Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Wolne nagrywanie -pomocy (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wolne-nagrywanie-pomocy-7497/)

mic`el 27.04.2002 11:51

Wolne nagrywanie -pomocy

Witam wszystkich bo jestem tu pierwszy raz :)
Kupilem nagrywarke OEM: NEC 24/10/40. Wszyscy mowia ze plyty powinny mi sie nagrywac jakies 3-4 minuty a u mnie trwa to ok 12 minut na maxynalnej szybkosci. Zmienialem ustawienia i nic. A wczoraj Nero przestal wykrywac moja nagrywarke (a wykrywal) i juz kompletnie nie wiem o robic.
Prosze pomozcie.
Mic`el

Fantomas 27.04.2002 11:57

A czy system w ogóle widzi nagrywarkę (Panel -> System -> Menadźer Urządzen -> CDROM)
Poza tym sprawdzić versję ASPI.
Jak skonfigurowany jest komuter i system? Czy włączone jest DMA w BIOSie i w Wingrozie?

mic`el 27.04.2002 12:01

DMA w WIn nie wlaczone a do za***anego BIOSu zapomnialem hasla :((((( Komp widzi nagrywarke.
Mic`el

mic`el 27.04.2002 12:02

A gdzie sie sprawdza ASPI i co to jest. Sorry za glopie pytania ale sie na tym tak srednio znam :)

-Sid-The-Rat=> 27.04.2002 12:18

DMA - jesli twoj komp jest z tych nowszych - wlacz natychmiast DMA dla nagrywarki, dyskow twardych i CDROMu - przyrost predkosci bedzie bardziej niz zauwazalny...

wytlumaczyl bys dokladniej jak jest z tym BIOS'em - strasznie zes musial zamieszac... :-)

jest tez sprawa skad nagyrwasz - czesto plyty 'w locie' z CDROMu podpietego na tym samym kontrolerze, na slabszym sprzecie, bez DMA potrafia sie przegrywac 12-15 minut... (duzo wolniej niz 'zrzut' - 'wypalenie')

Fantomas 27.04.2002 12:20

BIOS w niektórych płytach dawało się skasowac poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej zasilanie epromu. W większości płyt natomiast jest stosowna zworka CMOS Clear.
Co do ASPI - to jest pewien sterownik i znajdziesz stosowne oprogramowanie w Centrum plików/Sterowniki:
ASPI Check oraz ForceAspi (przymajmniej ja tego używam)
Dokładniejsze informacje przy przeglądnięciu FAQ, słownika pojęć i innych na CDRInfo.pl

Bidi 27.04.2002 13:11

co do dma to sobie je wloncz ale sprawdz w menadzerze urzadzen czy przy dyskach nie wyskakuje ci jakis tryb ms-dos(u qmpla bylo) to spowalnia system baaardzo i nagrywanie. a co do biosu to postaram sie ci podrzucic progsy do lamania haseł (jesli masz bios awarda---- bo nie napisales jaki)

blade666 27.04.2002 18:36

Co do hasła w biosie poszukaj na stronie producenta program servisowy do wyciągania hasła z biosu !

cz 27.04.2002 19:12

Cytat:

blade666 (27-04-2002 18:37):
Co do hasła w biosie poszukaj na stronie producenta program servisowy do wyciągania hasła z biosu !
lub tez wyciagnij odpowiednia zworke resetujaca (patrz instrukcja do plyty glownje), odpal kompa,poczekaj az zrobi test pamieci i wykryje kontrolery, wylacz, wsadz zworke na miejsce i juz nie ma hasla

mic`el 27.04.2002 19:31

Dzieki za wasze odpowiedzi, mam jeszcze pytanko:
Jak sie wlacza DMA dla dysku?
Spradzalem w systemie i mam "BIOS typu Plug & Play" ale nie o to wam chyba chodzi.
Teraz sciagne sobie Nero i te sterowniki ASPI i zobacze.
Dzieki
Mic`el

Bidi 27.04.2002 22:32

DMA wlancza sie w menadzerze urzadzen, kliknij na cdrom potem przejdz do (nagrywarki i/lub cd/dvdromu)i ustawienia i olej jak wyskoczy ze nie jest zgodny sterownik, to samo sie tyczy dysku twardego(stacje dyskow/ potem dysk jaki masz u mnie np: generic ide dysk type 47) i tyla wloncz dma dla wszystkich napedów optycznych (czyli cd/dvd/cdrw) no to chyba tyle

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:01.