![]() |
wyłaczanie kompa z pulpitu
Panowie - jakie magiczne sformułowanie pozwoli mi na stworzenie skrótu na pulpicie do opcji "WYŁĄCZ SIĘ KOMPUTERZE"?
pozdrawiam, Marcin |
mozesz uzyc tego softu:
http://aumha.org/downloads/shutdown.zip albo napisac bata z taka komenda: SHUTDOWN -s -t 01 jesli zamiast zmiennej s wstawisz r to bedziesz mial restart |
w tweak xp jest opcja ktora robi ci ladne ikonki na pulpicie do wylaczania, restartu, stanu wstrzymania. :)
|
dzięki serdeczne!
|
a ja troche podobne mam pytanie, tyle ze o wylaczanie monitora.
Jak wiadomo, w ustawieniach wygaszacza ekranu mozna ustawic, by po x minutach nie uzywania komputera wylaczal sie monitor, dysk itp. Czy wie ktos jak zrobic jakis wlasnie taki skrot/maly programik po uruchomieniu ktorego wylaczal by sie monitor? |
Eliasz znalazlem cos takiego
jesli nie rozumiesz jakiegos fragmentu to Ci przetlumacze Cytat:
|
Eliasz, mam taki programik.
Nazywa sie Wizmo (Windows Gizmo). Uzycie - robisz na pulpicie skrot do wizmo.exe -monoff dziala wysmienicie! TU jest strona programu. cale 37kB do sciagniecia :P. Jak widac ma duzo wieksze mozliwosci (ktorych ja jednak nie uzywam) |
@nimal i @sobrus wielkie dzieki, szukalem tego juz jakis czas :) zaraz przetestuje
|
Ilość załączników: 1
it works! :jupi:
|
Cytat:
fajny ten programik, lista funkcji też jest dość długa :) |
Skrót/komenda/program? do wyłączenia/włączania monitora
Witam!
Czy jest jakiś program/komenda/skrót, tak abym mógł zaprogramowac sobie przycisk na klawiaturze aby mi wyłączał i najlepiej ten sam włączał monitor?. PROSZE o pomoc |
|
Wydaje mi si***281; ***380;e juz by***322; taki temat, ale mog***281; si***281; myli***263; ;)
|
by***322; by***322; nawet reputke dosta***322;em, dlatego przypomne (bo mam linka :P )
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...707#post641707 btw. sp***243;jrzcie te***380; na post Nimala ponad moim. Tam te***380; jest jaki***347; chyba fajny program. |
Tak jak to pisał @Sobrus w tamtym watku, program nazywa sie Wizmo (Windows Gizmo).
Uzywam go juz rok i moge go polecic. A w skrocie do wizmo.exe przed "monoff" mozna dodac jeszcze polecenie "quiet" -bo domyslnie po uruchomieniu tego skrotu w glosnikach slychac jeszcze jakis dzwiek. U mnie to tak wyglada: Kod:
"C:\Program Files\wizmo.exe" quiet monoff |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:33. |