![]() |
DVD DUAL LAYER srebrna
Po obdzwonieniu kilkunastu sklepow chyba tylko to forum pozostalo mi abym choc mogl sie zorientowac czego szukac.
A wiec jak w temacie szukam takich plyt, a dokladnie plyty, ktora ma strone zapisu w kolorze "srebrnym". Moj samochodowy czytnik GPS czyta podobno tylko wlasnie takie nosniki i zeby cokolwiek wgrac musi diostac "papu" na takim "talerzu". Moze mi ktos napisze jakiej plyty szukac (firma, nazwa, model), bo gdzie dzwonie mowia ze nie moga mi pomoc. Zaczynam sie zastanawiac czy to cos istnieje, a ktos robi mnie w "wala". Prosze o pomoc |
Widocznie twoj odtwarzacz odczytuje tylko DVD t***322;oczone bo normalne nagrywalnie plyty nie maja srebrnego barwnika, daj mu jakas Verbatima albo Sony DVD+R, a musi to byc dysk DL ?
|
Ostatnio nagra***322;em kilka p***322;ytek mapy GPS do volvo NAVTEQ RTI na
(Benq DVD+R DL x8) i odczyt jest ok. |
Cytat:
Będę wdzięczny za jakieś sugestie pozdrawiam |
:pirat: ?
Nie rozmawiamy na tym forum o takich rzeczach. Proponuj***281; ponownie zapozna***263; si***281; z regulaminem forum. |
Panowie nie chcialem zakladac nowego tematu a przy okazji mam pytanie do Was o pewn***261; "rzecz".
Chcialbym sie dowiedziec czy jest taka mozliwosc, zeby na plyte DL nagrac obraz partycji c: (windows z oprogramowaniem ok 7gb) po to zeby w razie awarii systemu mozna bylo wlozyc do napedu taka plyte i w krotszym czasie polozyc system z oprogramowaniem. Z tego co sie orientuje z plyta 4,7gb mozna tak zrobic ?? |
Jak najbardziej to jest mo***380;liwe
Programy typu Norton Ghost, Acronis TrueImage itp. W dodatku programy te u***380;ywaj***261; kompresji przez co np 10GB Vista zajmuje poni***380;ej 4GB na p***322;ycie. |
Cytat:
Znalalem w szafce w pracy oryginal Norton Ghost 12.0 :), wiec tym programem chcialbym stworzyc taka plyte. Poczytam sobie najpierw ksiazeczke o Norton Ghoscie bo nie mam pojecia jak to zrobic, a jakbym czegos nie wiedzial to bede pytal. dzieki |
sobrus zrobilem kopie zapasowa partycji c: ponad 7gb wyszlo. jako miejsce docelowe ustawilem nagrywarke dvd i program zapisal mi kopie tej partycji na 2 plyty dvd. Teraz mam pytanie do Ciebie. Czy mam juz gotowe bootowalne plyty (win+oprogramowanie), ktore mi ghost nagral czy mam jeszcze cos z tym zrobic?
p.s. na probe jak juz bylo po wszystkim zostawilem plyte w napedzie i zrestartowalem kompa chcac sprawdzic czy bedzie jak w przypadku windowsa ale nie bylo efektu rozruchowego jak w przypadku plyty z windowsem. Co mam dalej zrobic ? |
szczerze to nie wiem bo ja mam na osobnej plycie Ghosta a na osobnej obraz.
Ghost na pewno umozliwia zrobienie plyty startowej z ghostem. Musisz poszperac w opcjach. |
powinna byc startowa, zalezy co w opcjach wybrales. ja osobiscie tworze obrazy na hdd bo blyskawicznie sie wczytuja. gorzej jak hdd padnie:)
|
Cytat:
Nie wiem co zrobilem zle. Moglbys po kolei napisac jak mam po kolei zrobic bootowalna plyte partycji c: (windows+oprogramowanie) w Norton Ghoscie 12.0? bylbym wdzieczny bo nie mam pomyslu:nie: Zielony jestem 1-szy raz to robilem. W sumie kopie zapasowa partycji Ghost zrobil szybko ale pozniej ok godzine sprawdzal sobie poprawnosc zrobienia kopii zapasowej i ok godziny mielil plyty ktore musialem na przemian wkladac do napedow bo program o nie wolal i na koncu wyskoczyl komunikat ze wqszystko jest ok.:help: |
jezeli na dvd zostalo ci trche miejsca to utworz normalny dysk bootowalny np w imgburn i dodaj ghost.exe na plyte, nastepnie dodaj image partycji i powinno byc ok. ja uzywam starej wersji 9 i to pod dosa.
tu dokladniejszy opis http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=50017 widac ze nowe wersje nie robia sam bootowalnych plyt, chyba ze pod windowsem jest inaczej. tu wiecej http://www.google.com/search?hl=pl&c...+ghost&spell=1 jesli chodzi o bott dvd to acronis robi to chyba od razu - nie uzywam wiec nie wiem. |
Zrobilem osobny dysk startowy. Norton Ghost mi go stworzy***322;, zajmuje ok 400mb, wyprobowalem i zadzialalo. Dzieki wszystkim, ktorzy mi pomogli .Teraz moge przywrocic Winde ze sterownikami i z oprogramowaniem w jakies 20-30 min :). pozdro
|
volvo
Z tego co właśnie przeczytałem rozumiem że żebym nagrał plyte do navi do volvo musze sobie kupić plytke benq dl 8x a czy mam ją nagrac normalnie czy musi być ona wypalona !?? a czy ma ktoś może nową navigacje do volvo jesli tak to prosze o kontakt !! wojtek_sli@wp.pl
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29. |