![]() |
Jakie płytki do audio?
Czy różne rodzaje płytek nadaj± się tak samo dobrze do nagrywania audio? Nie jestem audiofilem więc nie mówię o "super idealnej" kopii lecz chodzi mi o to aby nagrana płyta była trwała i była odczytywana w możliwie dużej ilo¶ci różnych czytników.
Jakie płyty polecacie (szczególnie te zwykłe, nie tzw. audio)? Czy kto¶ narzeka np. na audio nagrane na naktańszych płytkach z powodu ich jako¶ci (a nie czytnika)? Thx. |
plyty for audio - nie radze - sa takie same jak normalne (kilka prob w bardzo dobrze naglosnionym pomieszczeniu - testy w 'ciemno') a duzo drozsze
ja muze nagrywam na TDK Dview i czasami (jak od kogos dostane) na verbatimach [byle na granatowym nosniku] speed 8x program nero lub clonecd mam tez kilka skladanek imprezowych na esperanzach czy platinuimach i one tez brzmia calkiem dobrze, tylko ze ich trwalosc jest mniejsza i starsze badz zfatygowane czytniki maja z nimi czasem problemy |
na verbatimach [byle na granatowym nosniku]
jaki¶ specjalny powód ??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
im lepszy kontrast i im lepsza jakosc wypalania (moc, ogniskowanie, predkosc) tym mniej takich wahan w czytniku - mniej cudow w dzwieku a to ze plyty sie latwo rysuja - to zludzenie - na ciemnym po prostu lepiej widac... poza tym plyty CDR z natury sa duzo podatniejsze na zarysowania niz srebrne tloki, ktore momentami mozna nazwac niezniszczalnymi poza tym niebieski nosnik (z zwlaszcza zloty) ma o wiele dluzszy czas zaniku niz bladozielony - plyta bedzie dluzej zyla... glebsza wiedze mozna znalesc w dziale plyty na cdrinfo.pl - polecam |
Cytat:
dopiero niedawno przerzucielm sie na platinumki i raczej tylko do zgrywania filmow ;) a jezeli chodzi o dane a zwlaszcza wazne dane to nagrywanie ich na tanszych plytkach mija sie z celem reasumujac moim zdaniem verby sa bardzo dobre zarowno do danych jak i audio |
Verbatim (granatowe)
Sony Ricoch (no label, dawno ich nie widziałem) |
Verbatim Metal Azo ( r ) :)
TDK Reflex Ultra Dysan Universal Black Pozdrawiam |
Ja audio nagrywam glownie na dysanach black i jakosc jest naprawde dobra i czytaja je wszystkie czytniki z jakimi mialem do czynienia
Pozdroo |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:40. |