Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Fotografia (https://forum.cdrinfo.pl/f42/)
-   -   ACDSee, Firegraphic nie widza pewnych zdjec... (https://forum.cdrinfo.pl/f42/acdsee-firegraphic-nie-widza-pewnych-zdjec-74510/)

nimal 25.09.2007 14:37

ok, zdjecie wyglada ok, otweiram wszystkim co mam, naglowek pliku ok, exif ok, itd itd.. (jezeli robiles resajz, to mozliwe, ze program, ktorego uzyles, odbudowal ewentualne uszkodzenie - wiec jeszcze sprawdz czy po pobraniu tego zamieszczonego zdjecia z netu nadal masz klopot z jego otwarciem)
atrybuty pliku tez w pozadku - przynajmniej u mnie po jego pobraniu
widze dwie mozliwosci, choc moge sie mylic - troche zgaduje:

- bawiles sie/ktos sie bawil uprawnieniami systemu plikow i programy glupieja jak widza zdjecia "uczynione prywatnymi"

- albo cos jest nie halo z tymi programami

sam uzywam darmowego IrfanView - maly szybki i legalny - polecam
XnView tez ma wielu zwlennikow

te dwa to w tej chwili chyba najpowazniejsi konkurenci

szturmem Picassa (tez freeware) zdobywa uznanie, ale to program o zupelnie innych zalozeniach - bardziej do segregacji zdjec niz tylko ich przegladania

warto sprobowac, jezeli nie jestes za bardzo z tymi Twoimi zzyty ;)

pitcop 25.09.2007 14:12

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez nimal (Post 839497)
firegraphic nie znam w ogole a acdsee nie uzywalem od kilku lat...
ale przede wszystkim nie rozumie do konca probelmu
programy nie widza zdjecia w sensie nie sa z nim skojazone, nie chca go otworzyc, czy moze nie tworza podgladu w trybie widoku miniatur (acdsee ma taki na pewno)?
wzuc jedno przykladowe zdjecie sprawiajace problemy - zobaczymy, czy z samym plikiem wsio jest ok

Mysle ze problem opisalem dosc jasno ;) Napisalem wczesniej, ze wszystkie rodzaje plikow mam skojarzone z ACDSee oraz Firagraphic. Niektore zdjecia otwieraja sie bez problemu a NIEKTORYCH WOGOLE JAKBY NIE WIDZIAL, chociaz sa w danym katalogu! Powtarzam, wszystkie pliki sa w takim sa w takim samym formacie JPEG. Poprzez explorator windows wszystkie zdjecia sa widoczne, problem zaczyna sie po wlaczeniu ACDSee oraz Foregraphic...

P.S.
wrzucam jedno zdjecie...

P.S. 2
A mozna wiedziec jakiego programu do przegladania zdjec uzywasz obecnie?

nimal 25.09.2007 13:20

firegraphic nie znam w ogole a acdsee nie uzywalem od kilku lat...
ale przede wszystkim nie rozumie do konca probelmu
programy nie widza zdjecia w sensie nie sa z nim skojazone, nie chca go otworzyc, czy moze nie tworza podgladu w trybie widoku miniatur (acdsee ma taki na pewno)?
wzuc jedno przykladowe zdjecie sprawiajace problemy - zobaczymy, czy z samym plikiem wsio jest ok

pitcop 25.09.2007 11:45

ACDSee, Firegraphic nie widza pewnych zdjec...

Witam!

Sprobuje tutaj popytac o rade. Kupilem laptopa (sterowniki OK) i przekopiowalem wszystkie dotychczasowe pliki z PC na nowy komputer. Problem mam z przegladarakimi zdjec - ACDSee i Firegraphic (najnowsza wersja FIregraphic). Otoz nie widza one pewnych zdjec (zauwazylem, ze jest to wiekszosc zdjec zrobionych cyfrowymi kompaktami). Osobiscie mam Nikona D80 i tutaj problem nie wystepuje, W/w programy widza zdjecia zrobione przez ten aparat. Najdziwniejsze jest to, ze WSZYSTKIE zdjecia sa w takim samym foramacie - JPEG! Nie wiem co jest?? Obydwa programy sa skojarzone z
wszystkimi typami plikow... Czy jest na to jakas logiczna odpowiedz. Dzieki z gory!
Pozdrawiam!
Piotrek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:33.