Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Najlepsza jakosc nagrywanych plyt TDK-R do ps2 ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f104/najlepsza-jakosc-nagrywanych-plyt-tdk-r-ps2-72802/)

Emiya Shiro 28.07.2007 20:53

Najlepsza jakosc nagrywanych plyt TDK-R do ps2 ??

Mam ps2 przerobione (Grubasek) v7, uzywam plyt TDK DVD-R i posiadam nagrywarke _NEC DVD_RW ND-3550A ktora juz niestety raz byla w naprawie bo nieczytala wszystkich plyt dvd nawet tych ktore nagrala i miala troche problemy z CD i prawdopodobnie w niej laser wymienili (niewiem niepowiedziali wiem ze czekalem 2 czy 3 miechy az nagrywarka wroci z gwarancji :/)

Jak i jakim programem najlepiej nagrac obraz gry w iso na ps2 ?? (tzn glownie chodzi mi tu zeby byla najlepsza jakosc tego nagrywania (w tym sie uwzgledenia tez to zebyscie powiedzieli z jaka predkoscia mam nagrac))

TAGBA 28.07.2007 20:57

Najlepiej jest nagrywać z prędkością 4x a co do programu który miał by to nagrać to polecam Alcochol 120% lub Nero którego sam używam i za każdym razem płytka działała. Więc z mojej strony to polecam ci Nero.

Emiya Shiro 28.07.2007 21:03

z predkoscia 4x caly czas nagrywam i teraz chyba przezuce sie na 2x ale mam pewien problem zazuce posta z innego forum

================================================== =
Plyta TDK = Gra Megaman X7, Predkosc Nagrywania 4x, Programem Alcohol120%, typ: DVD-R
Plyta Verbatim = Gra Tales OF Abyss, Predkosc Nagrywania 4x, Programem Alcohol120%, Typ: DVD+R

Nagrywarka: _NEC DVD_RW ND-3550A

Wstawki FMV na poczatku gry jakby klatkuja (nie przez caly film ale non stop w tych samych momentach zamiast powinno byc pelne przejscie to lekkie klatki (niemozna nazwac tego MAKSYMALNYM cieciem sie filmiku tylko takim delikatnym LAGiem), ktos sie w temacie orientuje co jest grane ?? ja niestety niewiem co jest grane >.>

Wlozylem gre Final Fantasy 12 na plycie TDK-R nagrywanej alcoholem z predkoscia 4x i chodzi normalnie ale niepamietam teraz czy ta plyta byla nagrywana przed zepsuciem sie mojej nagrywaki czy juz po >.>ale chyba nagrywalem ja jak juz wrucila z serwisu.
================================================== ==

co myslicie o tym specyfiku ?? dodam jeszcze ze konsolka lezala na szawce nad tv i sie kuzyla przez pare miechow bo ani ja ani nikt z rodziny jej nieuzywal i teraz niewiem czego to jest wina czy zabrudzenia czy cus z laserem czy bog wie co >.> nawet na tym orginale tam w tym jednym miejscu sprawdzalem i ten obraz tak dziwnei skacze jak krece kamera w prawo albo lewo.

Berion 28.07.2007 21:05

Preferuj***281; ImageBurn, Verbatimy Advanced Azo/Crystal Azo i odpowiedni dob***243;r pr***281;dko***347;ci, ale to ju***380; jest indywidualna sprawa.

Zainteresuj sie programem DVDInfoPro i sam potestuj. Z***322;oty ***347;rodek nie istnieje, ale najlepiej od x2 do x8.

Emiya Shiro 28.07.2007 21:25

Plyt juz niezmienie ;) wiesz mam juz troche ponagrywanych na TDK ktore chodza idealnie i wlasnie dzisiaj zakupilem paczuszke 50 plyt TDK DVD-R (tylko tych plyt uzywam i jakos zawsz uzywalem zadko zdazalo sie ze kupywalem jakies gowniane plyty lacznie na tej nagrywarce moze nagralem z 10-15 gownianych plyt a reszta to albo TDK-DVD-R albo jakies gowniane plyty cd ktorych tez bylo malo ;) no i bezsensu bylo by sie teraz przezucac na inne plyty :D no i jeszcze musze zucic okiem na toturial o czyszczeniu ps2 :D bo teraz otworzylem klapke u luklem do srodka...niechcielibyscie wiedziec co tam zobaczylem xD jak tak wyglada to co jest za klapka dvd to ja sie boje pomyslec ile kuzu bedzie w samym ps2 xD ktos ma jeszcze jakies rady czym najlepiej czyscic ps2 oprocz laseru no i wlasnie gdzie i za ile dostane ten alkohol izopropanylowego i ile kosztuje ??

a jesli chodzi o te plytki TDK to przeciez ich nie wyzuce ;P pozatym jakbym sie przucicil na te Verbatimy to chyba bym musial wszystko odnowa poprzegrywac :(

btw. jak sie te testy robi i co jest co ?? robilem jakis programem nero cd speed jakas jedna opcje ktora byla dostepna chyba odczyt z plyty ale nic z tego nie jaze...

