jest bez problemowo wykrywany. Czyta wszystkie płyty jak należy. Ale po ponownym uruchomieniu komputera napęd jest widoczny ale po włożeniu płyty nic się nie dzieje (nie czyta), a po kliknięciu na ikonkę napędu otwiera się okno eksploratora i nic w nim nie ma.:ysz: - tak jakby płyta była pusta. Próbowałem już z różnymi płytami i zawsze jest tak samo.
Nawet po ustawieniu w BIOSie napędu COMBO jako pierwszego i włożeniu płyty instalacyjnej WINDOWS instalacja nie startuje.
Problem występuje na 2 komputerach:
1. ASRock (Via KT600)
2. COMPAQ (Intel 815E)
...............
Dominik

Witam!
mam ten sam napęd i podobny problem... jednak u mnie napęd odczytuje płyty DVD z programami (np. z czasopisma Niezbędnika KŚ) tylko raz tzn. odtwarzanych po raz pierwszy .... dziwne to ale prawdziwe ...

Kupioną płytkę DVD (z czasopisma) mogę odtworzyć pierwszy raz i nawet zainstalować program (tak już robiłem)...natomiast po następnym razie po włożeniu płyty do napędu-już tej płytki w napędzie nie widać .... płyty CD odtwarza bez problemu ..

chyba to nie jest normalne ...

-także mam płytę AS Rock

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:36.