![]() |
Ponowna instalacja XP po zmianie płyty głównej
Otóż mam taką sprawę. zazwyczaj jak ktoś wymienia płytę główną w komputerze to musi ponownie zainstalować xp, czy da się to jakoś obejść ? Coś wykasować, aby xp nie walił po oczach blue screenem i restartem kompa !?
|
Zainstalowac win98 i zrobic upgrade :D
Mi pomoglo. |
Chyba pro***347;ciej odrazu XP
Moze naprawa? Bo to kwestia sterownikow i boota? |
Wariant optymistyczny to doinstalowanie nowych sterowników do płyty (jeśli reszta sprzętu się nie zmieniła), pesymistyczny - wiadomo. Nie ulega wątpliwości, że warto spróbować.
W zasadzie to niekoniecznie musi coś źle działać - najlepiej uruchomić system i sprawdzić. Ja po zmianie płyty (co prawda na tym samym układzie ***8211; nforce2) włączyłem komputer i miałem wrażenie jakby nic się nie zmieniło, wystarczyło dodać sterownik do karty sieciowej. Wszystko chodzi pięknie do dziś :taktak:. Rzeczywiście zaleca się instalowanie na nowo systemu po zmianie tak newralgicznej części jak płyta główna - aby nie było niemiłych niespodzianek. Często jednak tych niespodzianek nie będzie i można to uznać za działania czysto przekonaniowo/porządkowe, czyli że jak komputer nowy to i nowy system. pozdrawiam |
Jak ci windows nie wstanie to mo***380;esz zrobi***263; napraw***281; z instalatora windowsa
przynajmniej danych na dysku nie potracisz. |
a tak ogolnie... moze coś z pliczkiem odpowiedzialnym za konfiguracje sprzętową ? czy to nie jest pliczek hal.dll ? Warstwa abstrakcji sprzętu (HAL, Hardware Abstract Layer) !? może po prostu go przywrócic z plytki instalacyjnej xp z konsoli odzyskiwania !? Jak sadzicie ?
|
Cytat:
|
instaluj jeden na drugi:) ostatnio zmienilem wsio w kompie, i BS na dzien dobry, wiec plytka z xp i instalacja na ta sama partycje, wsio dziala, zabierasz dane i czysta instalka
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
moze i tak, ale live xp (chyba wersja bartpe -1 wersja) nie widzialo hdd na sata2 (nf4ultra i msi k8-wiec raczej kicha z przekopiowaniem czegos)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:14. |