Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ponowna instalacja XP po zmianie płyty głównej (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ponowna-instalacja-xp-po-zmianie-plyty-glownej-74583/)

KarolluZ 27.09.2007 21:44

Ponowna instalacja XP po zmianie płyty głównej

Otóż mam taką sprawę. zazwyczaj jak ktoś wymienia płytę główną w komputerze to musi ponownie zainstalować xp, czy da się to jakoś obejść ? Coś wykasować, aby xp nie walił po oczach blue screenem i restartem kompa !?

Sunna 27.09.2007 21:52

Zainstalowac win98 i zrobic upgrade :D
Mi pomoglo.

_bakupl_ 27.09.2007 22:05

Chyba pro***347;ciej odrazu XP

Moze naprawa? Bo to kwestia sterownikow i boota?

Arepo 27.09.2007 22:20

Wariant optymistyczny to doinstalowanie nowych sterowników do płyty (jeśli reszta sprzętu się nie zmieniła), pesymistyczny - wiadomo. Nie ulega wątpliwości, że warto spróbować.

W zasadzie to niekoniecznie musi coś źle działać - najlepiej uruchomić system i sprawdzić. Ja po zmianie płyty (co prawda na tym samym układzie ***8211; nforce2) włączyłem komputer i miałem wrażenie jakby nic się nie zmieniło, wystarczyło dodać sterownik do karty sieciowej. Wszystko chodzi pięknie do dziś :taktak:.

Rzeczywiście zaleca się instalowanie na nowo systemu po zmianie tak newralgicznej części jak płyta główna - aby nie było niemiłych niespodzianek. Często jednak tych niespodzianek nie będzie i można to uznać za działania czysto przekonaniowo/porządkowe, czyli że jak komputer nowy to i nowy system.

pozdrawiam

**mondeo** 27.09.2007 22:35

Jak ci windows nie wstanie to mo***380;esz zrobi***263; napraw***281; z instalatora windowsa
przynajmniej danych na dysku nie potracisz.

KarolluZ 27.09.2007 22:37

a tak ogolnie... moze coś z pliczkiem odpowiedzialnym za konfiguracje sprzętową ? czy to nie jest pliczek hal.dll ? Warstwa abstrakcji sprzętu (HAL, Hardware Abstract Layer) !? może po prostu go przywrócic z plytki instalacyjnej xp z konsoli odzyskiwania !? Jak sadzicie ?

_bakupl_ 27.09.2007 22:44

Cytat:

Napisany przez KarolluZ (Post 840567)
a tak ogolnie... moze coś z pliczkiem odpowiedzialnym za konfiguracje sprzętową ? czy to nie jest pliczek hal.dll ? Warstwa abstrakcji sprzętu (HAL, Hardware Abstract Layer) !? może po prostu go przywrócic z plytki instalacyjnej xp z konsoli odzyskiwania !? Jak sadzicie ?

Sprobuj, nic nie szkodzi, ja pisalem wlasnie o konsoli odzyskiwania (naprawa instalacji)

loki7777 27.09.2007 23:00

instaluj jeden na drugi:) ostatnio zmienilem wsio w kompie, i BS na dzien dobry, wiec plytka z xp i instalacja na ta sama partycje, wsio dziala, zabierasz dane i czysta instalka

Sunna 28.09.2007 00:08

Cytat:

Napisany przez _bakupl_ (Post 840547)
Chyba prościej odrazu XP

Moze naprawa? Bo to kwestia sterownikow i boota?

Chodzilo mi o to ze przed zmiana plyty miec win98 zainstalowany. Dwa systemy to czasem dobry pomysl, np w razie awarii plyty mozemy blyskawicznie zaczac prace na kompie.

KarolluZ 28.09.2007 00:27

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 840600)
Chodzilo mi o to ze przed zmiana plyty miec win98 zainstalowany. Dwa systemy to czasem dobry pomysl, np w razie awarii plyty mozemy blyskawicznie zaczac prace na kompie.

No tak... ale po co komu winda98 zwłaszcza, że już nic pod nią nie działa... nie ma wsparcia... nie ma nowszych sterów... nie obsluguje dyskow sata... nawet jak ktos ma wolnego kompa to i tak decyduje się na winde xp :>

andy 28.09.2007 05:39

Cytat:

Napisany przez Sunna

A od czego s***261; dystrubucje Live ?

loki7777 28.09.2007 09:31

moze i tak, ale live xp (chyba wersja bartpe -1 wersja) nie widzialo hdd na sata2 (nf4ultra i msi k8-wiec raczej kicha z przekopiowaniem czegos)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:14.