TAGBA 28.07.2007 22:25

Ja też używam płyt TDK takich kolorowych u mnie są po 3 zyla i wszystko pięknie ładnie śmiga. I nie kupuje w supermarketach tylko w sklepach komputerowych bo do tych super hiper marketach nie mam za wielkiego zaufania co do jakości płyt.

Emiya Shiro 29.07.2007 19:30

Ja kupuje takie plytki
http://www.todoverbatim.com/tienda/images/tdk-r16x.jpg
normalnie kupuje w sklepie ale jezuuu 2,25 zl od plytki >.> kupie 2 plyty i odrazu prawie 5 zl poszlo sie kochac dlatego przejechalem sie do Media Martu po ten pack 50 plyt.

Berion 29.07.2007 21:51

Z***322;om :D

Ponadto u mnie 25 "Verb***243;w z kija" (AA od MCC) stoi po 27z***322;. Ile wychodzi, sztuka ***322;atwo policzy***263;... A to i tak drogo!

Kup spr***281;***380;one powietrze i 'wiuuuu' po podzespo***322;ach. lepszej metody nie ma.
Izopropanol to nie wiem bo ja u***380;ywam wody destylowanej XD

Poczytaj na 'forumie' o C1/C2, PI/PO itd... :taktak: Dzia***322; DVD.

Emiya Shiro 29.07.2007 22:59

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 814756)

Ponadto u mnie 25 "Verb***243;w z kija" (AA od MCC) stoi po 27z***322;. Ile wychodzi, sztuka ***322;atwo policzy***263;... A to i tak drogo!

taa te plyty powinny byc tansze ja ze te moje 50 plyt TDK dalem 59,90 zl >.> btw. czemu z***322;om >.> ??

Cytat:

Kup spr***281;***380;one powietrze i 'wiuuuu' po podzespo***322;ach. lepszej metody nie ma.
Izopropanol to nie wiem bo ja u***380;ywam wody destylowanej XD

eh -_- zaluje ze jak mialem kase niekupilem sprezonego powietrza bo jak zobaczylem ta cene (25-30zl) to powiedzialem ze w zyciu niedam tyle kasy za to -_- jesli chodzi o ta wode destylowana to chyba jest nieco gorsza :> pozatym gdzie ja kupiles i ile dales ?? z tego co slyszalem to ten alkohol doskonale i najlepiej nadaje sie do czyszczenia soczewek laserow i gdzies na jednym forum wyczytalem jak ktos pisal zeby looknac do sklepu elektronicznego(elektrycznego?) i tam o to zapytac. Eh szkoda ze je nierobilem regularnego czyszczenia ps2 co miecha >.> ostatni raz PS2 otwieralem przed przerobka a to bylo jakies...hmm...niepamietam dokladnie ale cos z 2,5 do 3 lat temu >.> wtedy go tez dokladnie recznie z kuzu wyczyscielem jedynie co to niedostalem sie pod spodek plyty glownej i nieczyscilem lasera...

Cytat:

potem czytne teraz mi sie niechce :P i zreszta gram w erpega na PSP :D

Berion 29.07.2007 23:19

Cytat:

Napisany przez Emiya Shiro (Post 814815)
taa te plyty powinny byc tansze ja ze te moje 50 plyt TDK dalem 59,90 zl >.> btw. czemu z***322;om >.> ?? [...]

CMC Magnetics

Cytat:

[...] eh -_- zaluje ze jak mialem kase niekupilem sprezonego powietrza bo jak zobaczylem ta cene (25-30zl) [...]
Drogie, ale czym innym chcesz przeczy***347;ci***263; nie rozbieraj***261;c tego na czynniki pierwsze?

Cytat:

[...] jesli chodzi o ta wode destylowana to chyba jest nieco gorsza [...]
Nieco - to ma***322;o powiedziane - trzeba dobrze wytrze***263; oko bo mo***380;na 'zmiendoli***263;' ten kurz XD

Cytat:

[...] pozatym gdzie ja kupiles i ile dales ?? [...]
Dziadek u***380;ywa***322; jej do ***380;elazka (takie z pradziej***243;w...), wi***281;c nie kupowa***322;em :D, ale dosta***263; j***261; mo***380;na w chemicznym.

