Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Procedura, płytki i programy te same a wynik inny :( (https://forum.cdrinfo.pl/f2/procedura-plytki-programy-te-same-wynik-inny-7286/)

niceboy 14.04.2002 11:34

Procedura, płytki i programy te same a wynik inny :(

Może to o co zapytam będzie banalne ale przyznam się że... nie rozumiem czegoś...
Od kilku miesięcy używam tego samego oprogramowania, nagrywarkę Teac W516EB mam od pół roku, a od 2 dni mam dziwne problemy...
Z pików mp3 tworzę płytkę audio za pomocą Nero 5.5.7.2 i używam do tego (jak zazwyczaj) płytek Platinum 700 MB... Nie robiłem nawet overburningu bo całośc zajmuje 76 minut.
Po nagraniu wkładam płytke do wieży i... ta nie czyta płytki :(
Do tej pory nie miałem ani JEDNEGO tego typu problemu... a teraz w ciągu 2 dni już 3 płytki...
Co może być powodem? Inne, wcześniej nagrane płytki są odtwarzenie bez problemów.
Za sugestie dzięki z góry

&y 14.04.2002 11:40

Inne plytki? Czasem zdarza sie, ze w jednym pudelku (np. pakowane po 25 szt.) sa rozne... Inna szybkosc nagrywania... Kodek Mp3 w Nero... Problemy z Winda...
Tyle mi przyszlo do glowy, ale powodow moze byc wiele...
Pozdro

Taz40 14.04.2002 11:43

Cze!

Nagrywasz z jaką prędkością?
Sprawdz czy na płytki tego rodzaju da się nagrac dane - może partia skopana?

niceboy 14.04.2002 12:14

dzięki za sugestie...
Żeby było zabawniej: żadnych problemów z windą, a płytki były nr 16 i następne z opakowania 25 szt.
Tak się zastanawiam czy powodem może być gorsza jakość mp3? Ale były zgrywane z jakością CD quality Easy CD-Da Extractorem 4.6.1, poza tym wtedy byłoby gorsze odtwarzanie utworków a nie problem z odczytem płytki we wieży (nie żadnej informacji z tych płytek)
Pozdrawiam

Nol 14.04.2002 17:32

U mnie podobne zjawisko tylko z Akossami. Zmniejszyłem prędkość nagrywania do 8x i wszystko gra. Pytanie jak długo na Akossach można grać i co :)
Zresztą płyty i tak nie były dla mnie, a gościa solidnie uprzedziłem przed takimi nośnikami.

Pozdrawiam

niceboy 15.04.2002 08:24

dzięki, spróbuję zmniejszyć prędkośc :)

bgn 15.04.2002 14:26

Jesli mozesz to sprawdz, kto jest producentem tych platinium ktore ci sie wala i tych gdzie naganie bylo poprawne. Ja kiedys prawie wszystko nagrywalem na Platinium, ale po paru postach ( jakies pol roku temu) sygnalizujacych problemy z tymi plytami ( żółknięcie, utrata danych) zaczalem sprawdzac, kto zmajstrowal plyki i jak sie okazalo, ze doliczylem sie pieciu roznych majstrow, to da łem sobie spokój. Wynika z tego, ze Platinium jest nazwa handlowa i plyta plycie nierowna

niceboy 15.04.2002 19:12

Thx :)
ale obawiam się że nie dojdę do producenta tych płytek... nie wiem po prostu gdzie znaleźć tą informację, a płytki były kupowane w hurtowni papierniczej... Cóż, zobaczymy jak zachowają się następne płytki z tego opakowania :)

grzeniu 15.04.2002 19:31

Cytat:

niceboy (15-04-2002 19:14):
Thx :)
ale obawiam się że nie dojdę do producenta tych płytek... nie wiem po prostu gdzie znaleźć tą informację, a płytki były kupowane w hurtowni papierniczej... Cóż, zobaczymy jak zachowają się następne płytki z tego opakowania :)
Producenta plyt i jeszcze pare innych rzeczy mozesz sprawdzic np programikiem do ktorego masz tu linka, zreszta rozejrzyj sie jeszcze w dziale download. :-)
javascript:download2('software/Utils-Diagnostyka/cdrid163.zip','1191034429','soft')

Pab 15.04.2002 19:59

ATIP czytajcie...(FAQ też!) producenta ustalajcie...
Czy muszę wskazać palcem, ale co tam. W prawym dolnym rogu - programik do tego :o

niceboy 21.04.2002 12:06

dzięki serdeczne :) także za załaczenie plików... mea culpa... tak dawno nie miałem problemu z płytkami że zapomniałem że mam parę przydatnych programów :))))))
a producent moich płytek CD został rozpoznany jako NAN-YA Plastic Corp.
Pozdrawiam

Sobol 21.04.2002 14:13

Cytat:

Pab (15-04-2002 20:02):
ATIP czytajcie...(FAQ też!) producenta ustalajcie...
Czy muszę wskazać palcem, ale co tam. W prawym dolnym rogu - programik do tego :o
Co to za program? jakieś problemy na wstępie i nie widzi mojego LiteOna 102B
Pozdrw

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:57.