Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Bledy po zapisie zdjec na DVD - POMOCY! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/bledy-po-zapisie-zdjec-dvd-pomocy-73295/)

jantar5 31.08.2007 10:59

Bledy po zapisie zdjec na DVD - POMOCY!

Witam
Chcialem nagrac sobie fotki z wakacji (jakies 3,5tys plikow "jpg" posegregowanych w 11 katalogach - calosc zajmuje jakies 4,2GB).
Mam nagrywarke LG GSA-4163B. Po zapisie plyty (Verbatim Archiwal Grade) zakonczonym powodzeniem, plyta nie przeszla weryfikacji Nero (wersja 7). Po probie odczytu, niektore fotki wyswietlaja sie cale, niektore tylko fragment. Mysle sobie, moze plyta uwalona wiec wkladam tym razem Verbatim Azo - po udanym zapisie znow bledy!!
Nieco poirytowany porzyczam DVD Pioneer 112D - pewny ze moj LG juz dogorywa wypalam ponownie Verbatim Archiwal Grdade - znowu bledy!!!.
Ponownie nagrywam Pionkiem tym razem na TDK DVD-RW - ponownie bledy!! Wszystkie plyty nagrywane z predkosciami 4, 6, 8. Dodam ze problemy zaczely sie niedawno, wczesniej nie mialem takich "kwiatkow". Komp nie krecony jedynie pamieci (1GB) byly od poczatku ustawione na CL2 - ale memtesty wypadaja ok.
W systemie ustawione UDMA-66, plyta glowna Abita na nforce4, zasilacz Chieftec 420W.
Juz nie wiem co moze byc przyczyna blednego zapisu danych - stosowalem rozne plyty, rozne nagrywarki, rozne predkosci nagrywania i dalej to samo - najdziwniejsze jest to ze Nero konczy nagrywanie prawidlowo, dopiero przy weryfikacji sypie bledami a dane na plycie sa uwalone. Moze to wina tasmy (w co watpie, bo wczesniej nie byla ruszana, a po zamontowaniu Pionka dokladnie ja docisnalem), moze winny jest Nero??
Moze jakies sugestie??
Pozdrawiam

Sunna 31.08.2007 11:43

Te same zdjecia sa uwalone ?
Moze zmien nazwe katalogu bo mialem taki skecz z odcinkiem jednego serialu ze jak zmienilem jego nazwe po rozpakowaniu z archiwum to wyskakiwal jakis blad n odtwarzaczu :) Jak nazwy nie zmieniam to dziala normalnie. Jak przeniose w inne miejsce na dysku to dziala normalnie. Nagralem to na plytke z tego miejsca co dzialalo a na plytce blad sie pojawia przy probie odtwarzania. Na szczescie wystarczy kliknac aby ten blad wylaczyc i dziala. Dziwna sprawa.

Wracajac do tematu. Pojdz do kogos zaufanego z dyskiem i nagraj tam zdjecia na sprzecie tej osoby.
Mnie juz nic nie zdziwi.

I jeszcze jedno, mozesz tez sprobowac jakiegos innego programu. Tylko plyta rw by sie przydala do tej zabawy.

jantar5 31.08.2007 11:55

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 828210)
Te same zdjecia sa uwalone ?
Moze zmien nazwe katalogu ..........o kogos zaufanego z dyskiem i nagraj tam zdjecia na sprzecie tej osoby.
Mnie juz nic nie zdziwi.
I jeszcze jedno, mozesz tez sprobowac jakiegos innego programu. Tylko plyta rw by sie przydala do tej zabawy.

Nazwa plikow i katalogow nie ma tu znaczenia - ich ilosc na pewno, bo dane z mala liczba plikow wypalaja sie prawidlowo.
Musze chyba zainstalowac jakis inny soft do wypalania - co proponujecie?
Pozdro

sobrus 31.08.2007 12:11

Spr***243;buj IMGBurnem
Ponadto ja swoje fotki zabezpieczam DVDIsasterem. Kilkadziesi***261;t tysi***281;cy badsector***243;w nie robi wtedy r***243;***380;nicy cho***263; oczywi***347;cie nie namawiam nikogo do takich test***243;w ;)

jantar5 31.08.2007 12:23

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 828215)
Spróbuj IMGBurnem
Ponadto ja swoje fotki zabezpieczam DVDIsasterem. Kilkadziesiąt tysięcy badsectorów nie robi wtedy różnicy choć oczywiście nie namawiam nikogo do takich testów ;)

DVDIsaster - coz to takiego???

jantar5 31.08.2007 12:47

Cytat:

Napisany przez jantar5 (Post 828218)
DVDIsaster - coz to takiego???

oki juz sprawdzilem - tego DVDIsastera sobie daruje. Poleccie jakies dobre i sprawdzone progsy do wypalania plytek DVD.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:34.