Cytat:

[...] szkoda ze je nierobilem regularnego czyszczenia ps2 co miecha [...]
A***380; tak cz***281;sto to nie wydaje mi si***281;, aby by***322;o konieczne, ale raz na rok mo***380;na. Ja czyszcz***281; dopiero jak mi gry przestaje bootowa***263; XD

Emiya Shiro 30.07.2007 13:12

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 814826)
Cytat:

taa te plyty powinny byc tansze ja ze te moje 50 plyt TDK dalem 59,90 zl >.> btw. czemu z***322;om >.> ?? [...]
CMC Magnetics

eee mozna jasniej bo dalej niejaze oco biega i czemu twierdzisz ze te plyty to zlom...

EDIT: Powiedzcie mi jaki test mam zrobic (i gdzie on jest) w tym programie DVDinfoPro ??

Cytat:

Gdzie ty to masz bo w takowym dziale nic niewidze zeby cos pisalo nawet w szukajce po wpisaniu "PI PO" nic nieznajduje...

EDIT:
zrobilem 2 testy
1. Z tego nic kompletnie niejaze oco tu biega:
http://img521.imageshack.us/img521/1...kr4xxl9.th.png

2. Tu widze ze plyta niema zadnych bledow
http://img505.imageshack.us/img505/2...xcrchx1.th.png

Testy przeprowadzilem na jednej nieporysowanej nagranej z 7-8 miechow temu gry do PS2 FFXII ktora chodzi idealnie na moim PS2 (Plyta to TDK-R nagrana z predkoscia 4x)

Berion 30.07.2007 19:06

Interesuj***261;cy jest pierwszy wykres, kt***243;ry ukazuje Hiroshima'***281; na Twoim no***347;niku. Mordujesz nap***281;d PS2 :taktak:

M***243;j Pionek ma ju***380; swoje lata i robi PIF~10, PI~300 co ju***380; jest kiepskim wynikiem!

Drugi wykres to CRC, kt***243;rych jeszcze nie masz.

PS: Z wyszukiwarki nie umiemy korzysta***263;? ;]
PPS: CMC Mag. -> podk***322;ad, ale widz***281; ***380;e u Ciebie jest inny.

Emiya Shiro 30.07.2007 19:34

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 815104)
Interesujący jest pierwszy wykres, który ukazuje Hiroshima'ę na Twoim nośniku. Mordujesz napęd PS2 :taktak:

Mój Pionek ma już swoje lata i robi PIF~10, PI~300 co już jest kiepskim wynikiem!

to niby co mam zrobic ?? plyta jest na bank dobra >.> to jest chyba wina nagrywarki... mozesz jasniej opisac co ja mam z tego rozumiec i jak to poprawic ??

Cytat:

Drugi wykres to CRC, których jeszcze nie masz.

jeszcze niemam i raczej niebedzie dbam o plyty jak cholera i na zadnej plycie niemam zadnych bledow nawet na tych co maja juz ze 2 lata.

Cytat:

PS: Z wyszukiwarki nie umiemy korzystać? ;]

skorzystalem i nic nie znalazlo niemoja wina...

Cytat:

PPS: CMC Mag. -> podkład, ale widzę że u Ciebie jest inny.

z tego co w tym quote napisales nierozumiem ani jednego slowa oczym ty tu mi napisales O_o

TAGBA 30.07.2007 20:24

A czy jest jakiś inny program do przeprowadzania takich testów be ten za bardzo to nie chce mi działać?

Emiya Shiro 30.07.2007 20:44

Przoprowadzilem taki sam test na tym orginale w ktorym obraz troche skacze jak poruszam kamera.

(plyta jest troche porysowana ale nie az tak zeby mogla dzialac do bani nawet na starym wysluzonym laserze w ps2 ;))

Wykres nr 1:
http://img104.imageshack.us/img104/7...eorgkh2.th.png

Wykres nr 2:
http://img125.imageshack.us/img125/5...gcrcii9.th.png

Co mozecie powiedziec o tej plytce ??

PS: (...mam takie dziwne wrazenie ze ten zapis tego ff12 tak wyglada przez moja nagrywarke po tym jak sie w niej prawdopodobnie laser spierniczyl(mowie prawdopodobnie bo niewiem co sie tak naprawde zepsulo :/) i teraz chyba fatalnie przez to nagrywa :/)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:25.